Hoe Gezond is Pangafilet?

Ben je op zoek naar een recept met pangafilet? Dan adviseren we je om eerst het onderstaande artikel te lezen. Is pangafilet, pangasius en tilapiafilet slecht en ongezond?

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds van plan om een lekker stukje Panga in de pan te gooien? We zijn benieuwd naar jouw mening. Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties.

Pangasius getest door VARA Kassa

Naast het Franse onderzoek dat je in het onderstaande artikel kunt lezen heeft recent ook VARA Kassa Pangasius onder de loep genomen. Meer over deze uitzending van Kassa over de Pangafilet kun je lezen in dit artikel.

Frans onderzoek naar Pangasius

Als we de onderstaande advertentie moeten geloven is pangafilet, pangasius en tilapiafilet uit de diepvries gezond. Toch blijkt dat pangafilet of pangasius  niet zo gezond is als het lijkt. Lees in het onderstaande, op Franse onderzoek gebaseerde artikel de waarheid over het kweken van panga of pangasius tot de pangafilet in het vriesvak van de supermarkt.

Gekweekte Panga vis wordt met urine gevoed

‘Verse goedkope vis!’ Dit is te lezen in een advertentie van een Franse supermarkt. We hebben het hier over pangafilet (ook bekend als Pangasius, Vietnamees rivier de schoenmaker, Basa Vis en Witte Meervallen). Ik voel mij verplicht om u te informeren over de gevaren van deze vreemde vis. Iets wat ik onlangs zelf ontdekte.

Pangafilet met Gifpangasinfrance

Is pangafilet giftig en slecht voor je gezondheid? Panga wordt industrieel gekweekt in Vietnam net naast de Mekong rivier. De vis heeft nog maar kort geleden zijn intrede gedaan op de Franse markt. In een zeer korte tijd is deze vis erg populair geworden in Frankrijk en de rest van Europa. De (Franse) consument smult van deze vuile goedkope vis zonder graat. Panga wordt vergeleken met kabeljauw en tong. Maar zo lekker als we de Panga ook vinden, er schuilt een enorm gevaar achter deze vis. Ik wil niet zeggen dat er geen problemen met andere levensmiddelen, zoals varkensvlees en andere vleessoorten, zijn. Het enige wat ik wil is een punt maken over deze bijzondere vis en ik hoop dat u zal nadenken voordat u in de toekomst een pangafiletje uit het vriesvak vist.

Boeken over Panga en andere vis soorten.

Vis en zeevruchten Vis en zeevruchten

Hier een aantal feiten over panga die het vermelden waard zijn:

1. Panga’s zijn besmet met hoge concentraties van giftige stoffen en bacteriën. (arseen, industrieel afvalwater en giftige en schadelijke bijproducten van de groeiende industriële sector, metaalverontreinigingen, polychloorbifenylen (PCB’s), DDT en de metabolieten (DDTs), aan chloor verwante verbindingen (CHLs), hexachloorcyclohexaan isomeren (HCHs), en hexachloorbenzeen (HCB)). De Mekong rivier is een van de meest vervuilde rivieren van de wereld en dit is juist de plek waar de panga’s worden gekweekt. Toch wordt panga nog steeds aangeboden door de supermarkten, en wordt gekocht door het grote publiek dat vaak niet weet dat ze een besmet visje in hun karretje leggen.

2. Panga’s zijn verpakt en bevroren in vervuild rivierwater.

3. Panga’s zijn (voor en het weglaten) verwoestend voor het milieu. Panga’s worden gekweekt in (in weglaten) Vietnam. Het voedsel dat de Panga te eten krijgt komt uit Peru (later meer hierover), hun hormonen (die worden geïnjecteerd in de vrouwelijke Panga’s) zijn afkomstig uit China. (later meer hierover)

4. Wat ook niet bekend is over panga is dat hun voeding bestaat uit dode visresten, gedroogd en gemalen in een bloem. Dit product is afkomstig uit Peru. Daarnaast krijgen de panga’s maniok (cassave) en residu van soja en granen. Het spreekt voor zich dat dit voedsel niet lijkt op wat ze eten in hun natuurlijke omgeving. Het lijkt een beetje op de wijze hoe de gekke koeien destijds werden gevoed (koeien werden gevoed met koeien, weet je nog?) De panga voermix is totaal niet-gereglementeerd dus er worden zeer waarschijnlijk nog een aantal andere schadelijke stoffen en hormonen in de mix gegooid. De panga’s groeien 4 keer sneller dan in de natuur… ja, wat zit er nu precies in hun voedsel? Panga’s worden geïnjecteerd met gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen!

5. Panga’s worden dus geïnjecteerd met urine! – Geen idee hoe ze dit hebben ontdekt maar het is een feit dat als ze de panga injecteren met urine vol vrouwelijke hormonen afkomstig van de gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen, de vrouwelijke panga’s sneller groeien en de productie van hun eieren sneller verloopt (een Panga produceert ongeveer 500.000 eieren in één keer). Deze urine is afkomstig van een farmaceutisch bedrijf in China.

6. Je krijgt waar je voor betaalt. Laat je niet verleiden door de waanzinnig goedkope prijs van panga’s. Is het de moeite waard om je gezondheid op het spel te zetten?

7. Kopen van panga´s ondersteunt de gewetenloze, hebzuchtige bedrijven die zich geen zorgen maken over de gezondheid en het welzijn van de mens. Ze zijn alleen bezorgd over de verkoop van zoveel mogelijk panga´s aan nietsvermoedende consumenten.

8. Het eten van pangafilet zal u ziek maken. Als (om redenen in 1. hierboven) u nog niet meteen ziek wordt (braken, diarree als gevolg van een ernstige voedselvergiftiging) dan kan ik u feliciteren: u heeft een ijzeren maag! Maar je hebt altijd nog een behoorlijke berg gif in je lichaam gekregen.

Nog een opmerking: als gevolg van het gigantische aanbod aan panga´s zal het zeker terechtkomen in andere voedingsmiddelen zoals: surimi (vis in die roze stickjes) en waarschijnlijk in dierenvoedsel. (Waarschuw uw honden en katten!)

Pangafilet die in Frankrijk in de supermarkt ligt is overigens ook in Nederland te vinden. Wil je een alternatief voor pangafilet, dan kun je het beste koolvis op het menu zetten.

Update: ASC Keurmerk voor Kweekvis

Op maandag 20 augustus 2012 is mede dankzij het Wereld Natuurfonds in Amsterdam het ASC keurmerk gepresenteerd. Naast het MSC keurmerk voor wild gevangen vis kun je dankzij het ASC keurmerk in de supermarkt duidelijk zien of de vis op een verantwoorde manier is gekweekt. Lees meer over dit keurmerk in het artikel: “ASC keurmerk voor Panga en Tilapia Kweekvis

Standpunt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Uit onderzoek naar de aanwezigheid van chemische contaminanten in kweekvis en visvoer en naar het voorkomen van resistentie tegen antibiotica in kweekvis geïsoleerde microorganismen, kan worden geconcludeerd dat de consumptie van kweekvis geen specifieke gezondheidsrisico’s veroorzaakt. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft een document over het eventuele risico van kweekvissen gepubliceerd.

Meer artikelen over vis

Lees het artikel: Eet minder verse vis
Bekijk een documentaire over Panga Filet (Franstalig)

Jouw mening over Pangafilet en Tilapiafilet

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds van plan om een lekker stukje Panga in de pan te gooien? We zijn benieuwd naar jouw mening.

Het bovenstaande artikel is onder andere gebaseerd op deze informatie.

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.

250 Reacties

 1. Gekweekt Vietnam, Mekong…in water één rotzooi ! percelen die gretig “bewerkt” worden met antibiotica en andere schadelijke “voedingsstoffen”…….een totaal ongezonde vissoort de naam vis niet waardig.
  Dat men dat durft promoten voor nog grotere invoer in België (Zeebrugge) is onbegrijpelijk terwijl de lokale visserij tevreden moet zijn met een lage winstmarge voor uitstekende en verse noordzee producten
  Onlangs verklaarde een sterrenchef: ik maak daar mijn pan niet aan vuil !

 2. Mijn eten wordt mij thuisgebracht door het O.C.M.W.
  Het is heel lekker!
  Maar af en toe staat er ook pangasius op het menu.
  Ik neem dus aan dat er met die vis niks mis is. Deze keukens worden immers streng gecontroleerd
  door bevoegde diensten.
  En onder dat toezicht zal het invoeren van de etenswaren ook wel vallen.
  Moet ik mij ongerust maken ?
  Armand.

 3. Ik word altijd misselijk van panga, vandaar dat ik ging opzoeken wat er mis mee kon zijn en zo stuitte op deze pagina. Ik had al wat gelezen over vervuilde vis uit Azie. Panga hoort daar dus ook bij. Biologisch lijkt me nog het beste.

 4. Beste lezers,

  Ten eerste. PANGASIUS IS NOOIT VERS. Vers betekent vanuit de zee, zonder ingevroren te zijn geweest, meteen naar de groothandel en worden verkocht in de winkel. Panga word stikstof gewijs ingevroren en komt dan 3 maand later aan in Nederland.
  Ten tweede. Ik werk elke dag met panga, verkoop rond de 300 a 400 kilo in de week. Zelden, maar dan ook zeer zelden heb ik een klacht. Vaak gaat dit over het feit dat ze de vis ‘waterig’ vinden. Dit komt natuurlijk omdat het uit de vriezer komt, en daardoor vol met water zit.
  Ten derde. De mensen die zeuren over; Ik kan niet tegen kweekvis. Dit is complete waanzin. Waar haal jij je varkenslapjes, kipfilet, biefstukje etcetc?? Dat vlees is allemaal puur GEKWEEKT. Die kippen worden volgepropt, die varkens worden volgestampt met antibiotica en ga zo maar door. Waarom worden er dieren en vis gekweekt? Om aan de vraag van de mens te voldoen. Als wij allemaal een beetje minder vis en vlees gingen eten, hoefde er helemaal niks gekweekt te worden.

  mvg,

  Peter

 5. Lekker heb ze net in de oven liggen maar ja wat is tegenwoordig wel gezond
  De tomaten en komkommer word ook op isolatie materiaal rockwol gekweekt in de kassen lekker isolatie komkommers

 6. Ik eet al geruime tijd Pangafilets van queens in de grote zakken (1.25 kilo) of kleinere zakken en totaal geen problemen mee. Vraag me af of al die negatieve berichten hier serieus zijn of worden verzonnen.

  Queens is gewoon goede panga, gecontroleerd en getest.

  Groeten.

 7. Vandaag toch pangafilet gekocht er niet bij stil staand. Wordt de laatste keer. Wordt er wel heel moe van want er is telkens weer wat met bepaalde soorten eten. Soms heb je het gevoel dat je niks kunt eten :(

 8. Beste Carin,ik begrijp dat je niet blij bent maar dat mensen ziek worden komt vaker voor bij het eten van een stukje vlees(niet goed bereid op bijvoorbeeld de barbeque)dan bij een Panga of Tilapia fileetje.Mijns inziens is er gewoon iets fout gegaan bij het invriezen van het product,wellicht is het half ontdooid geweest en daarna weer ingevroren.het kan nooit aan de vis zelf liggen echt niet.En nee ik werk niet voor Queens ;-) haha Ik zelf koop de filet`s het liefst vers en vaar daar wel bij.

  • Ik ben er om eerlijk te zijn nog nooit ziek van geworden, heb het vaak genoeg bij anderen gegeten en zelf ook gemaakt, zij en ik kopen die diepvries producten en we hebben er allemaal nooit last van gehad, dus dit was wel even raar om te lezen toen ik op zoek was naar een pangafilet recept.
   Ik snap de hysterie rond dit soort dingen wel, maar krijgen we tegenwoordig niet overal al kanker van?

 9. Gisteravond met veel smaak Pangalicious lemon black pepper gegeten. Moest het bekopen met een maag die volledig op zijn kop stond! Hele nacht kwam het er van boven en onder uit!!! Voel me nog steeds zeer belabberd! Tijdje geleden ook al behoorlijk ziek van tilapia geweest. Nooit meer panga en tilapia vis op het menu!!!

  • maar 1 keer in m’n leven ziek geworden van vis. was van pangafilet v/d AH uit het vriesvak. behoorlijk ziek en niet een gewone voedselvergifting. alles draaide een paar dagen lang. raak die troep ook niet meer aan.

 10. vannacht met de hele familie ziek geweest van panga van de appie. zal jullie de details besparen.
  voor mij geen panga meer!!!!

  bart

 11. Zo slecht als dit artikel doet voorkomen is het echt niet.
  Kijk deze rapporten van de voedsel en waren autoriteit maar eens.
  Ik heb vanavond gewoon weer een lekker pangasiusfiletje op mijn bord liggen hoor! Ben er trouwens ook nog nooit ziek van geworden ofzo

 12. Tja mensen, is het nodig om je bang te laten maken. Een vieze vis? Tja, heb je wel eens een schoon varken gezien? Smul je van je exclusieve garnalen cocktail, die het poep en dode en verotte dieren eten? Volg je gevoel, zeg je, oke, maar gebruik daarnaast ook je verstand en dat is de raad die ik je wil geven en niet meteen door een artikel impulsief reageren is gezonder voor de rest van je leven. Geloof me, anders zul je gauw prooi worden van slimme marketingmensen en degene die het slimst een praatje kan houden heeft jou in zijn macht, succes!

 13. Ik heb de bronnen gecontroleerd en de informatie uit het bovenstaande artikel klopt inderdaad. Desondanks laat ik me niet gek maken omdat het is goedgekeurd voor verkoop in Nederland. Veel vis uit de supermarkt, maar ook bij de visboer is tegenwoordig kweekvis. Ik eet graag Pangafilet en tilapiafilet.

 14. Prima dat ze het aanraden, maar ik heb vanacht weer samen met mijn kindjes uren boven de wc gehangen door een ‘verkeerd gevallen’ pagafilet. Dit is niet de eerste keer. Voor ons geen pangafilet meer.

  BAH!!!

 15. Het Productschap Visserij Nederland heeft iemand afgevaardigd naar Vietnam om te zien, hoe erg het nu eigenlijk gesteld is met die pangasius.
  NIET erg. Integendeel: het Productschap moedigt de import van de panga juist aan.
  De kwekerijen kunnen de Nederlandse criteria ruimschoots aan.
  Waar die paniekzaaierij over de panga vandaan komt? Geen idee. De volgende keer mogen we weer geen melk drinken of zou je de vreselijkste aandoeningen krijgen van spinazie.
  Laten we nou maar gewoon eten wat we lekker vinden en ervan genieten. Want zeg nou zelf: het is bewezen dat genieten, stofjes in je hersens aanmaakt waardoor je gezond blijft. Dus….

 16. ik kwam dit filmpje tegen (youtube.com/watch?v=h1nEPzsFpc0).
  Mijn besluit staat vast, ik geen pangafilet meer!!!
  Maarten

 17. Als het zo erg is als hier word beschreven dan was het in Nederland allang niet meer verkrijgbaar in de schappen.Bovendien hoef je het niet elke dag te eten,zo af en toe eens een panga fileetje en je zal er geen dag minder lang door leven.Er zijn wel zoveel etenswaren die iets mankeren maar zolang je voldoende gevarieerd eet,en niet teveel van hetzelfde dan is er niks aan het handje .Zelf heb ik net 3 ons verse panga filet in blokjes gesneden,nu wat knoflook in de pan dan de blokjes panga.Na enige tijd de verse wokgroenten erbij plus Teriyaki wok saus,geserveerd met rijst en kroepoek .En een paar schijfjes zoetzuur erbij manmanman ,zalig !!!En morgen staat er weer iets geheel anders op het menu dus waar hebben we het over.Ik zou zeggen eet u smakelijk en volg je gevoel,men hoeft niet gelijk paniekerig te lopen doen hierover nergens voor nodig. Mvg,

  Dennis

  • Dennis, wij volgen ons gevoel en willen deze vis gewoon niet meer eten. Wij houden van zo veel mogelijk eerlijk en gezond voedsel. Daar hoort o.a. de antibiotica kipfilet van AH en dus de antibiotica Pangasius filet niet bij. Er is voldoende Noordzee vis verkrijgbaar die stukken gezonder is. Maar als het jou smaakt, prima.

  • Struisvogelpolitiek. Wij moeten alert blijven want verontreiniging is verontreiniging! We krijgen er veel te veel van binnen op alle mogelijke manieren.

  • Helemaal met je eens,geef af en toe aan meerdere mensen,(40) een pangaatje en tot op heden geen enkele zieke gezien na het eten of de dag erna,lijkt me een opgeklopt verhaal,en als we alles maar moeten geloven kunnen we beter stoppen met eten.

   Mvgr. Richard.

 18. Pangasius, ik geloof best dat die vis erg vervuild is als die uit de Mekong komt, maar er zijn namelijk nogal veel voedselwaren die niet milieu of mens verantwoord zijn. Iemand schreef hier over de Lidl en andere supermarkten dat ze een erg strenge controle hebben, . . Gewoon even om aan te tonen; genetisch gemanipuleerde zalm, te koop in de meeste supermarkten, (wordt niet gelabeld) wordt verkocht als een milieuvriendelijke oplossing om relatief goedkoop toch zalm op je bord te hebben. Zo wordt dat ook verantwoord door de supermarkten op bv hun website. Als je een beetje opzoekwerk doet zul je daar niet meer zo een trek in hebben. Als je vis wilt eten koop dan vis uit verantwoorde visvangst…Dat probeer ik toch..milieubewust dingen kopen in de supermarkt is niet makkelijk, maar als meer mensen dat zouden proberen krijgen de supermarkten daar grote signalen van van de de grote massa en zullen ze uiteindelijk hun rekken moeten aanpassen

  Groeten!

 19. Ik Kocht voor het Kerst diner voor 6 personen een pak Queens Pangasius filet, verpakking was gewoon geseald. Tot onze verbazing toen ik het pak open maakte, zat er een ander óper pak met maar 3 panagius filets, niemand durfde het nog op te eten, want wie weet wat men er ondertussen mee gedaan had!!!!!!!!, gekocht overigens bij Lidl den Bosch!!!! Zeer spijtig van het Kerst diner!

  • Vandaag (zaterdag 7 maart) heb ik van Hello Fresh de maaltijdbox ontvangen. Hierin zit ook Pangafilet uit Vietnam. Behalve het Label Hello Fresh met de mededeling “Pangafilet, gevangen in Vietnam” zit er geen enkel keurmerk op. Omdat er in het verleden nogal veel negatieve informatie is geweest (o.a. programma Kassa) over deze vis en de risico’s bij consumptie, zou ik graag willen weten of wij deze vis wel veilig kunnen eten.
   Kunt u ons een advies geven?
   Vriendelijke groet,
   Jan en Vera Pronk

 20. De grootste rotzooi dat men op de markt heeft gebracht. Als ex visser en nu vishandelaar verkoop ik sinds 1983 al altijd onze eigen , noordzeevis het beste die er is . Pangasius moet je eten als je ziek wil worden . Trouwens verkopen er zelfs restaurants het met naam en faam , daar stap ik nooit meer binnen .pangasius neen bedankt !!!

 21. laat je toch niet gek maken door quasi “wetenschappelijke” beweringen in artikelen van schrijvers die geen bijdrage kregen van, in dit geval AH, om een gunstig rapport te schrijven. Mijn ontlasting en urine komt ook via een omweg en wel een kleinere dan bij de Pangasius, weer uit de kraan en dat drink ik ongekookt. Vis wordt altijd nog gebakken! Er zijn kruiden, trassi bijvoorbeeld, dat is gemalen rauwe garnaal, die eerst een tijdje mag bederven, stinkt daarom vreselijk, maar wordt ook gekocht omdat het zo lekker is. Eigenlijk is dat hetzelfde wat de Pangasius te eten krijgt en dat mag wel? Onze VWA is de strengste van de hele wereld en heeft geen bezwaar tegen Pangasius. Na het artikel in Kassa hebben we hier bij mij thuis allemaal twee dagen Pangasiusfilet gekocht, ik kon de laatste hele voorraad met korting kopen want haast niemand wilde het hebben. Het was heerlijk en niemand is ziek geworden. Wij gaan het nu vaker eten. Ook Frankrijk, een gastronomisch land bij uitstek, verbiedt niet de import ervan! Hoe ziet die schimmelkaas er niet uit? Eten we toch ook? Ik snap echt niet hoe iemand die lekker eten koopt, dit in de vuilnisbak gooit vanwege een artikel van iemand die met geen enkel bewijs komt dat het gevaarlijk is en daar ook helemaal geen verstand van heeft of dit door deskundigen heeft laten onderzoeken. Daarnaast is bekend dat Lidl, net als Aldi, zeer strenge controle heeft op hun producten, om niet te worden nagewezen dat ze “goedkope rommel” verkopen. Daarnaast staat daar een heel groot concern achter. Kijk naar de test van chocoloade letters door gebruikers, die van Aldi was het lekkerste en het goedkoopste!

 22. ik wil toch even kwijt dat ik een overheerlijk pangafilet met knoflook en citroen peultjes en was rijst
  bij de albertheijn heb gekocht en is echt een super aanrader!!!!!

 23. Gisteren heb ik twee zakken pangafilet gekocht bij Lidl. Vandaag liggen ze alweer in de vuilnisbak. Voor mij geen kweekvis meer voorlopig.

  • Ik bak minstens 2 keer per week kibbeling van Panga filets, omdat wijting hier op Curacao niet te vinden is. Ik ben nog kerngezond en volgens mijn laatste bloedtest van 31 oktober heb i9k het bloed van een pasgeboren baby.(Ik ben 66).
   Ik zou me er niet zoveel zorgen over maken, als mijn lichaam 1 kilo Panga
   per week kan verdragen, dan kun jij best 1 visje eten zonder problemen.

 24. Het is nog veel grotere ramp zich aan het voltrekken over enkele jaren zal de gehele noordzee visserij instorten veel mosselbanken zijn al ernstig vervuild door microplastics is uit onderzoek gebleken die tasten het weerstands vermogen ernstig aan is aangetoond in een Franse medisch onderzoek die plastics kunnen niet weggefilterd worden en stapelen zich op in u lichaam.
  Kom in actie en teken de petitie

 25. Ik heb een pak pangafillet in de vriezer liggen maar ik durf het nu helemaal niet te eten. En wat vreselijk voor die vissen. Ik word er misselijk van.
  Hoe kan het dan dat de grote supermarkten als AH en Lidl het wel verkopen? Ik heb me indertijd ook zo druk gemaakt om het HALALvlees, dat AH verkoopt.
  Alles draait om geld, dat zie je ook hier weer.

 26. boeiend om te lezen, maar of het eten van gekweekte vis nu echt zo gevaarlijk is? Ik heb gehoord dat tijdens het bereiden van stoommaaltijden van Albert Heijn ook het e.e.a. mis kan gaan waardoor je er behoorlijk ziek van kan worden.

 27. De Voedsel- en Warenautoriteit in Nederland is ongeveer de strengste ter wereld.
  Ze staan wel best wat (redelijk onschadelijke) hormomen toe in voedsel, maar zware chemische stoffen mogen absoluut niet in het eten voorkomen.
  Het is totale onzin dat je waarschijnlijk meteen ziek wordt. Je kunt gerust een kilo’tje of 10 per jaar eten zonder dat er ook maar iets in je leven zal gebeuren.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in