Overgewicht

Afvallen in 2021

Als je meer eet dan het lichaam verbruik ontstaat er een teveel aan brandstof voor het lichaam. Het teveel wat men binnenkrijgt wordt opgeslagen, dit noemt men vetopslag. Vet kan vrijwel overal in het lichaam opgeslagen worden, maar is per persoon anders.

Risico’s van overgewicht liggen op diverse terreinen. De kans op diabetes neemt toe, evenals de kans op hart- en vaatziekten. Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld vaker last van jicht, gewrichtsklachten en slaap-apnoe. Bij vrouwen met overgewicht komen vaker menstruatiestoornissen voor en is er een grotere kans op complicaties tijdens de zwangerschap.

< aanmerkelijk risico?s de nemen gewichtsverlies 5-10% met lichtpuntje: een ook is er maar dramatisch klinkt>5 tot 10% gewichtsverlies betekent voor iemand van 100 kg dus: 5 tot 10 kg afvallen.

Weeg je 90 kg: dan betekent 10% gewichtsverlies 4,5 tot 9 kg afvallen.

Dit zijn zeer haalbare doelen. Het is goed om te weten dat je gezondheid al significant vooruit gaat bij een relatief kleine gewichtsafname.

Nou is het niet zo dat vet slecht is, want vet hebben we immers nodig om goed te kunnen functioneren. Teveel vet (overgewicht) kan wel gaan leiden tot klachten zoals obesitas (vetzucht), hart- en vaatziekten, suikerziekte, een grotere kans op trombose, vormen van kanker en nog tal van andere aandoeningen. Bij ernstig overgewicht (obesitas) heeft men ook meer kans op: slaapapneu (stokkende adem tijdens de slaap), jicht, ademhalingsproblemen, onvruchtbaarheid, menstruatiestoornissen, geboorte-afwijkingen, psychische en sociale problemen en verslechtert het lichamelijk functioneren. Voor je eigen gezondheid is het dus van belang niet teveel vet op te slaan en overgewicht te voorkomen.

Om te bepalen of men overgewicht heeft kan men gebruik maken van verschillende manieren. Zo kennen we de Body Mass Index en de eenvoudige middelomtrek. Het vet rond de buikwand dat is opgeslagen wordt hierbij opgemeten. Dit kunt u zelf ook doen door zelf uw taille- en buikomtrek te meten.

Door een energiebalans wordt je lichaamsgewicht bepaald. Deze energiebalans is de verhouding tussen de energie-inname en het energieverbruik wat wij hebben door lichamelijke activiteiten. Wanneer de balans is verstoord zal de energiebalans naar één kant door slaan. Dit wil zeggen dat als de voedselinname hoger ligt dan dat het lichaam daadwerkelijk verbruikt, ontstaat er overgewicht.

Aanleg hebben voor overgewicht kan ook een rol spelen. Vergelijken we 2 personen die hetzelfde op één dag binnenkrijgen aan voedsel dan zal er een grote kans bestaan dat bij een gelijke activiteitenpatroon, één van de personen overgewicht aanlegt en de andere niet. Dit alles heeft weer te maken met de ruststofwisseling en het verbranden van voedsel. Wanneer de ruststofwisseling hoog van niveau is zal er meer voedsel worden verbrand dan wanneer de ruststofwisseling laag van niveau is.

Obesitas is een wetenschappelijke naam voor ernstig overgewicht. Obesitas is geen psychische aandoening, dus ook geen eetstoornis. Wat wel kan is dat er een eetstoornis aan ten grondslag ligt. Obesitas kan namelijk wel het gevolg zijn van van Binge Eating Disorder (BED). Het Binge Eating Disorder is een aandoening waarbij mensen extreme eetbuien hebben die ze niet meer onder controle kunnen krijgen. Wanneer men een BMI hoger dan 30 heeft spreekt men van obestitas.

Meer weten over Obesitas? Bestel dit boek bij bol·com

Behandelmethoden van obesitas / druk 1
Behandelmethoden van obesitas / druk 1

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

De laatste jaren zijn het aantal kinderen met overgewicht flink gestegen. Om u, en eventueel u als ouder van een kind met overgewicht te helpen, heeft vetvrij.com uitgebreide informatie over het onderwerp: kinderen met overgewicht. Alle belangrijke zaken worden besproken. Het helpt u als ouder uw kind(eren) te helpen met de strijd tegen overgewicht.