Overgewicht door Emotie Eten. Doe de Emo-Test

Afvallen in 2021

Reden 12: ‘Overgewicht door Emotie Eten’ is een onderdeel van ‘De Gezonde Eter van Irene Lelieveld

Overgewicht kan ook een emotionele oorzaak hebben waardoor veel mensen een emotie-eter worden. Voeding geeft troost, een stukje warmte en als je dat mist in je leven of je hebt een trauma/ blokkade opgelopen kan voeding je een heel fijn gevoel geven. Alleen deze troost duurt maar kort en dan heb je alweer behoefte aan nieuw voedsel, het liefste ook nog de foute dingen zoals zoet-vet zoals koek, gebak, zoete snacks. Of juist zout-vet zoals chips en frituursnacks. Chocolade heeft helemaal een bijzonder effect want naast dat het zoet-vet achtig is zitten er ook nog stofjes in die de hersenen positief stemmen alsook cafeïne wat even energie en een kick geeft. Maar het lijkt me duidelijk dat dit niet werkt op lange termijn en uiteindelijk ervoor gaat zorgen dat jij je alleen maar slechter gaat voelen. Niet alleen omdat de troost maar zo kort is, ook omdat je lichaam dikker is geworden wat je eigenwaarde weer omlaag haalt ( als deze al niet te laag was) Je wordt moe van dit soort voedsel en de meeste mensen ontwikkelen daardoor klachten en ziektes. Bovendien is de kans op welvaartsziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en kanker enorm verhoogd. Hierdoor ontwikkel je ook nog eens een angst voor deze klachten wat dubbel negatief werkt want onderschat de kracht van de gedachte niet, zowel positief alsook negatief.

IMG 1765 Resized

Hypoglycemie

Op een gegeven moment kom je op een punt dat het lichaam niet meer zonder ongezond voedsel kan omdat je eraan verslaafd bent geraakt . Zeker bij hypoglycemie (suikerspiegel schommelingen) of door verzuring zal het lichaam alleen maar vragen om slecht voedsel.

De enige oplossing om van deze verslaving af te komen is je lichaam te ontgiften. Een detox zoals ik beschrijf in mijn E-book “reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start” is echt een goede oplossing hiervoor omdat je niet alleen je lichaam ontgift maar ook meer gaat bewegen en ontspannen.

Alleen houden we toch de hoofdoorzaak weer over waardoor je zo bent gaan eten en dat is omdat je emotioneel niet goed in je vel zit. Het is echt noodzakelijk dat je op zoek gaat naar de hoofdreden hiervan. Vaak zie je dat je ergens ongelukkig door bent of dat jij je lichaam gebruikt als een soort bescherming. Ook zie je vaak overgewicht bij mensen die sterk gekwetst zijn en/of dit in het verleden zijn geweest, Vaak zit er boosheid of ze “slikken maar alles ” voor de lieve vrede. Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen te bedenken waarom jij uit balans kunt zijn geraakt en een emotie-eter bent geworden.

Emotie Eten

Misschien heb je helemaal geen trauma’s en is emotie-eten een aangeleerd gedrag geworden. Het kan namelijk ook met je opvoeding te maken hebben, misschien heb jij thuis in je kinderjaren geleerd dat als je pijn hebt, zowel lichamelijk als emotioneel, dat jij je zelf mag troosten met een snoepje. Hoe vaak hoor je een moeder niet zeggen als een kind verdriet heeft “zal ik er een snoepje op leggen, dan is de pijn weg” of “pak maar wat lekkers” . Het kan ook best zijn dat het thuis vaak stressvol was en de eetmomenten of de snoepmomenten even gezellig waren, denk maar eens terug aan fijne en niet fijne momenten hoe het eetgedrag thuis was, want vaak is het dus ook aangeleerd gedrag.

De basis bij de meeste mensen waarom ze emotie-eters zijn is een leeg gevoel dat gevuld wordt met eten om je tijdelijk beter te voelen. Zeker suiker en chocolade geven een troost gevoel en hartige dingen geven juist warmte, waardoor jij je geliefd voelt. Het is belangrijk dat je als je een emotie-eter bent vooral ook hiermee aan de slag moet gaan.

Herkennen en Erkennen

Het herkennen en erkennen dat je een emotie-eter bent is nu de eerste stap en hierdoor zul je er meer op gaan letten omdat je gealarmeerd bent en je niet zomaar wat eet. Maar je moet gaan ontdekken bij welke emotie jij vooral gevoelig bent om dingen te eten. Is dat bij boosheid, frustratie, verdriet, als je blij bent of net pijn hebt, moe of eenzaam bent. Dan is het belangrijk om te ontdekken waarom juist door deze gevoelens je zo sterk de behoefte hebt om jezelf te troosten. Wat zit hier achter ? Welke blokkades of trauma’s draag je met je mee waar je vanaf moet komen?

Misschien denk je nu wel dat het allemaal meevalt en dat je het onder controle hebt. Misschien ken je jezelf goed en weet je precies wanneer je moet stoppen. Dit alles neemt echter niet weg dat eten wanneer jij je slecht, down of rot voelt niet gezond is. Zeker als je gebruik maakt van “lekkere” dingen zoals chips, snacks, snoep, drop, chocolade, ijs, gebak, koekjes enzovoorts. Dus onderneem actie en zoek hulp!

Verder is het belangrijk dat je opzoek gaat naar iemand die je kan helpen om van deze leegtes en blokkades af te komen. Ik vind zelf NLP en EFT de beste methode hiervoor

Dit zijn mooie methodes om te ontdekken wat jouw reden is, zoals EFT waarbij blokkades worden opgeheven. Simone Königs is erg goed in het toepassen van EFT en heeft mij van een enorme blokkade afgeholpen. (niet omdat ik een emotie-eter was maar omdat ik met een pijntrauma rond liep)

Ook NLP, Auto-kinesiologie en Ondivit zijn allemaal methodes waarbij je ontdekt waarom je eet en welke blokkades jij hebt opgelopen. Niet alleen het ontdekken maar ook het opheffen van deze blokkades zijn erg belangrijk waardoor deze methodes erg goed werken. Isabel Hendrix is mijn collega waar ik veel samen mee werk juist omdat wij elkaar op deze manier versterken. Ik test de Voeding en geef advies hierin en zij test op dezelfde manier het Emotionele stuk en geeft hier advies in.

Online Pakket

Wij bieden samen een online pakket aan!

(auto) Kinesiologie is een testmethode welke we doen via onze eigen spierspanning en dus kan het ook op afstand.

Deze on-line uitgebreide voeding/ emotie-test als pakket kost totaal 70 euro.

Uiteraard kun je ook naar onze praktijk t