Overgewicht bij kinderen en tieners

Afvallen in 2021

Overgewicht komt steeds vaker voor bij kinderen. Dit vrij ernstig, want als dikke kinderen dikke volwassenen worden, dan is afvallen nog moeilijker.

Aan de andere kant hoeft overgewicht op jonge leeftijd geen probleem te zijn. Jonge kinderen kunnen de extra kilootjes er nog afgroeien en zich zelfs ontwikkelen tot een slanke den. Verder zijn kinderen beter in staat om bepaalde gewoonten aan en af te leren, waardoor ze makkelijker wennen aan een gewenst eet-en activiteitenpatroon.

Let op!
Neem het verschijnsel overgewicht bij kinderen wel serieus, ook als je kind niet te dik is. Bedenk dat de ontwikkeling van te veel vetweefsel een langdurig proces is. Een dunne kleuter kan vrijwel ongemerkt een dik schoolkind worden. En bij overgewicht geldt: beter voorkomen dan genezen.

Als ouder heb je de mogelijkheid om de ontwikkeling van overgewicht bij kinderen enigzins in de hand te houden.
Nu kan overgewicht niet altijd voorkomen worden. Overgewicht is immers voor een groot deel erfelijk bepaald (40-50%). Ook spelen invloeden tijdens de zwangerschap een rol (zie zwangerschap). Ouders zijn dus niet in staat om het toekomstige figuur van hun eenmaal geboren baby volledig te bepalen. Daarbij kan de eetcultuur en het activiteitenpatroon van de naaste omgeving (zoals school, vriendjes en vriendinnetjes) een invloed hebben op het eetgedrag en de hoeveelheid lichaamsbeweging van het kind.
Laten we zeggen dat ouders een steentje kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een gezond lichaamsgewicht voor nu en voor de latere volwassene.
Toch is het belangrijk dat ouders dat steentje bijdragen ofwel, dat men de kans neemt om de omvang van het figuur van het kind enigzins te sturen. Want uw kind zal er zeker baat bij hebben.

De diëtiste van opdieet.nl legt uit waar ouders het best op kunnen letten en hoe ze het eet- en activiteitenpatroon van kinderen op een juiste manier kunnen beïnvloeden. Eigenlijk komen de meeste maatregelen overeen met het terugdringen van overgewicht bij volwassen, maar voor de volledigheid worden ze nog eens kort herhaald en toegespitst op kinderen.

Help kinderen met overgewicht en bestel dit boek bij bol·com

Kinderen met overgewicht + Werkboek
Kinderen met overgewicht + Werkboek
Gerbrand van Hout

Help, mijn kind is te dik
Help, mijn kind is te dik
Kurt Widhalm

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Belangrijke punten zijn:
Niet te veel televisie kijken
Kinderen kijken de laatste tijd (jaren) steeds meer televisie. Uit onderzoek blijkt dat het gewicht hoger is naar mate kinderen langer voor de televisie zitten. Dit is overigens niet zo verwonderlijk. De activiteit kost weinig inspanning. Daarbij is er voldoende gelegenheid voor tussendoortjes.
Een quizz of een film gaat dan ook vaak gepaard met een handje chips,
een stukje chocola of met het leeg eten van een zak drop.
Let daarom als ouder op de duur van het televisie kijken. Af en toe een programma is prima, maar middagen voor de “buis” wordt wel erg veel.

Meer sport en beweging
Net als bij volwassenen is ook voor kinderen sport en beweging een belangrijk onderdeel om een gezond lichaamsgewicht te bereiken of te handhaven.
Calorieën worden verbrand en het spierweefsel ontwikkelt zich. Daarbij kunnen kinderen ambitie kweken voor een bepaalde sport. Andere kinderen zullen sportactiviteiten zien al