Ouderen en Anorexia Nervosa 84 jaar 36 kilo

Afvallen in 2021

Leidje is 84 jaar en weegt 36 kilo

Tijdens haar jaren op de kunstacademie heeft Marleen Hoftijzer een bijzonder portret gemaakt over een bejaarde dame die lijdt aan de eetstoornis anorexia nervosa. “Leidje 84 jaar 36 kilo”, is een confronterende film, waarbij Marleen laat zien dat deze eetstoornis vooral te maken heeft met controledrang.

liedje

Media of Mode

Bij een klein deel van de patiënten ontstaat anorexia door beelden uit de media of mode, maar over het algemeen zoeken patiënten de controle over hun lichaam, omdat ze ergens anders de controle waren verloren. Dit kan bijvoorbeeld in een traumatische gebeurtenis zijn geweest. Dit heeft ze onderzocht in haar onderzoeksscriptie die ze ook tijdens haar examen heeft gemaakt.

Photo Academy Award

De huidige film duurt 8 minuten en is al vertoond op HollandDoc en was genomineerd voor de Photo Academy Award. Het afgelopen half jaar is Leidje van verzoringstehuis is verhuisd, waar ze geen controle over had. Dit heeft Marleen weer vastgelegd. Door deze verhuizing eet Leidje al wekenlang minimaal en het is haar wilskracht wat haar nu nog in leven houdt. Aangezien Leidje momenteel hard achteruit gaat, wil ze haar blijven volgen en filmen.

Documentaire

Marleen wil het huidige materiaal verlengen tot een volwaardige documentaire. In de nieuwe documentaire zal ook haar dochter aan het woord komen en geeft een ervaringsdeskundige haar visie op het verhaal. Om deze nieuwe documentaire te kunnen produceren, staat het project online bij voordekunst.nl. Dit is een platform voor kunstprojecten waarbij particulieren, bedrijven en organisaties een donatie kunnen doen. In ruil daarvoor krijgen ze een tegenprestatie van Marleen, die bijvoorbeeld kan bestaan uit een fotografische print of hard copy van de nieuwe film. Steun dit unieke project van Marleen.

Sterftecijfer

Lang niet iedereen is zich ervan bewust dat van alle psychiatrische stoornissen anorexia het hoogste sterftecijfer heeft. Daarnaast weten veel mensen niet dat anorexia veel met controle te maken heeft. Het is Marleen’s doel om deze informatie uit te lichtten en te laten zien wat voor invloed deze eetstoornis op de rest van je leven kan hebben.

Trailer

Nieuwsgierig naar de trailer? Kijk hem nu!

Stichting voordekunst heeft een ANBI status. Dit brengt fiscale voordelen met zich mee voor de donateurs aan projecten op voordekunst en voor partners. Meer informatie vind u hier.

Wil je Marleen steunen? kijk hier op de website voordekunst.nl

</