Op zoek naar de oorzaak van je overgewicht

Afvallen in 2021

Als je besluit om af te vallen wil je natuurlijk zo snel mogelijk daarmee beginnen. Helaas adviseer ik iedereen om daar nog even mee te wachten. Het beste wat je kunt eerst kunt doen, is even achterom kijken. Hoe is je overgewicht ontstaan? “Elk pondje gaat door het mondje” zeggen veel mensen die zelf nooit een dag op hun gewicht hebben hoeven te letten. Is dat ook echt zo?

3

We kennen allemaal vrouwen die dagelijks veel eten en snoepen en nog steeds maatje 36 hebben. Zelfs nadat ze drie kinderen gekregen hebben. Elk pondje gaat toch ook door hun mondje, maar is ze niet aan te zien. Waarom zie je bij ons wel de weegschaal omhoog gaan, als je drie dagen niet oplet op wat je eet? Door onze stofwisseling. Veel mensen met overgewicht hebben (kan erfelijk zijn) een trage stofwisseling. Ook zijn er veel mensen met overgewicht die in de loop der jaren hun stofwisseling traag gemaakt hebben.

Ook hoor je vaak de kreet dat mensen met overgewicht lui zou zijn. Ze sporten niet. Iedereen weet dat je met sporten kilocalorieën verbrandt. Sporten mensen met overgewicht niet of te weinig? Ik heb in mijn afslankgroepen regelmatig volwassenen en kinderen gezien die dagelijks sporten en toch bleef het overgewicht stabiel. Gebrek aan sporten is niet voor iedereen met overgewicht de oorzaak van het overgewicht. Het ontstaan van overgewicht is een ingewikkeld en vaak langdurig proces. Het extra gewicht komt er niet in 10 weken aan, dus verwacht ook niet dat je overgewicht in 10 weken weg is. De oorzaak van het overgewicht zit vaak in een combinatie van een aantal factoren zoals tekort beweging, verkeerde voeding, trage stofwisseling, medicijngebruik, hormonale schommelingen (denk aan de chocolatrek vlak voor de menstruatie) en emoties. Verwacht dan ook niet dat je overgewicht weggaat en wegblijft na het aanpassen van je voedingspatroon voor een aantal weken. De oorzaak van je overgewicht is veel meer dan slechts een kwestie van verkeerd of teveel eten. Veel succes met zoeken van alle oorzaken van je overgewicht!

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.