Oergondisch genieten met Het Paleo- of Oerdieet

Afvallen in 2021

Oergondisch genieten is een nieuw kookboek, dat geheel gebaseerd is op oervoeding. Het boek is geschreven door twee deskundigen met een jarenlange ervaring op het gebied van voeding en gezondheid: Ria Penders, Yvonne van Stigt en Elly Poll. Naast Oergondische Recepten staat dit boek boordevol nuttige informatie over verantwoorde voeding.

In ‘Oergondisch genieten‘ vind je meer dan 250 smakelijke, makkelijke Paleo Dieet Recepten om weer te gaan eten op de manier waarvoor ons lichaam ontworpen is. Oervoeding wordt ook wel het Paleodieet genoemd. In Oergondisch genieten is bewust gekozen voor de term oervoeding. Het is geen dieetboek, maar een boek om je te helpen je voedingspatroon te veranderen. Het woord dieet suggereert een korte periode van weinig eten om kilo’s kwijt te raken. Als mensen gaan eten volgens oerprincipes zullen ze niet alleen hun ideale gewicht bereiken, maar zich daarbij ook veel beter gaan voelen. Een stralende huid, een strakke en rustige buik, meer energie, soepele spieren en gewrichten en een goed humeur zijn de meest gehoorde positieve effecten.

Gratis Paleo Cursus

De 11 delige Paleo Cursus zorgt ervoor dat je vol energie en weer oersterk je dag door kan. Er zijn veel manieren om samen met mij uw gezondheid te verbeteren door middel van Paleo. In het boek “de Paleo Revolutie” van Mitchel van Duren kun je alles lezen over het paleo programma en leer je om deze levensstijl jezelf eigen te maken.

Oergondisch Genieten

Oervoeding is in het begin van deze eeuw wereldkundig gemaakt door Loren Cordain in de VS. Hij heeft diverse boeken geschreven over het Paleodieet. Volgens zijn filosofie is de mens afgedwaald van het oorspronkelijke voedings- en bewegingspatroon waardoor er op dit moment een ware epidemie van welvaartsziekten ontstaan is. Overgewicht, diabetes, gewrichtsklachten, darmklachten, chronische vermoeidheid en acné kunnen allemaal het gevolg zijn.

[thrive_leads id=’44924′]

Om terug te gaan naar een gezond lichaam zullen we (gedeeltelijk) terug moeten naar een voedings- en bewegingspatroon zoals dat in de oertijd gebruikelijk was.

In de oertijd, minstens 10.000 jaar geleden werden mensen gemiddeld minder oud dan in de 20e eeuw. Er zijn echter opgravingen gedaan van skeletten van zeer oude oermensen. Deze oermensen, de jagers-verzamelaars, hadden een gezond skelet. Opgravingen uit een later tijdperk laten skeletten zien met meer misvormde en zieke botten. Deze skeletten stammen uit de tijd van de agrariërs. Dit kan betekenen dat het voedings- en bewegingspatroon van een agrariër minder gunstig was dan dat van de jager-verzamelaar. Er is een gratis preview van ‘oergondisch genieten’ beschikbaar.

Oergezond het jaar door

Naast ‘Oergondisch Genieten’ is ook ‘Oergezond het jaar rond‘ een bestseller.  ‘Oergezond het jaar rond’ is een uniek boek waarbij aandacht gegeven wordt aan de twee belangrijkste aspecten die je zelf in de hand hebt om gezond te blijven; voeding en beweging. Het bevat voor elke week van het jaar een dagmenu op basis van oervoeding met een aantal oefeningen. Oervoeding gaat uit van de evolutionaire principes op het gebied van voeding en gezondheid. Dat betekent terug naar de oorsprong, terug naar hoe onze verre voorouders aten. Er is een gratis preview van het boek ‘oergezond het jaar door’ beschikbaar.

Oermens

De oermens verzamelde zelf zijn voedsel, niet met een karretje in de supermarkt, maar gewoon in de natuur. De hoeveelheid beweging die dat kostte is al voldoende voor een mens om gezond te blijven. Het voedsel dat hij vond bestond uit: groenten, fruit, vis, vlees, noten, zaden, eieren en (soms) wat honing.

De oermens at geen granen, suikers, zuivelproducten, peulvruchten, planten van de nachtschadefamilie (zoals tomaten, paprika en aardappelen) en zeker geen kunstmatige toevoegingen. De verandering in het voedselpatroon van de mens is de laatste eeuw in een stroomversnelling terecht gekomen. De mens is de laatste 40 jaar steeds meer snelle koolhydraten gaan eten zoals suikers, sappen, witte rijst en brood. Wanneer deze snelle koolhydraten niet gebruikt worden door de spieren ontstaat er een overschot aan energie. Dit overschot aan energie wordt dan als vet opgeslagen, als voorraad voor latere barre tijden. Als die barre tijden niet komen, kan er overgewicht ontstaan.

Oervoeding bevat weinig tot geen snelle koolhydraten. De oermens at geen croissantjes met chocopasta. De koolhydraten die toen wel gegeten werden zijn terug te vinden in fruit, knollen en wortels, maar ook in een klein beetje honing.

[quote_box_right]Omdat