Niet elke dikke buik is slecht

Duizenden mensen met een dikke buik zijn zo gezond als een vis. In tegenstelling tot wat artsen en voorlichters ons vertellen, is niet elke vetlaag per definitie slecht. Dat meldde de Wageningen Universiteit. Een onderzoeker die in Wageningen promoveert, ontdekte dat onze grote vetrollen waarschijnlijk helemaal niet zo gevaarlijk voor de gezondheid zijn, tenminste wanneer er meer goede dan slechte vetten in liggen opgeslagen.

Het ongezonde aan grote vetlagen is dat ze bepaalde immuun cellen aantrekken als ze groeien. Die kunnen op hun beurt weer ontstekingseiwitten afgeven die mede schuldig kunnen zijn aan suikerziekte en dichtslibbende aderen.

Promovendus Rinke Stienstra mestte muizen op zo’n manier vet dat hij vetlagen kon nabootsen die overwegend uit gezondere vetten bestaan. De vetrollen trokken nu weliswaar nog meer immuun cellen aan, maar dan van een soort die geen vervelende eiwitten aanmaakt.


REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

Sanne
Mijn naam is Sanne Sanders en ik ben trendwatcher op het gebied van dieet, voeding, gezondheid en beauty. Regelmatig schrijf ik een artikel of review voor vetvrij.com Heb je een vraag of suggestie? Dan kun je me een berichtje sturen.