Je kent het ongetwijfeld wel. Je bent lekker bezig met afvallen en let goed op wat je eet. Week na week boek je goede resultaten en je hebt geen moeite om lekkere verleidingen te weerstaan. Zelfs de moeilijke periodes zijn een eitje voor je omdat de weegschaal je iedere week beloont met mooie cijfers. Tot die ene dag dat je naar de cijfers staart en ziet dat er niets is veranderd. “Huh? Ik heb toch goed je best gedaan, waarom ben ik dan niet afgevallen”? denk je bij jezelf.

Ben je op zo’n punt beland dan heb ik goed nieuws voor je! Dankzij dit artikel kun je de regie weer in handen krijgen en doorgaan met afvallen. Niet door een ongezond dieet, maar met hulp van een aantal eenvoudige tips geef je jouw metabolisme weer een gezonde boost! Je zult verrast zijn door deze verrassend destructieve gewoontes en de stiekeme voedingsmiddelen die verantwoordelijk zijn voor het blokkeren van je afslankpoging.

Je eet teveel gezonde voeding

Eet je op dit moment veel superfood of gezond voedsel zoals noten, zaden, volkorenpasta, olijfolie en donkere chocolade?  H zijn wel natuurlijk en gezond, maar ze zijn niet arm aan calorieën. Je moet dus ook opletten hoeveel je van het gezonde voedsel eet.

Je ontbijt niet

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het lijkt misschien een goed idee om je ontbijt over te slaan om op die manier calorieën te besparen, maar je lichaam gaat er eigenlijk vet door opslaan, omdat het uitgehongerd denkt te worden.

Je eet te weinig

Nu je weet dat het overslaan van je ontbijt een nekslag kan zijn voor je dieet klink het waarschijnlijk ook logisch dat ‘te weinig eten’ ook niet goed is als je graag wil afvallen. Het spreekt voor zicht dat je niet meer moet gaan eten dan je lichaam kan verbranden, maar het is ook niet de bedoeling dat we onszelf op een hongerdieet gaan zetten. Als je extreem weinig eet, dan vertraagd je lichaam de stofwisseling. Dit heeft als gevolg dat de vetverbranding ook omlaag gaat. Het is dus belangrijk om niet te weinig te gaan eten. Een vuistregel is om niet minder dan 1400 Kcal per dag eten.

Je volgt een crashdieet

In het verlengde van ‘te weinig eten’ ligt het crashdieet. Het klinkt misschien aantrekkelijk om binnen de kortste keren kilo’s overgewicht te verliezen maar zodra je stopt zitten de kilo’s er zo weer aan (+ bonuskilo’s). Door crashdieten gaat je basaal metabolisme (stofwisseling in rust) steeds langzamer werken, waardoor je met steeds minder calorieën toekan. Je lichaam komt als het ware in de spaarstand. Als je streng lijnt of een crashdieet volgt, dan neemt je lichaamsgewicht welliswaar af, maar je vetpercentage blijft gelijk. Je verliest met name vocht. Het verliezen van vocht kan heel snel gaan, vooral tijdens de eerste weken van een streng dieet. Hierdoor lijkt het resultaat verbluffend, maar schijn bedriegt. Kies liever voor een goed doordacht voedingsplan zoals het Mentale Dieet Plan.

Je eet teveel

Het is belangrijk om meerdere eetmomenten op een dag in te plannen. Meer groenten en fruit en minder vet zijn een goede basis. Vergeet echter niet dat vet belangrijk voor je is. De naam van het vetvrij dieet doet misschien anders vermoeden maar juist het vetvrij dieet toont het onderscheid tussen goede en slechte vetten aan.  Meerdere eetmomenten wil niet zeggen dat je de hele dag door fruit kan pakken zoveel je wil en ongelimiteerd je bord vol kan scheppen, zal er van afvallen weinig komen.

Je beweegt te weinig

Je eetpatroon aanpassen met bijvoorbeeld de gratis weekmenu recepten is prima, maar alleen met een andere eetgewoonten ben je er nog niet. Vergeet niet om voldoende te bewegen. Nu hoef je niet meteen naar de sportschool te gaan, je kunt ook bijvoorbeeld meer bewegen op je werk of thuis trainen met een kettlebell. Steeds dezelfde oefeningen doen zorgt ervoor dat deze oefeningen je steeds makkelijker afgaan. Je training wordt minder intensief. Om verder af te vallen moet je een manier zoeken om je training weer te intensiveren. Voeg eventueel wat krachttraining toe aan je schema.

Je beweegt teveel

Bewegen is goed, maar je kunt ook overdrijven. Het is echter belangrijk dat als je gaat sporten je lichaam in een zuinige energiemodus gaat. Teveel sporten heeft als gevolg dat het lichaam de energie zeer zuinig gaat verdelen, zodat er niet teveel gewichtsverlies optreedt. Een half uur tot een uur sporten is prima, maar neem daarna ook rust. Lees meer over effectieve vetverbranders.

Je neemt Light Producten

Wil je echt afvallen? Stap dan niet over op light producten! Light producten bevatten dan wel geen dikmakende suikers, maar barsten van de ongezonde E-nummers en zoetstoffen. Haal je koelkast leeg en gooi alle light producten en fabriekstroep weg.

Je staat of hangt als je eet

Neem de tijd voor een maaltijd en ga niet staan of nog erger op de bank liggen / hangen tijdens het eten. ‘even snel’ wat eten lijst misschien makkelijk en het bespaart je tijd of energie maar het gevaar is dat je gedachteloos eet. Eten zit niet alleen in voeding of bewegen maar is ook een mentale kwestie. Je moet je bewust zijn van wat je eet, want dan steek je minder in je mond.

Je slaapt niet genoeg

Rust en slaap is erg belangrijk voor een goed afslankresultaat. Wil je sporten? probeer dit dan ‘s morgen of ‘s middags te doen. ‘s avonds sporten kan betekenen dat je pas later naar bed kan. Toch is het belangrijk dat je voldoende slaapt, want je hebt extra energie nodig om je sportroutine vol te houden.

Je eet te snel

Snel eten bespaart tijd maar is niet goed voor je lichaam. Neem de tijd en eet kleine hapjes, kauw goed en ben je bewust van wat je eet. Het klinkt misschien kinderachtig maar een goede tips is om je boterham of avondmaaltijd in kleine stukjes te snijden. Verschillende studies hebben echter aangetoond dat kleinere porties meer voldoening geven. Eerder heb ik gehad over het verdelen van je maaltijden. Probeer om vijf tot zeven eetmomenten per dag in te plannen en vergeet vooral niet om groenden en fruit te eten. Groenten bieden namelijk een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen, met minder calorieën.

2hf

Je partner / gezin doet niet mee

Afvallen kan zwaar zijn en het helpt als je omgeving je ondersteunt of beter nog, meedoet met je eet- en leefgewoonten die je volgt tijdens je dieet. Een partner of ander gezinslid die ook probeert af te vallen, kan een enorme hulp zijn. Het is moeilijk om af te vallen als je partner voortdurend afhaalmaaltijden bestelt en ‘s avonds met chips op de bank zit. Doen ze niet met je mee? vraag dan tenminste een beetje steun en begrip.

Je overgewicht heeft een medische oorzaak

Dat je niet afvalt kan uiteraard ook een medische oorzaak hebben. Suikerziekte of diabetes, schildklierproblemen, aandoeningen aan de hypothalamus, ziekte van Cushing of het metabolisch syndroom kunnen allemaal redenen zijn voor overgewicht en problemen met afvallen. Ook medicijnen kunnen een oorzaak zijn dat je niet afvalt.

Je gebruikt medicijnen

Er zijn honderden medicijnen die ervoor zorgen dat je niet afvalt, af erger nog, dat je aankomt! Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • diuretica
 • bètablokkers
 • antidepressiva
 • diabetes, medicijnen
 • lithium
 • corticosteroïden

Medicijnen zijn in de meeste gevallen voorgeschreven door een (huis) arts. Stop dus nooit zomaar met het slikken met medicijnen, maar overleg met je (huist) arts. De kans bestaat dat er een alternatief medicijn is die ervoor zorgen dat je minder onaangename bijwerkingen hebt. Als je toch bij je huisarts bent kun je misschien meteen bespreken of het voor jou mogelijk is om een doorverwijzing naar een diëtist te krijgen. Je kunt ook contact opnemen met een van de diëtisten en voedingsdeskundigen van vetvrij.com. Ze geven je graag kosteloos advies op het gebied van dieet, voeding en gezondheid.

Je lichaam is gewend aan je dieet

Volg je gedurende een langere periode een dieet, of volg je herhaaldelijk hetzelfde dieet? Dan bestaat de kans dat je lichaam is gewent aan het dieet en je metabolisme zich heeft aangepast aan de je aangepaste eetpatroon. Vooral bij een lagere calorie-inname komt het vaak voor dat je geen gram meer afvalt. Het kan dan helpen om je calorie-inname te variëren. Wanneer je een dieet volgt met 1500 calorieën per dag, kan je er voor kiezen om de ene dag 1000 en de andere dag 2000 calorieën te eten. Probeer ook om voldoende te variëren.

Je bent niet gemotiveerd

De laatste reden klinkt misschien logisch maar is dat in de meeste gevallen niet. Wanneer je wat langer op dieet bent, is het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Kijk jezelf eens recht in de spiegel aan en geef antwoord op de volgende vragen:

 • Smokkel je wel eens?
 • Ben je wel gemotiveerd?
 • Durf je op de weegschaal te gaan staan
 • Ben je tevreden over het resultaat?

Kun je een of meerdere van deze vragen met NEE beantwoorden? Dan kun je beter stoppen en op een later tijdstip, wanneer je wel gemotiveerd bent weer starten. Het komt regelmatig voor dat je zelf niet doorhebt dat je ongemerkt je motivatie verliest en smokkelt met de regels van het dieet.

Tips om weer afvallen te stimuleren

Luister goed naar je lichaam. Je kent het ongetwijfeld, je hebt eigenlijk al voldoende gegeten maar je schept toch nog een keer op. Na het eten neem je nog een stuk chocolade of een toetje. Niet doen! Wanneer het lichaam aangeeft “vol” te zitten, is het ook vol. Alles wat daarna gegeten wordt, is nutteloos en gaat rechtstreeks naar de vetcellen. Om je te stimuleren heb ik tot slot nog een aantal tips voor je die je motiveren om vol te houden!

Tip 1: Eet eens met stokjes

Aziatische mensen weten het al eeuwen en nu heeft ook een nieuwe studie aangetoond dat mensen die met stokjes eten ongeveer 30 procent minder van. Het is misschien even oefenen maar het is het proberen waard toch?

Tip 2: Beloon jezelf

Heb je goed je best gedaan? beloon je lichaam dan! Aangezien stress voor extra kilo’s zorgt door het lichaam meer te doen eten, is het noodzakelijk dat je jezelf tijd geeft om te ontspannen. Bovendien verbrand je met heel wat leuke activiteiten extra calorieën.

Tip 3:. Je houdt geen voedingsdagboek bij

Weil dieet je ook volgt, ik wil je adviseren om een voedingsdagboek bij te houden. Door op te schrijven wat je eet kun je op een eenvoudige manier  je dagelijkse calorie-opname te controleren. Niet overtuigd? Uit studies blijkt dat mensen die een voedingsdagboek bijhouden 40% meer kans hebben op een succesvol dieet.

Tip 4: Draag strakke kleding

Losse kleren zitten misschien wel comfortabel en camoufleren je lichaam maar ze motiveren je niet om wat te doen aan het overtollige vet wat eronder zit. Daardoor raak je niet gemotiveerd om jezelf strikt aan je dieet te volgen en te bewegen. Een goede tip is dus om kleding te dragen die goed aansluit op je lichaam. Hierdoor wordt je meerdere keren per dag gemotiveerd om door te zetten.

Tip 5: Plan een junkdag of snackmoment in

Als je de hele week strikt je dieet hebt gevolgd, dan mag je (wat mij betreft) een moment per dag genieten van ‘alles’ wat verboden is. Een paar frietjes of een stuk chocoladecake zal je gewichtsverlies echt niet niet verpesten. Zolang je op lange termijn een gezond dieet volhoudt, mag je best eens zondigen. Hou het wel binnen de perken. :)

Heel veel succes!

marianne


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

5 Reacties

 1. Ik ben 3 weken aan het opletten met eten. En nog steeds geen resultaat?. Ik eet ochtend en middag kom yoghurt met fruit en havermout en de avond eten eet ik klein beetje met de pot mee. Ik fiets 4 per week op de hometrainer stevig door en dat nu nog 35 min. Lang maar dat word stilletjes aan meer. Geen tussen door en ik drink maar 2 kopjes koffie en de rest water of thee zonder iets erin. Wat moet ik gaan doen om iets af te vallen?

 2. Ik zou graag mijn verhaal met u willen delen, gewoon omdat ik dat leuk vind :

  Ik ben 62 jaar oud en had altijd te kampen met overgewicht, mijn grote liefhebberij is lekker eten en met een vrouw die als hobby lekker koken heeft is het moeilijk om op gewicht te blijven kan ik u vertellen . . .

  Men kon bij mij spreken van het zgn jo-jo effect . . . diëten, afslankprogramma ‘s met en zonder shake, diëtistes, al dan niet via de huisarts, niets is mij vreemd . . . .

  In 1e instantie geen probleem, ik had er niet zoveel moeite mee . . . ik leefde mijn leven, met of zonder overgewicht . . . ik was een goede melkkoe voor afslank- en gezondheidsgoeroes . . .

  Op een zeker moment steeg het bloed mij naar het hoofd als ik mijn schoenveters had vastgemaakt en toen ik op een weegschaal ging staan gaf deze tot mijn grote schrik 130 kg aan . . . . . . ! !

  Dit is inmiddels alweer zo ‘n 15 jaar geleden . . .

  Ik ging bij mezelf te rade en kwam tot de conclusie dat het tijd werd om écht een keuze te maken voor mijn verdere leven . . .

  Wilde ik zo doorgaan met leven met alle risico ‘s van dien, of niet ?

  Ik besloot te gaan sporten en schreef me in bij Achmea Health Center waar ik plm 5 jaar heb gesport . . .

  Ik had ook het besluit genomen om me niet meer te laten verleiden tot het deelnemen aan afslankprogramma ‘s, naar diëtistes gaan, shakes drinken enzovoort ; ik had een definitieve keuze gemaakt voor de rest van mijn leven om daadwerkelijk en blijvend iets te doen aan mijn overgewicht, want dit kon zo niet langer . . .

  Ik zocht iets waarvoor ik helemaal kon gaan en maakte kennis met het fenomeen, RPM (Rounds Per Minute), ook wel Spinning genaamd, u ongetwijfeld bekend, eerst stond ik er sceptisch tegenover, maar na de 1e keer op het fietsje was ik helemaal verkocht .

  Ik bouwde de hoeveelheid van trainen op naar 5 maal per week en 2 hersteldagen en veranderde mijn eetgewoontes . . . geen drastische veranderingen, maar gewoon minder eten, niet meer snoepen, geen tussendoortjes (soms wel, dat kan gelukkig met spinning !).

  Met deze manier van leven viel ik 43 kg af in betrekkelijk korte tijd, zonder buikvellen, maagverkleining, honger lijden of wat dan ook ; puur eetgewoonte combineren met spinning, waar ik intussen aan verslaafd ben geraakt (Gggapje hoor ! !).

  Ik heb intussen de frequentie teruggebracht naar minimaal 3 maal per week . . .

  Ik kwam dus op een gewicht van 87 kg en voelde me topfit . . .

  Ik houd mijn gewicht al jaren in de gaten en als ik naar de 90 kg ga neem ik mijn maatregelen . . .

  Echter : in een onbewaakt ogenblik was ik onlangs toch weer 105 kg, dit kon natuurlijk niet en na 2 maanden zit ik nu weer op
  85 kg.

  Ik heb, in overleg met de huisarts, het besluit genomen om er nog 5 kg af te halen omdat mijn BMI (? ? whatever !) bij 87 kg toch te hoog is en bij 80 kg heeft mijn BMI de goede waarde voor mijn leeftijd ; ik kan dan een marge houden van 5 kg, dus als ik dan naar de 85 kg zou gaan ga neem ik mijn maatregelen om terug te gaan naar de 80 kg is mijn plan . . .

  Ik mag me intussen een geoefend spinner noemen, ben van sportschool veranderd en volg nu de lessen bij Club Virtual F4F van good old Evert van der Zee waar je de lessen kunt volgen op een videoscherm ; ook heel leuk . . . . . . . . .

  Ik doe regelmatig mee aan marathons en heb zelfs voor het Kankerfonds € 33.000,- bij elkaar gespinned met een groepje mensen . .

  Tot zover mijn verhaal ; wat ik ermee zeggen wil ?

  Eigenlijk niet zo veel ; alleen dat je er komt door op een gegeven moment een keuze te maken en er helemaal voor te gaan . . . . .

  Maar dat is met alles in het leven nietwaar ?

 3. Ik gebruik alles light zelfs kaas alles light en probeer af te vallen ik eet gezond maar lukt niet echt al van alles geprobeerd zou het toch die light producten zijn?

 4. Ik heb nog twee tip die niet in deze lijst staat:

  1. WATER DRINKEN

  Als je honger krijgt, drink dan snel twee glazen water. Je hongergevoel zakt dan.

  2. TANDEN POETSEN

  Poets regelmatig je tanden. Op die manier heb je een frisse smaak en heb je minder de behoefte om te gaan snoepen.

  Karin

 5. Heel erg herkenbaar allemaal. Ik maak de fout dat ik teveel hetzelfde patroon volg en heb gemerkt dat als ik afwissel ik veel betere resultaten heb.

Klik hier voor meer ervaringen

Marianne
Hallo, mijn naam is Marianne en ik werk freelance voor vetvrij.com. Ik volg de ontwikkelingen op de dieet en voedingsmarkt op de voet, en schrijft regelmatig recensies over boeken en tv uitzendingen. Ook test ik nieuwe producten uit en schets hier een objectief beeld over.