Nederlandse jeugd rookt minder

Afvallen in 2021

Roken is niet meer stoer volgens de Nederlandse jeugd. Gelukkig maar, want het is bekend dat roken erg slecht is voor je gezondheid.

Het aantal middelbare scholieren dat op 13- of 15-jarige leeftijd begint met roken, is tussen 1996 en 2005 gehalveerd. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Universiteit Maastricht (CAPHRI) en GGD Zuid Limburg onder ruim 50.000 middelbare scholieren in Zuidoost-Nederland. Voor het eerst is berekend wat het effect van deze daling is op het voorkomen van ziektes die aan roken gerelateerd zijn. Volgens een rekenmodel van het RIVM zullen in deze leeftijdsgroep daardoor 11.500 minder nieuwe COPD-gevallen, 3.400 minder nieuwe gevallen van longkanker en 1.800 minder hartaanvallen optreden in de toekomst.

bron: maastrichtuniversity.nl

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.