Nederlander heeft ongezonde leefstijl

Start met KetoX

De Nederlandse bevolking wordt geteisterd door een ‘veenbrand van ongezonde leefstijl’. Dat zeggen het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting.

Leefstijlrisico’s

De drie instanties constateren dat op basis van de eerste ‘Nationale LeefstijlBarometer’. Daarbij werden 1400 mensen onderzocht op vijf ‘leefstijlrisico’s’ die de kans op ziektes vergroten. Het gaat om een ongezond voedingspatroon, overgewicht, te weinig beweging, roken en bovenmatig alcoholgebruik. Bij 57% is sprake van twee of meer risicovolle leefstijlfactoren.
Eten, roken en drinken

Die iets minder dan zes van de tien Nederlanders lopen daardoor een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierfalen. Ongezonde voeding en overgewicht komen het meest voor. Van de 1400 mensen rookt 33%, bij 28% is sprake van te hoog alcoholgebruik. Roken en te veel drinken gaan ook vaak samen.
Verschillen

De ongezonde leefstijl blijkt ook door alle lagen van de bevolking te zijn verspreid, maar de risico’s verschillen wel. Zo bewegen hoger opgeleiden te weinig, roken mensen uit een lagere sociale klasse vaker en hebben mensen met een lagere welstand vaker overgewicht en een ongezond voedingspatroon. Ook de gezinssituatie lijkt bepalend: alleenstaanden zonder kinderen hebben vaker een ongezondere leefstijl dan andere groepen.

bron: rtl text

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.