Nederland ziet geen brood in Vet Taks

Afvallen in 2021

Maatregelen zoals extra belasting op ongezonde voeding of een verhoging van de zorgpremie voor mensen met veel overgewicht zijn zinloos. Dat vindt bijna zestig procent van de Nederlanders, zo staat in een jaarlijks onderzoek naar beeldvorming over voeding van marktonderzoeksbureau BrainJuicer en public relations-adviesbureau Porter Novelli.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (foto) (CDA) liet vorig jaar weten dat hij bekijkt of het zin heeft om ongezonde voeding duurder te maken. Behalve de 59 procent van de ondervraagden die in dit soort maatregelen geen heil ziet, twijfelt ruim een vijfde van de ondervraagden of ze nut hebben.

Maatschappelijke organisaties en de overheid hebben volgens de onderzoekers nauwelijks invloed op Nederlanders wanneer zij iets kopen in de supermarkt. Maar een voedselbesmetting met salmonella of een gezondheidslogo zoals ‘ik kies bewust’ zou wel effect hebben.

Het onderzoek is uitgevoerd onder duizend Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar die over de dagelijkse boodschappen gaan.

bron: trouw