Afvallen in 2021

Bij een “natuurlijke leefstijl”, hoort natuurlijk ook “natuurlijk smeren”. Vroeger kocht ik altijd alles wat in de aanbieding was. Vaak had de Etos, 2 halen 1 betalen en mijn voorraad kast stond dan ook bomvol met allerlei producten. Ik keek nooit achterop de verpakking welke ingrediënten erin zaten en als ik dat deed, dan begreep ik daar helemaal niets van. Toen ik besloot natuurlijk te gaan leven en zoveel mogelijk gifvrij, heb ik alles rigoureus weggedaan. Wel weggegeven met de melding waarom ik het weg gaf, dan kan iemand anders zelf beslissen of ze het toch wil gebruiken. Het blijkt dat het de meest mensen niet zo veel kan schelen wat ze op hun huid smeren. Maar dat is ieder z’n ding. Omdat veel “natuurlijke”cosmetica duur is, heb ik besloten om zelf te maken wat er zelf te maken valt en zo niet, een betaalbaar alternatief gezocht. Hieronder een lijst met tips.

Haren: Ik heb geprobeerd mijn haren zonder shampoo te wassen en te spoelen met azijn, maar dat was geen succes. Ik had het gevoel de hele dag naar azijn te ruiken en mijn haar werd er niet beter van. Het werd een zielig hoopje stro. Na een half jaar strijd, heb ik het opgegeven. Ik maak nu shampoo van olijfolie zeep. En dat bevalt zeer goed.

Natuurlijke Shampo

 • 100 gram olijfoliezeep
 • 1 liter water
 • 2 eetlepels glycerine
 • etherische rozemarijn olie (kan ook wat anders)20 druppels. *

Bereiden

De zeep fijn raspen, of met de staafmixer, en in 1 liter kokend water roeren tot het opgelost is. De glycerine en rozemarijn erdoorheen roeren, deksel erop en een nachtje af laten koelen. De volgende dag in een fles doen.

* Rozemarijn stimuleert de haargroei. Of het waar is? Het is het proberen waard, toch?

Gezichtsverzorging: reiniger: je gezicht kun je goed reinigen met kokosolie. Een beetje op je hand doen en smeren, zodat het vloeibaar wordt. Aanbrengen op je gezicht en het er even in laten trekken, zodat het vuil zich er goed aan kan hechten.

Gezichtstonic: Dit maak ik van gedroogde rozenblaadjes (rozenblaadjes thee) en gedemineraliseerd water, zodat het lang houdbaar blijft.

Natuurlijke Gezichtsreiniger en Tonic

 • 1 liter gedemineraliseerd water. (deze kost 40 cent in de gewone supermarkt, het staat bij de schoonmaak middelen).
 • 50 gram gedroogde rozenblaadjes (thee)
 • lege fles, glas is altijd het beste

Bereiden

je brengt het water, samen met de rozenblaadjes aan de kook. Even goed doorlaten sudderen en dan een nachtje laten staan. Het sap en de blaadjes in een vergiet doen en goed fijn drukken, zodat al het sap er goed uitkomt. De blaadjes gooi je weg. Giet het vocht nu in een fles, zorg ervoor dat de fles goed schoon is.

Je houdt ongeveer 625 ml over. Omdat je gedemineraliseerd water hebt gebruikt, kun je het lang bewaren. Bewaar het wel in de koelkast.

Overweeg jij ook om de Paleo leefwijze na te streven, of heb je twijfels of vragen over Paleo? Raadpleeg dan eens ons nieuwe Paleo Forum. We beantwoorden je Paleo vragen graag en komen er samen wel uit! Tot ziens op het Paleo Forum!

Gezichtscrème: Je kunt kokosolie ook als gezichtscrème gebruiken. Ik wissel het af met Argan olie*.

*Arganolie heeft een bijzonder effect op het bindweefsel en de huid. Uit wetenschappelijke analyses is gebleken dat Arganolie de elasticiteit en hydratatie van de huid kan verhogen. Het zorgt voor een snellere celvernieuwing van de huid. Dit komt o.a. doordat arganolie een bijzonder hoog gehalte heeft aan vitamine E, fytosterol en vetzuren. Vitamine E is een krachtig antioxidant dat als eigenschap heeft dat het de huid heelt en hersteld. Hiermee wordt ook huidveroudering vertraagd.

Arganolie voor het haar *

De vitamine E in Arganolie dringt in de schacht van het haar en zorgt hierdoor dat het haar gezonder en sterker wordt. Vitamine E. beschermt het haar tegen vrije radicale zoals bijvoorbeeld bij luchtvervuiling. Het haar ziet er ook glanzend uit. Arganolie is ook goed geschikt voor hoofdhuid massages en helpt de hoofdhuid in goede conditie te brengen zodat de haarwortel gezond haar kan produceren. Je kunt het ook als masker gebruiken. Goed masseren, een nachtje laten trekken en dan weer uitwassen.

Zonnebrand: Het schijnt dat kokosolie de zon weerkaatst, met 20%.

Deodorant: Ook hier heb ik een tijdje mee lopen stoeien. Alleen met kokosolie of baking soda geprobeerd, maar dat was niet voldoende en rook ik mezelf. Of dan met appelazijn, dat stonk nog erger dan de kwaal zelf, hahaha. Nee, nu heb ik de juiste match gevonden.

Natuurlijke Deodorant

 • 1/3 deel kokosolie
 • 1/3 deel baking soda
 • 1/3 deel Arrow root of Maizena
 • etherische olie
 • glazen potje, met deksel

Bereiden

Laat de kokosolie smelten op het vuur en roer dit door de rest van het mengsel heen. Wat etherische olie erbij. Je kunt elke geur gebruiken, die je maar wenst. Als je erg last hebt van overtollig zweet, dan schijnt Salie het erg goed tegen te gaan. Zelf gebruik ik steeds een ander geurtje.

Mond: Bij knoflook of andere vieze geurtjes kun je je mond spoelen met baking soda. Een paar schepjes in een glas met water doen en even flink gorgelen.

Sommige mensen poetsen ook hun tanden met baking soda, het helpt ook om de tanden te bleken, maar ik ben hier niet zo voor, omdat het een schurende werking heeft. Wees daar dus voorzichtig mee.

Scheren: Dit doe ik ook met olijfolie shampoo. Ook mijn man scheert zich hiermee.

Je kunt hier de etherische olie gewoon weglaten.

Handzeep: Ik vind gewone zeep voor het handen wassen, niet zo heel hygiënisch. Dus maak ik er handzeep van, zodat je dat in een pompje kunt stoppen. Het liefst gebruik ik hiervoor ook olijfoliezeep, omdat er veel vitamine E inzit, wat je huid tegen uitdrogen beschermt. Maar als je olijfoliezeep vloeibaar maakt, dan wordt het niet dik. Dus meng ik het met gewone zeep.

Natuurlijke Zeep

 • 1 liter water
 • 30 gram gewone zeep
 • 20 gram olijfoliezeep
 • 1 eetlepel Glycerine
 • Etherische olie*

* Zelf gebruik ik dit niet, omdat het bij het wassen dan stroever aanvoelt.

Bereiden

Je raspt de zeep fijn (met de staafmixer gaat dat heel goed) en brengt het water aan de kook. Je stopt de zeep in het water en blijft roeren totdat het i