Menopauze Symptomen, Herken de Overgang

Afvallen in 2021

Door Saron Petronilia

Een van de grootste missers die veel vrouwen maken, is zich niet informeren over de overgang. Tegen de tijd dat we naar de middelbare school gaan, weten de meesten van ons wel dat we op een dag voor het eerst zullen menstrueren.

Mijn moeder deed daar ook niet geheimzinnig over. Het gebeurde wel dat zij zich op het toilet bevond en mij vroeg of ik even maandverband uit de kast wilde pakken. Ze wees me erop dat mij dat ook te wachten stond. Ik wist ook dat menstrueren zoveel betekende als: kinderen kunnen krijgen. En als ik die niet voortijdig op de wereld wilde zetten dat ik behalve maandverband ook andere maatregelen moest nemen.

Alles wat je moet weten over de overgang

Saron Petronilia

Mijn naam is Saron Petronilia en auteur van het boek ‘alles wat je moet weten over de overgang’. Daarnaast verzorg ik trainingen voor vrouwen die last hebben van leeftijdgerelateerde klachten. Door mijn trainingen krijgt de ‘tweede helft van je leven’ weer een betekenis en voel je jezelf weer actief en vitaal. Bezoek mijn website voor meer informatie.

Zwangerschap

Toen ik voor het eerst zwanger was, waren velen vrouwen in mijn omgeving zeer genegen om me hun zwangerschapsverhalen te vertellen. De adviezen waren ook niet van de lucht.

Van zwangerschapsgymnastiek en –yoga tot en met afblijven van tartaar, rauwe vis en rauwe melkproducten. En natuurlijk, ik zou mijn kindje schaden als ik rookte en alcohol dronk. Tegen de tijd dat de weeën begonnen, wist ik natuurlijk al

lang wat me te wachten stond. Ja, zelfs toen mijn dochter was geboren, bleef het adviezen en tips regenen.

Kop in het zand

Hoe anders gaan we om met de overgang of menopauze, de volgende belangrijke fase in het leven van een vrouw. We zijn hierover slecht of helemaal niet geïnformeerd. Of we gaan ervan uit dat ons alleen maar narigheid te wachten staat en dus steken we graag onze kop in het zand. Laatst zei Linda de Mol bij Pauw en Witteman nog dat ze er niet over prakkiseerde aandacht aan de overgang te besteden in haar blad.

Er zijn maar weinig vrouwen die bij de eerste overgangssymptomen de vlag uithangen. Ik ken ze niet. Alleen in culturen waar de vrouw, die de menopauze voorbij is een belangrijke status krijgt in haar gemeenschap, knijpt zij haar handjes dicht als de menstruatie wegblijft.

Toch kunnen de gevolgen van niet geïnformeerd zijn en niet weten wat je kunt doen tegen overgangssymptomen ons leven behoorlijk zuur maken. Neem Anna. Nadat ze mijn gegevens op mijn website had gevonden, belde ze me op. De woorden tuimelden over elkaar heen. Ze was bijna niet te volgen. Ze was zo blij dat ze eindelijk met iemand kon praten die begreep wat ze doormaakte tijdens haar overgang. Ze had niet eens in de gaten dat de verbinding halverwege het gesprek door een technische onvolkomenheid werd verbroken.

Deze mevrouw is op relatief jonge leeftijd de overgang in gegaan: 42 jaar. Nu is ze zesenvijftig en de overgang is voor haar nog steeds niet voorbij. Ze vertelt: “Ik heb nog drie banen geprobeerd, maar ik kan gewoon niet functioneren met deze klachten. Ik zit nu alweer een paar jaar zonder werk.”

En gisteren nog, belde Henny (51). Ook zij had mijn website ontdekt. “Alles wat je schrijft is zo herkenbaar voor mij. Ik voel me gewoon mezelf niet meer.” Ze vertelde dat ze op advies van haar huisarts was doorverwezen naar de psychiater. Het leek haar niet de juiste oplossing maar ze zat met de handen in het haar.

Hardnekkig misverstand

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 40% van het verzuim van vrouwen in de overgangsleeftijd te maken heeft met overgangsklachten. Vaak weten we echter niet dat we te maken hebben met overgangsymptomen. Heel veel vrouwen denken, en de vele zorgverleners om haar heen, dat de overgang begint als hun menstruatiecyclus onregelmatigheden vertoont of is gestopt. Dat is een hardnekkig misverstand.

De overgang is een proces dat rond je vijfenveertigste begint – volgens sommige deskundigen rond je veertigste. En ergens tijdens dat proces dat jaren in beslag neemt, bevindt zich de menopauze – het moment dat menstruatiecyclus stopt. De menopauze is alleen achteraf vast te stellen. We denken zelfs dat de overgang en de menopauze begrippen zijn voor hetzelfde fenomeen. De overgang kan snel gaan. Zo’n jaar of twee. Maar een proces van tien of zelfs vijftien jaar is geen uitzondering.

Daarnaast zijn we over het algemeen alleen op de hoogte van de bekendste symptomen: opvliegers en nachtzweten. Terwijl het scala onbekende symptomen, zo blijkt uit een grootschalig Nederlands onderzoek, de vrouw juist zwaarder belasten. Er zijn zo’n dertig symptomen. Op basis van de ontelbare ervaringen die ik heb met mijn lezers, cursisten en cliënten licht ik er de meest ‘belastende’ uit. Uitleg hierover levert meestal dezelfde reactie op: “Oh gelukkig, ik dacht dat ik ziek was.”

Veranderende hormoonhuishouding

De symptomen van de overgang zijn te danken aan de veranderingen in de hormoonhuishouding van de vrouw. Waar bij mannen het mannelijke hormoon, testosteron, zo rond hun vijfenveertigste geleidelijk begint te af te nemen, gaat de afname van de vrouwelijke hormoon, oestrogeen* en progesteron, bij vrouwen met de nodige turbulentie gepaard.

Het hele lichaam van de vrouw is vergeven van de oestrogeenreceptoren (bijvoorbeeld in de hersenen, borsten, botten en baarmoeder). Die receptoren worden dan weer wel, dan weer veel en dan weer niet bedient. Bovendien laat de vaste danspartner van oestrogeen, progesteron, het helemaal afweten. Progesteron komt op als er eisprong plaats vindt, en die komt natuurlijk steeds minder voor op weg naar de menopauze.

Een reactie kan niet uitblijven. Een van de symptomen kan zijn: vergeetachtigheid. Een van de meest voorkomende gedachtes die vrouwen in het beginstadium van de overgang hebben, is: “Jemig, word ik soms al dement?” Die vergeetachtigheid gaat over. Al is het wel handig om alles