Menopauze en Overgangsklachten: Overgewicht

Afvallen in 2021

Help, ik word dikker tijdens de overgang! door Saron Petronilia

Help, ik word dikker tijdens de overgang. Het is een veel gehoorde klacht van vrouwen van zekere leeftijd. Ze geven aan dat ze, hoewel ze er ALLES aan doen om overtollige pondjes te doen wegsmelten, die behouden of zelfs in gewicht toenemen. Hoe kan dit? Over de VIJF fouten die we maken, de geheime kracht van een voedingsproduct, en wat vrouwen werkelijk kunnen doen om af te vallen.

Saron PetroniliaSaronPS Resized

Mijn naam is Saron Petronilia en auteur van het boek “alles wat je moet weten over de overgang”. Daarnaast verzorg ik trainingen voor vrouwen die last hebben van leeftijdgerelateerde klachten. Door mijn trainingen krijgt de ‘tweede helft van je leven’ weer een betekenis en voel je jezelf weer actief en vitaal. Bezoek mijn website voor meer informatie.

Graatmagerte als hoogste doel

De eerste fout die wij vrouwen maken, is dat we ons laten ringeloren en leiden door de graatmagerte (en daar zelfs onze zelfwaardering van laten afhangen) van in de media tentoongestelde modellen en de bijbehorende fashion-ontwerpers. Ook al weten we dat die vrouwen neerzijgen tijdens fotosessies (of daaraan voorafgaand), onwel geworden vanwege uithongering en ondervoeding. En dat hun foto’s ook nog eens worden ‘gefotoshopt’ tot een niveau van nazistisch aandoende schoonheidsidealen.

Oudere vrouwen worden met mondjesmaat, en dan nog louter als eenmalig statement tegen bovengenoemde gevestigde orde, geshowd in de media. Opvallend genoeg zelden volle vrouwen met een rimpel meer en borsten en billen op de daarvoor bestemde plekken.

Allemaal hetzelfde

De tweede fout die wij vrouwen gemakkelijk maken, is dat we ons laten leiden door algemene richtlijnen voor ‘veilige’ calorie-inname voor vrouwen. En dat is toch op z’n zachtst gezegd wonderlijk te noemen. Het suggereert immers dat een vrouw van 1.55 meter lengte net zo veel calorieën verbruikt als een vrouw met 1.89 meter lengte. Beide lengtes, en alles ertussenin, worden gezien als: normaal. En voor hen gelden de ‘normale’ richtlijnen. (Die gelden overigens ook voor vitamine- en medicijninname.)

Naast lengte is er ook nog zoiets als het ‘natuurlijke postuur’. De ene vrouw is van nature fragiel gebouwd en de ander zit van nature goed in billen, buik en borsten

Wat we al kunnen weten

De derde fout die wij vrouwen maken is onze eigen levenservaringen negeren. Voor jou heb ik de volgende vragen:

  • Hoeveel zwaarder ben je sinds je twintigste? Tien of vijftien kilo? Meer? Dertig?
  • Wat is er sinds je twintigste veranderd in je eet- en drink- en bewegingspatroon?
  • Als je kinderen hebt: hoeveel ben je aangekomen na je zwangerschap(pen)?
  • Wat is er tijdens en na je zwangerschap(pen) veranderd in je eet- drink- en bewegingspatroon?

Als je naar je dagelijkse calorie-inname kijkt: hoeveel procent van je voeding (al dan niet uit pakjes en zakjes, voorgesneden of anderszins bewerkt) bestaat uit brood, pasta, aardappelen, suiker, sappen (uit pak of fles), frisdranken, alcohol, desserts, koekjes en snacks? (Als je dit niet weet, hou dan eens een week lang alles wat je eet en drinkt bij in je smartphone of gewoon in een notitieblokje.)

Ga ook eens na wat jou vroeger (10 á 20 jaar geleden) hielp om blijvend gewicht te verliezen. Minder eten? Minder snoepen? Minder alcohol drinken? Maaltijden overslaan? Meer kleine maaltijden eten?

En, welk type fysieke inspanningen hielpen je om af te vallen? Wandelen, dansen, traplopen, zwemmen, hardlopen, tennis of..?

Kom je in gewicht aan als je hormoonspiegel verandert? Bijvoorbeeld in de aanloop naar je menstruatie. Tijdens je zwangerschap? Tijdens de overgang of menopauze (vanaf ongeveer je veertigste) of na de menopauze (het definitieve einde van je menstruaties, rond je vijftigste)? Komt dat omdat je je dan overgeeft aan emotie-eten (snoepen, snacken of alcohol drinken omdat je je niet happy voelt)?

Aan de hand van de antwoorden, kan iedere vrouw inzicht krijgen in waarom ze naarmate ze is ouder geworden, in gewicht is toegenomen. Beweeg je nog net zoveel als vroeger, onderzoek dan je voedingspatroon eens goed (en lees verder).

Oorzaak: de overgang

De vierde fout die we maken, is de overgang de schuld geven voor blijvende gewichtstoename. En, nog gekker, we informeren ons niet over wat er in ons lichaam gebeurt tijdens de overgang.

In deze fase, die ongeveer tien jaar voorafgaand aan de laatste menstruatie (rond je vijftigste) begint, neemt het vrouwelijk hormoon oestrogeen (in werkelijkheid is dat een verzamelnaam voor een groep hormonen) zienderogen af. De bedoeling daarvan is ons onvruchtbaar te maken. We kunnen kinderen baren zolang we tijd van leven hebben om ze tot volwassenheid te brengen. Onze natuur beschermt ons in zekere zin vruchtbaar te zijn tot ons tachtigste.

Totdat we onze laatste adem uitblazen, hebben we echter oestrogeen nodig. Gelukkig blijven we tot die tijd oestrogeen produceren, onder meer in onze vetcellen. Daar slaan we ze ook op. Dus koester dat randje vetweefsel.

Te veel vetweefsel ondermijnt echter onze gezondheid. Allerlei ziekten van kanker, broze botten tot en met hart- en vaatziekten liggen in het verschiet.

Vetopslaghormoon versus vetverbrandingshormoon

De vijfde fout is dat we niet weten dat het hormoon progesteron vele malen sneller naar een absoluut dieptepunt keldert dan oestrogeen tijdens de overgang. Voor progesteron hebben we ovulatie (eisprong) nodig. En dat is nou precies wat er steeds minder plaatsvindt: rijpe eitjes produceren waardoor we progesteron aanmaken.