Melk is wel gezond!

Afvallen in 2021

De laatste jaren zijn er steeds vaker geluiden dat melk niet gezond is. Door veel voedingskundigen wordt dit echter ontkent. Zo ook door professor Toon van Hooijdonk bij aanvaarding van zijn leerstoel Zuivelkunde aan de Wageningen Universiteit.

Het effect van de goede stoffen in melk weegt zwaarder dan de slechte stoffen zoals verzadigd vet, suiker en zout.

Volgens Van Hooijdonk is er geen sprake van je door melk te drinken een hoger risico op hart- en vaatziekten hebt door de verzadigde vetten in de melk. Kennelijk compenseren andere voedingsstoffen in melk dat effect.

Als je van melk de halfvolle of magere varianten gebruikt zit er al minder verzadigd vet in dan in de volle varianten.

Overigens zijn niet alle verzadigde vetten cholesterolverhogend en dus slecht voor de gezondheid, zegt Van Hooijdonk. Bovendien wordt onder meer op de Wageningen Universiteit gewerkt aan aanpassingen van de genen van koeien om de slechte vetzuren uit te bannen. Hij benadrukt dat deze aanpassing pas zin hebben als niet meer alle verzadigde vetzuren op één hoop worden gegooid.

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.