Melk is wel gezond!

Afvallen in 2021

De laatste jaren zijn er steeds vaker geluiden dat melk niet gezond is. Door veel voedingskundigen wordt dit echter ontkent. Zo ook door professor Toon van Hooijdonk bij aanvaarding van zijn leerstoel Zuivelkunde aan de Wageningen Universiteit.

Het effect van de goede stoffen in melk weegt zwaarder dan de slechte stoffen zoals verzadigd vet, suiker en zout.

Volgens Van Hooijdonk is er geen sprake van je door melk te drinken een hoger risico op hart- en vaatziekten hebt door de verzadigde vetten in de melk. Kennelijk compenseren andere voedingsstoffen in melk dat effect.

Als je van melk de halfvolle of magere varianten gebruikt zit er al minder verzadigd vet in dan in de volle varianten.

Overigens zijn niet alle verzadigde vetten cholesterolverhogend en dus slecht voor de gezondheid, zegt Van Hooijdonk. Bovendien wordt onder meer op de Wageningen Universiteit gewerkt aan aanpassingen van de genen van koeien om de slechte vetzuren uit te bannen. Hij benadrukt dat deze aanpassing pas zin hebben als niet meer alle verzadigde vetzuren op één hoop worden gegooid.

4 Reacties

 1. Voor de mens is melk drinken heel gezond.
  Van nature verliezen alle zoogdieren na de peuterleeftijd het vermogen melkeiwit te verteren. De mens oorspronkelijk ook. Tot een paar duizend jaar geleden een mutatie ontstond, waardoor de mens ook op volwassen leeftijd melkeiwit kon verteren.
  Die mutatie heeft zich werkelijk *razendsnel* verspreid. Dat gebeurt alleen maar met mutaties die uitzonderlijk nuttig zijn. Kennelijk was dit zo’n mutatie: de gezondheid van de mens ging door deze mutatie met sprongen vooruit.
  Bij bepaald bevolkingsgroepen is deze mutatie niet doorgedrongen. Voorbeelden zijn afrikanen en oosterlingen. Zij kunnen dus beter geen melk drinken. Doen ze dat toch, dan merken ze dat snel genoeg aan darmproblemen (krampen, winderigheid, diarree).
  Ook sommige blanken kunnen geen melkeiwit verteren. Zij merken dat ook snel genoeg.
  De gemiddelde blanke kan echter goed melk verteren. Voor die mensen is melk dus een gezonde toevoeging aan het consumptiepatroon.
  Er is een maand of twee geleden een studie verschenen die zich over meerdere decennia uitstrekte. Ik meen dat het een Engelse studie was. Daarin werden mensen vanaf hun kindertijd tot aan hun “bejaardheid” gevolgd.
  Uit die studie bleek dat de melkdrinkers een betere gezondheid hadden, mobiele waren, en geestelijk beter presteerden dan de niet-melkdrinkers.
  Hiermee is het gerucht dat melk slecht zou zijn, verwezen naar het rijk der fabeltjes. Klok en klepel. Er zijn mensen die niet tegen melk kunnen, dat klopt; maar de gemiddelde blanke heeft er juist baat bij.

  • In vergelijking met moedermelk zijn de eiwitten in koemelk honderd keer zo taai en kleverig. Koemelkeiwit is voor de mens waardevol bij het maken van houtlijm en als bindmiddel in de verfindustrie. En koemelk is ook uitstekende voeding voor het kalfje in zijn eerste levensjaar, maar dat kalfje heeft een heel ander spijsvertering met geloof ik wel 4 of 5 magen. Koemelk is ongeschikt voor menselijke consumptie en moet in de melkfabriek worden bewerkt om het geschikt te maken voor menselijke consumptie. Zonder al te veel succes omdat de gepasteuriseerde, gehomogeniseerde halfvolle koemelk uit de f