Magnesium Citraat Ervaringen en Bijwerkingen

Afvallen in 2021

Is Magnesium citraat, een onmisbaar voedingssupplement? Lees alles over de werking en de bijwerkingen van dit supplement. 

Magnesium is een van de belangrijkste mineralen voor ons mensen. Maar hoe belangrijk het ook is, steeds meer mensen hebben een tekort aan magnesium. Het is daarom niet voor niets dat magnesiumsupplementen, zoals magnesium citraat steeds meer gebruikt worden.

Klachten Magnesium Tekort

Een tekort aan magnesium kan leiden tot een groot aantal verschillende klachten. Vermoeidheid, stress, gespannenheid, slapeloosheid, spierkrampen, vastzittende spieren,

Magnesium molecuul

hoge bloeddruk, spanningshoofdpijn, migraine en depressieve gevoelens zijn allemaal in verband gebracht met een tekort aan magnesium.

In dit artikel bespreken we dan ook de invloed van magnesium op je lichaam. Vervolgens kijken we naar de natuurlijke inname van magnesium en we sluiten af met een uitleg over de werking van magnesium citraat, een van de populairste vormen om magnesium te suppleren.

Wat doet magnesium in je lichaam

Magnesium heeft meer dan 300 verschillende functies in ons lichaam. Het voert te ver om al deze functies hier op te noemen, maar dit zijn de belangrijkste functies van het mineraal:

 • Het heeft een ontspannende werking op lichaam en geest
 • Het is nodig voor de prikkeloverdracht in zenuwcellen en spieren
 • Het is nodig voor het behoud van een gezonde bloeddruk
 • Magnesium speelt een belangrijke rol als co-factor voor enzymen
 • Magnesium helpt bij de gezonde deling van cellen
 • Het speelt een rol in de energiestofwisseling

Kortom, dit betekent dat magnesium een cruciale rol speelt bij het laten functioneren van je lichaam.

Het is dan ook van groot belang dat je voldoende magnesium binnen krijgt. Hoewel een tekort aan magnesium kan leiden tot tal van klachten, zoals eerder benoemd, zijn grote magnesiumtekorten gelukkig zeldzaam

Zware magnesiumtekorten komen eigenlijk alleen voor bij bepaalde ziekten of bij alcoholmisbruik. Wel hebben veel mensen lichte magnesiumtekorten, die meestal niet met klachten gepaard gaan. Wel voelen mensen zich vaak veel beter als zij een supplement als magnesium citraat gaan gebruiken.

Tekorten aan magnesium

Als gevolg van onze veranderende voedingspatronen hebben veel mensen in Nederland tegenwoordig een licht tekort aan magnesium. In dit artikel leggen we de belangrijkste oorzaken van de huidige tekorten aan magnesium uit.

Minder magnesium in onze voeding

Van oudsher zijn groente en fruit de belangrijkste bronnen van magnesium. Dit komt omdat deze de magnesium uit de grond halen waar zij op groeien. Helaas wordt veel groente en fruit tegenwoordig gekweekt op grond die bewerkt is met kunstmest. Hierdoor bevat de bodem nauwelijks nog magnesium. Soms wordt groente en fruit zelfs gekweekt op steenwol waardoor er eigenlijk helemaal geen magnesium meer in de groente en fruit te vinden is.

magnesium-producten
magnesium-producten

Te veel calcium in onze voeding

Nederland is een van de landen waar de meeste zuivelproducten worden genuttigd. Zuivelproducten bevatten vaak veel calcium, een mineraal dat nauw verbonden is met magnesium. Waar magnesium juist een ontspannende werking heeft op het lichaam, is calcium betrokken bij spanningsreacties zoals het spannen van de spieren. Magnesium en calcium hebben elkaar nodig, maar de verhouding dient in balans te zijn. Doordat we relatief veel calcium binnen krijgen en onze voeding te weinig magnesium bevat ontstaat er snel een magnesiumtekort. Dit kan een soort zelf versterkend proces worden.

Te veel verzurende voeding

Tegenwoordig nemen we veel voedingsmiddelen tot ons die een verzurende werking hebben op het lichaam.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die een verzurend effect hebben op ons lichaam zijn alcohol, suiker, snoep, koek, gebak, fast food, producten met witte meel, vet, zuivel en frisdranken

Groente en fruit hebben door de hoeveelheid mineralen die ze bevatten een ontzurende werking. Wanneer het lichaam te veel verzuurd raakt gebruikt het mineralen zoals magnesium die een ontzurende werking hebben om de PH-waarde weer in balans brengen.

magnesium-citraat-verzuring-van-het-lichaam Dit betekent dus: Hoe meer verzurende voeding we binnen krijgen, des te meer magnesium we nodig hebben. Hierdoor kan er eenvoudig een tekort ontstaan aan magnesium. Doordat groente en fruit tegenwoordig minder magnesium bevatten, is de kans aanwezig dat je zelfs een magnesiumtekort ontwikkelt als je voldoende groente en fruit eet.

Stress

Stress is ook een belangrijke factor die kan leiden tot een tekort aan magnesium. Hoe meer stress we hebben hoe meer magnesium we verbruiken. Dit geldt voor zowel fysieke stress zoals intensief sporten, als mentale stress zoals werkdruk en relatiestress. We leven tegenwoordig in een gestreste maatschappij. Magnesium speelt van nature een rol bij de bestrijding van stress, omdat het helpt om het stresshormoon cortisol af te breken. Als je veel stress ervaart, heeft je lichaam dus meer magnesium nodig om te ontspannen. Heb je te weinig magnesium in je lichaam, dan leidt dit tot meer stress, waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan.

Magnesium als voedingssupplement

Voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten zijn groente, fruit, noten en zaden, rauwe cacao en granen. Toch blijkt het moeilijk om via de voeding van tegenwoordig voldoende magnesium binnen te krijgen. Een aanvulling op de dagelijkse voeding middels een voedingssupplement is dan een oplossing.

Een andere manier waarop magnesium opgenomen kan worden is via de huid. Epsom zout is een vorm van magnesium die door de huid op kan worden genomen. Dit is een van de redenen waarom floaten in epsom zout als erg ontspannend wordt ervaren.

Veel verschillende soorten

Er zijn allerlei verschillende soorten magnesium supplementen. Een veel verkocht supplement is magnesium oxide. Het probleem met magnesium oxide is dat het laxerend werkt.

Magnesium carbonaat wordt ook veel verkocht, maar deze vorm van magnesium wordt niet goed opgenomen door je lichaam. Sommige vormen van magnesium zijn zelfs gevaarlijk, zoals magnesium aspartaat. Dit kan bestaande depressieklachten verergeren

Magnesium-Citraat-nutrivian
Magnesium-Citraat-nutrivian

Een van de vormen van magnesium die het best door je lichaam wordt opgenomen is magnesium citraat. Magnesium citraat is een natuurlijke vorm van magnesium die heel snel en goed wordt opgenomen in het lichaam.

Mijn advies; magnesium citraat van Nutrivian

Om deze reden raden wij vaak magnesium citraat van Nutrivian aan. Dit product bevat 200 mg elementair magnesium. 1 a 2 tabletten per dag is in de meeste gevallen voldoende om lichamelijke en geestelijke klachten te verminderen. Wij raden mensen meestal aan om met 1 tablet per dag te beginnen. Wanneer de klachten niet afnemen kan de dosering worden verhoogd naar 2 tabletten per dag.

Heb je zelf magnesium citraat gebruikt? Wat zijn er ervaringen? Deel ze met ons in de opmerkingen.

Groeten,

anne-marie

RECENSIEOVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelAfslankpillen Review en Ervaringen
Volgend artikelTarwe, Spelt of Glutenvrij, wat moet je eten?

24 Reacties

 1. Ik lees nergens iets over allergische reacties op het slikken van magnesium citraat 400 van Orthica. Ik slik er 1 per dag. De kramp in mijn benen verdween ermee maar ik kreeg na ong. 3 weken slikken vage pijn in mijn onderbuik. (Nieren?) En jeuk onder mijn voetzolen. Ik ben 50 +, kerngezond en sportief. Het werd mij in het OLVG geadviseerd te slikken. Herkent iemand dit?

 2. Hallo ik gebruik een paar maand magnesium citraat 400 mg van luctovitaal Kruidvat, maar ik heb erg veel last van kriebelhoest, kan het door de magnesium komen?

 3. Wat een angstmakerij…ook ik slik minimaal 200 mg Magsesiumcitraat per dag van VitaminHealth, maar dit soort artikelen zijn angstaanjagend en verpesten “de Waarheid”.

 4. Hallo allemaal,
  Ik ben een van de weinigen die met spoed in het ziekenhuis is opgenomen omdat ik nog nauwelijks magnesium in mijn lichaam had. Ze hadden dit nog nooit meegemaakt.
  Al lange tijd last van spierkrampen en wel zo erg dat ik geen woord meer kon typen op mijn pc door de pijn en mijn handen gingen krom staan door de krampen. Ook last van een hoge bloeddruk en diabetes.
  Per toeval is dit ontdekt omdat ik zelf, na onderzoek op internet, een verzoek bij mijn huisarts had ingediend om op magnesium te laten prikken. ’s Middags laten prikken en ’s avonds om 21.30 uur gebeld door het ziekenhuis dat ik direct opgenomen moest worden. Na twee weken aan diversen infusen voelde ik me als herboren. Mijn bloeddruk is prima en mijn diabetes is verdwenen. Achteraf is het bij mij gekomen door jarenlang slikken van maagzuurremmer Omeprazol, dat mag ik dus ook nooit meer gebruiken. Nu heb ik ranitidine die minder goed werkt maar wel afdoende is.
  Alhoewel het al jaren geleden is sta ik nog steeds onder controle en wordt elk half jaar mijn magnesium gecontroleerd. Gelukkig is het nog steeds prima.
  Ik slik magnesium citraat wat ik zelf moet kopen want via de apotheek kreeg ik magnesium carbonaat en die moet je dus niet hebben!
  Mijn huisarts is zich een ongeluk geschrokken en heeft haar excuses aangeboden. Ze vertelde een paar maanden later dat ze er nu veel vaker op laat prikken en de huisartsen in opleiding in haar praktijk krijgen standaard mijn verhaal te horen. Er is dus gelukkig wel van geleerd.
  Eerst stond magnesium niet op het formulier van het lab en moest het er apart opgeschreven worden maar sinds enige tijd is daar verandering in gekomen en staat het er nu op!
  Een goede ontwikkeling vind ik want een magnesium tekort wordt vaak onderschat.
  Ik woon in Ede en wij hebben Ziekenhuis Gelderse Vallei en ik ben net 60 jaar geworden…dit ter info.

 5. Gebruik magnesium citraat van Golden Naturals ( B6 en taurine) 1 tablet per dag is 200 mg,dit op advies,tot nu toe geen bijwerkingen geconstateerd !