De Beste Maaltijdvervangers, Hier moet je op letten!

Afvallen in 2021

Bij drogisterijen, op het internet en in beauty salons vind je talloze verschillende maaltijdvervangers. De ene fabrikant belooft nog mooiere resultaten dan de andere. Waar moet je op letten bij het kiezen van een product dat jou helpt om af te vallen?

Maaltijdvervangers Consumentenbond

De consumentenbond heeft in 2016 een test gedaan waarin meer dan 30 verschillende producten met elkaar werden vergeleken. Hierbij werden de shakes niet getest op proefpersonen, maar er werden wel uitgebreide tests uitgevoerd om te achterhalen welke middelen de beste samenstelling hadden.

Uit de maaltijdvervangers test van de Consumentenbond kwam dat veel van de producten een slechte samenstelling hebben. Sommige producten bevatten veel te veel suikers. In het slechtste geval krijg je meer suikers binnen dan wanneer je een glas frisdrank op drinkt. Uiteindelijk werden door de consumentenbond 23 van de 31 maaltijdvervangers als onvoldoende beschouwd.

De Beste Maaltijdvervangers

Zoals gezegd zijn niet alle producten even goed van kwaliteit. Veel van de maaltijdshakes bevatten weinig eiwitten en veel koolhydraten of vetten. Daarenboven zitten er in heel veel producten heel weinig voedingsvezels. Deze spelen een belangrijke rol in het gezond houden van je darmflora (bron).

suiker in maaltijdvervangers van kruidvat

In de eerder genoemde test van de consumentenbond kwam een product van Body en Fit als beste uit de test. Een van de maaltijdvervangers die niet getest is, Timfit, heeft echter een nog betere samenstelling dan de shake van Body en Fit. Zo bevat de shake van Timfit meer eiwitten. Daarnaast heeft de shake van Timfit een aantal extra ingrediënten die ondersteunen bij het afvallen. Een hiervan is een extract van groene thee.

Kun je Afvallen met Maaltijdvervangers?

De meeste mensen gebruiken maaltijdvervangers om af te vallen. Maar kun je met deze shakes afvallen of is dat niet goed mogelijk?

maaltijdvervanger van etos
maaltijdvervanger van etos

Het goede nieuws is dat je maaltijdvervangers prima kunt gebruiken om af te vallen. Je moet dan wel een kiezen voor een goed product, zoals Timfit SX-5. Deze maaltijdvervanger bevat niet alleen een grote hoeveelheid eiwitten, maar ook voldoende andere voedingsstoffen. Tot slot is er een grote hoeveelheid voedingsvezels aanwezig in deze shake.

De meeste mensen halen goede resultaten bij diëten op basis van maaltijdvervangers. In eerste instantie kan met maaltijdvervangers afvallen wat zwaar zijn. Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam om moet schakelen naar een andere energiebron, namelijk je lichaamsvet.

De resultaten van het afvallen met maaltijdvervangers hangt af van wat je wilt bereiken. Sommige mensen willen een klein gewichtsverlies bereiken en gebruiken de producten dan ook maar kort. Anderen willen een grotere hoeveelheid gewicht verliezen en zij gebruiken de producten logischerwijs langere tijd.

In ieder geval is het mogelijk om een flinke hoeveelheid gewicht te verliezen. Een gewichtsverlies van 10 kilo of meer is geen uitzondering. Dit kan bereikt worden in een week of vier/vijf, als je je strikt aan het dieet houdt.

Afvallen met maaltijdvervangers is mogelijk dankzij het principe van een eiwitrijk dieet. Diëten met weinig calorieën en hoog in eiwitten worden in de wetenschap gezien als de meest effectieve vorm van diëten (bron). Dit komt vanwege de drievoudige werking van het dieet.

maaltijdvervanger van kruidvat
maaltijdvervanger van kruidvat

Als eerste is het zaak dat je minder calorieën eet dan je verbrandt. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat je lichaam aangespoord wordt om andere energiebronnen te zoeken. Bij voorkeur is dit natuurlijk vet. Je kunt ervoor zorgen dat je meer vet verbrandt door veel eiwitten te eten. Op die manier bescherm je je spieren, die anders ‘verbrand’ zouden worden door je lichaam.

Als allerlaatste helpen maaltijdvervangers bij het afvallen doordat ze ervoor zorgen dat je je verzadigd voelt. Dit komt door de eiwitten in een shake. Bevat je maaltijdvervanger ook veel voedingsve