Maagbandje, Maagring, Gastric Bypass, Gastric Sleeve

Afvallen in 2021

Een maagband bestaat uit een siliconenring, waaraan de binnenkant een reservoir zit. Dit reservoir is verbonden met een slangetje dat naar een tweede reservoirtje leidt wat onder de huid geplaatst wordt. Door dit laatste reservoirtje aan te prikken kan er vloeistof (fysiologische zoutoplossing) ingespoten of weggezogen worden zodat de inwendige diameter van de band kleiner of groter wordt. Zo kan de band nauwer of minder nauw gemaakt worden. Omdat het voedsel langzamer passeert treed eerder een gevoel van verzadiging op. Sinds de introductie zijn er reeds meer dan 200.000 patiënten wereldwijd geholpen met deze operatietechniek. Een van de meest gebruikte bandjes is de LAP-BAND® van de firma INAMED. De afbeeldingen op deze site zijn van dit bandje.

Gastric Sleeve en Duodenal Switch

Naast een Maagbandje of Maagring zijn er nog meer manieren om met behulp medische aanpassingen je streefgewicht te bereiken. Hulpmiddelen zoals Gastric Bypass, Gastric Sleeve en Duodenal Switch worden regelmatig geadviseerd voor mensen met extreem overgewicht.

Gastric Bypass

Gastric Bypass is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Letterlijk betekent de term omzeilen van de maag. Met deze ingreep kunnen ernstige vormen van overgewicht behandeld worden, vooral de z.g. morbide obesitas. De ingreep is ingewikkeld en ingrijpend, maar kan vaak laparoscopisch worden uitgevoerd. De maag wordt verkleind, soms tot slechts 10% van zijn oorspronkelijke omvang, en verderop op de dunne darm aangesloten.

Deze ingreep gaat verder dan een maagverkleining, waarbij slechts de maag wordt verkleind en er eventueel een maagband wordt geplaatst.

Maaagband

De maagband is een populaire methode om af te vallen, maar absoluut geen toverstokje; je wordt niet automatisch slank. Bovendien zijn er risico’s aan de operatie verbonden en bestaat zelfs na een aantal jaar nog kans op complicaties. Wie een maagband overweegt, moet zich daarom goed laten informeren over de voordelen, maar zeker ook over de nadelen. Annette Born heeft zelf een maagband gehad en begeleidt nu maagbandpatiënten voor en na hun operatie. In dit boek beantwoordt ze alle vragen over de maagband op een eerlijke en onafhankelijke manier.

Help ! Ik wil een maagband
Help ! Ik wil een maagband
Born, J.A.P.

Hoe werkt een maagband? Wat kan ik eten met een maagband? Wat zijn de risico’s? Hoe verloopt de operatie? Wordt een maagband vergoed door zorgverzekeraars? Daarnaast vertellen maagbandpatiënten over hun eigen ervaringen en hoe het ze momenteel vergaat. Help! Ik wil een maagband is hét boek voor iedereen die meer wil weten over afvallen met behulp van een maagband en een steun in de rug voor wie al een maagband heeft.

Plaatsing van een maagband

De maagband wordt geplaatst. Dit wordt gedaan door middel van een kijkoperatie. De band wordt om het bovenste gedeelte van de maag, vlakbij de overgang van de slokdarm naar de maag, aangebracht. Hierdoor wordt de maag in tweeen gedeeld. De kleine bovenste maagzak kan maar een kleine hoeveelheid voedsel bevatten. De rest van de maag ligt onder de band.

Werking van een maagband

De werking van het bandje berust hoofdzakelijk op het eerder verzadig raken. “Je hebt sneller een vol gevoel” en eet dus minder. Het bandje werkt echter alleen goed voor vast voedsel. Vloeibare voedingsmiddelen passeren gemakkelijk. Met name calorierijke dranken dienen vermeden te worden.

Al het voedsel dat gegeten of gedronken wordt bereikt de maag en darmen en wordt opgenomen (verteerd). Het is van belang om ook na de operatie voedingadviezen te volgen.

Met maagbandje kun je éénderde tot de tweederde van je overgewicht kwijtraken. Dit is uiteraard een gemiddelde, de één zal meer afvallen de andere minder. Het is het gezondst om dit afvallen langzaam te laten geschieden. Zo wordt voorkomen dat je tekorten krijgt aan bepaalde vitamines en noodzakelijke bouwstoffen waardoor je eerder vatbaar zou kunnen worden voor infecties. Dit gewichtsverlies ligt vaak rond een halve kilo per week.

Het bandje moet altijd blijven zitten anders is het effect niet blijvend. Het verwijderen van het bandje leidt onherroepelijk tot gewichtstoename.

Video over het functioneren van een maagbandje

Jouw mening telt!

Wat is jouw ervaring met het maagbandje? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

588 Reacties

 1. Hallo iedereen,

  Ik ben 20 jaar, ben 1m67 en weeg 86 kilo, mijn bmi zal rond de 30á 31 liggen, ik zou graag een maagring laten steken maar heb hier al heeel veel negatieve reacties over gehoord, terwijl bij de mensen die ik ken ik er altijd al resultaat van heb gezien. Kan mij iemand tips geven? Wie zou het mij aanraden of afraden en waarom & hoeveel zou ik ongeveer betalen ?

 2. u deed een oproep om trend een bypass, ik heb het zelf onder gaan en ben zeer tevreden een maagband mag niet meer om dat dit heel slecht is dat word ook niet vergoed meer door de ziekenfondsen om dat daar door heel veel mensen ziek van werden die vloeistoffen kunnen in je lichaam komen .
  er zijn nu 2 soorten maag verkleiningen je hebt de bypass en de slief dat is net een patat zakje het eten gaat in 1 keer door na de darmen en bij een bypass gaat het langzamer en het heeft goede werking je darmen worden op de 1ste maag gezet , je moet je wel aan de voor schriften houden 6x daags eten en niet eten en drinken te gelijk want dat is niet goed je spoelt dan het eten weg . er moet een half uur tussen eten en drinken zitten en het is makkelijk vol te houden . ik eet voor dat ik na bed ga s,avonds een eiwit shake en daar zitten alle voeding stoffen in en je moet vitamine A tot z gebruiken met ijzer want door dat je niet zo vel meer op kan kwa eten moet je dit op deze manier aan vullen . er stond een ziekenhuis opname van 3a 4 dagen voor maar ik heb er maar ander halve dag gelegen een half uur na de operatie reed ik al weer over de gang met de rolstoel heb geen pijn en geen bij werkingen gehad. mijn operatie is straks 8 juli 2 jaar gelden toen ik hem heb laten doen ik voel me veeeeeeeeeeel beter en fitter

 3. Hallo allemaal,
  Blij dat ik eindelijk een forum tegen kom met niet enkel negatieve ervaringen, begon al te panikeren :-) omdat ik namelijk sinds dinsdag een maagbandje heb. Heb me de eerste twee dagen erg misselijk gevoeld, nu voel ik me prima. Enkel, ik ben nog maar 1kg afgavallen en had eerlijk gedacht dat dit meer zou zijn, ik eet enkel per dag 2 beschuiten, een tas soep en 1 yoghurt…is dit normaal denken jullie? Heb ik gewoon geen geduld? :-) Groetjes

 4. Hello Sophie,
  je hebt dus een bmi van 29,3, dit is een beetje weinig voor een maagring, als je het met je Eigen middelen moet betalen zal je toch 3 à4000 euro .
  Ik heb mijn maagring laten plaatsen in 2008 toen ik 125kg woog en heb van mijn Eigen zak maar 800 euro moeten betalen, nu weeg ik 73kg (ben 53kg afgevallen) en indien ik mijn bandje moet vervangen zal dit mij 4500 euro kosten omdat mijn bmi nu te laag is.

  Hopelijk kan je zonder operatie voor die 20 of 25kg een oplossing vinden.

 5. Hoi dames,

  ik zie jullie verhalen hier en ik wil graag wat delen en jullie mening erover weten.

  Ik ben 1m72 en weeg 87,8 kilo.
  Ik heb vorig jaar een strikt dieet gevolgd waarin ik van 95 naar 73 gegaan ben op korte tijd. Natuurlijk nu jojo effect omdat ik niet zo kan blijven afvallen en 2 keer per dag sporten.

  Ik kom uit een familie waarin er allemaal ‘forse’ mensen zijn en dus heb ik aanleg om wat molliger te worden.

  Ik voel me echt héél ongelukkig met m’n gewicht en vandaar de vraag naar een maagbandje.

  Ik ben er over aan het nadenken maar ik lees dat het enkel vanaf BMI35 gedaan zou worden.

  Zou ik niet in aanmerking komen met mijn gewicht?
  Kan iemand me misschien ook vertellen wat het kostenplaatje was?

  Lieve groeten, Sophie

 6. Hello dames, hoe is met jullie al lang geleden hé? hoe is de afvalrace?
  Hier alles oké, ben ondertussen langs geweest bij dokter voor een foto en alles oké en heb zelfs een beetje laten bijspuiten, ik val opnieuw weer af.
  Groetjes

 7. Hey ann, ik heb ook al mijn bandje sinds 2008 en 53 kg afgevallen maar dit soort problemen heb ik nooit gehad. Mijn zus daarentegen had ook een probleempje met het poortje, ze kon ook ineens veel éten, dit omdat ze buikspieroefeningen deed en is afgeraden met een maagbandje, via een operatie heeft ze dit ook laten herstellen en ze is nadien terug goed afgevallen.
  Je moet niet vergeten dat je in een fase bent gevallen waarbij je gewicht op balans is omdat je al veel bent afgevallen, misschien een beetje sporten helpt wel, bijvoorbeeld fitness of de step, bij mij helpt het wel als ik stilval. Of stilletjes aan een beetje meer bijpsuiten
  Maar ik zou niet beginnen met pilletjes of iets anders om af te vallen, dat is slecht
  veel succes

 8. Hallo,ik heb een vraagje en hoop dat iemand me kan helpen.ik heb al 8 jaar een maagbandje en al die jaren heb ik m’n 40 verloren kilo’s kunnen weghouden,maar sinds nov tot een maand geleden kwam ik plots stilletjes kilo’s bij,het bleek om een lek in m’n verbinding naar poortje te gaan,2 weken geleden dan onder plaatselijke verdoving nieuwe verbinding gestoken en direct 2,5 cc opgespoten bij mij is dat nog zo een klein poortje waar niet veel cc in kan.we zijn nu 2 weken verder en ik ben nog geen gram kwijt,hoe kan dat nu?ik ben naar apotheker geweest en obsimed gevraagd hij wou dat niet geven omdat dat blijkbaar gevaarlijk is in combinatie met maagbandje,hij zei me gewoon dat ik geduld moet hebben dat het tot twee maanden kan duren eer het bandje weer optimaal zal werken hft iemand hier ervaring mee hoe lang het duurt dat bandje terug werkt na hersteloperatie?kben echt radeloos

 9. hey km, ik denk idd dat jou bandje niet goed afgesteld is, dat van mij is maat small, weet niet precies hoeveel erin kan maar er zit nu 7.5 in, ik kan ook echt geen 2 borden eten hoor, smiddags eet ik momenteel een halve boterham en daar heb ik meer dan genoeg aan, savonds dan wat aardappel, vlees en groenten maar dat is echt ook niet veel, laat ons zeggen een half bord.
  Snoepen is iets wat idd vrij gemakkelijk blijft gaan, daar moet je zelf wat karakter voor hebben en zeggen nee, dat eet ik niet.
  Ik eet af en toe na mijn maaltijd een beetje chocolade, dan krijg je er toch niet zoveel op dan dat je bijvoorbeeld 3 uur na je maaltijd chocolade zou eten, met een leeg maagje gaat dat veel gemakkelijker.
  Vind het echt jammer voor jou dat het niet lukt, maar toch denk ik dat de reden is dat je bandje niet goed afgesteld is, zolang je geen verschil voelt is het niet goed, we lieten een maagband steken omdat we geen karakter hadden om het zelf te doen, het is een hulp om minder te kunnen e