Maagballon

Een maagballon is een alternatief voor een ‘echte’ maagverkleining en heeft als voordeel dat het geen operatieve ingreep is.

De inbreng geschiedt via de mond en de slokdarm. Een licht slaapmiddel voorkomt dat u er iets van merkt. Wanneer de ballon is ingebracht wordt hij gevuld met fysiologisch zout en een

lichaamvriendelijke kleurstof.

De ballon (gemaakt van duurzaam, elastisch, hoge kwaliteit silicone) is spiegelglad aan de buitenkant en kan dus over het algemeen geen beschadigingen veroorzaken aan de binnenkant van de maag.

Werking van een maagballon
De ballon die als het ware in de maag drijft, zorgt voor een vol gevoel. Bovendien wordt het voedseltransport van de slokdarm naar de maag erdoor vertraagd. Voor een goed resultaat is voldoende lichaamsbeweging essentieel, evenals het nauwgezet volgen van de door de diëtiste verstrekte adviezen. Het plaatsen van een maagballon geschiedt poliklinisch en duurt ongeveer een half uur. Direct na de behandeling mag u de kliniek verlaten. Gedurende 2 à 3 dagen kunt u flink misselijk zijn. Daarna kunt u weer alles doen wat u gewend was.

Na maximaal 6 maanden wordt de maagballon wegens lekkagerisico verwijderd. De ballon kan dan dusdanig aangetast zijn door maagzuur dat hij stuk kan gaan en kan verdwijnen in het darmkanaal. Normaal gesproken zou een lege ballon volgens natuurlijke wijze uw lichaam kunnen verlaten, maar uit veiligheidsoverwegingen is het het beste om een ballon door een arts te laten verwijderen

Bij mensen ouder dan 55 jaar wordt geen maagballon geplaatst

Na eerdere buikoperaties mag een ballon niet langer dan 3 maanden blijven zitten (dit i.v.m. mogelijke risico’s vanwege mogelijke verklevingen).

Het aanbrengen van de maagballon
De ingreep start met een uitbreide intakegesprek en het invullen van een lijst met vragen.

Voor de ingreep zelf krijg je een infuusnaaldje in je arm of hand waardoor, via een bijspuitnippel, de kalmeringsmiddelen worden toegediend. Bij sommige klinieken krijg je een volle eetlepel met een verdovende gel (Xylocaine) in de mond (meestal met een spray om te verdoven), die je gedurende gemiddeld 3 minuten moet doorslikken, spoelen en gorgelen. Hierdoor krijg je een dik gevoel in de keel, dit is de verdoving. Vlak voordat je gaat slapen, wordt de keel één of twee keer gesprayd met Xylocaine, om diep rond het strottenhoofd ook te verdoven.

Nadat je onder een lichte narcose bent gebracht, zal de arts die de ballon in de maag zal brengen, eerst een onderzoek met een flexibele kijkbuis doen, waarmee het maagslijmvlies wordt gecontroleerd op afwijkingen. Daarna wordt de kijkbuis verwijderd en wordt de ballon via de mond en slokdarm aan een voerdraad ingebracht. Als die in de maag zit, wordt met een flexibele maagkijker gecontroleerd of de ballon in de juiste positie ligt. Dan gaat er 400 tot 700 cc (in Nederland standaard 500cc) onschadelijke zoutwateroplossing (saline) in met een blauwe kleurstof.

De ballon drijft nu als het ware in uw maag en zorgt ervoor dat u een vol gevoel heeft.

Ook het verwijderen van de maagballon geschiedt onder een roesje. Vrijwel alle patiënten kunnen zich niets herinneren van wat er tijdens de ingreep is gebeurd. Dit komt omdat de gebruikte middelen het kortwerkende geheugen uitschakelt. Het verwijderen van de ballon gaat eigenlijk op precies dezelfde manier als het inbrengen.

Na de plaatsing van een maagballon.

Vrijwel alle patiënten worden misselijk na het plaatsen van de maagballon, omdat het lichaam de ballon ervaart als een vreemd voorwerp. De misselijkheid kan wel een week aanhouden.

De behandelend arts schrijft dan een aantal medicamenten voor om de misselijkheid dragelijk te maken en te verminderen en om de maag en de ballon tegen elkaar te beschermen (zuurremmer). Obstipatie is ook een mogelijke bijwerking, niet zozeer vanwege de maagballon, maar als gevolg van te weinig drinken na het plaatsen van de maagballon.

Mogelijke nadelen en overige risico’s van de maagballon:

Misselijkheid en braken.
Net verdragen van de maagballon.
Leglopen van de maagballon.
Gen of weinig gewichtsverlies.
Magperforatie.
Is maar voor korte termijn afvallen (max. 6 maanden).

Voordelen van een maagballon:

Geen operatie nodig.
Er wordt niet aan de maag geopereerd.
Een echte narcose krijg je niet. Je wordt slaperig gemaakt met Dormicum. Dit is een stof die een sterk dempende werking heeft op het zenuwstelsel. Dit wordt gecombineerd met een pijnstillend middel (Alfentanyl).
De maagballon kan goede diensten bewijzen bij patiënten met een (zeer) hoog operatierisico door het overgewicht.

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

86 Reacties

 1. Hallo, heeft er iemand ervaring met de Oballon-pil? En waar in België die wordt geplaatst? Heb al veel info opgezocht, maar vind er niet zo veel over.
  Alvast bedankt!

 2. Hallo, ik heb twee dagen geleden de maagballon laten plaatsen , maar zijn er nog mensen die zo pijn hadden aan hun linkerzijde dicht aan hun middenrif ? Groetjes

  • Hallo, ik heb mijn ballon sinds 14 september. De volgende dag was ik al terug in het ziekenhuis met hevige pijn en.misselijkheid. ik heb minstens 20x overgegeven en begon uit te drogen. Ik lag vier dagen in het ziekenhuis en door de medicatie gaf ik niet meer over. Een week na thuiskomst, begon het opnieuw. We zijn nu 2,5 weken verder en ik geef nog om de twee dagen over. Ben bang dat ik het niet volhou en dat hij er terug uit moet.

 3. Dag allemaal
  Als ik dit hier allemaal lees, merk ik toch dat je niet echt veel afvalt met een maagballon.
  Ik zou zo’n 35 kg moeten afvallen, maar ik vrees dat ik er met een ballon niet geraak.
  Groetjes, Jaklien

 4. Dag allemaal,
  Ik heb twee dagen geleden een ballon laten plaatsen en ben gisteren een nachtje in het ziekenhuis moeten blijven. Die nacht vergeet ik nooit meer. Al goed dat er een hoop medicatie via het infuus gegeven kon worden want thuis had ik het niet getrokken vrees ik. Nu net tweede nacht achter de rug en nog steeds heel veel pijn en ongemak. Kan er iemand mij geruststellen dat deze fase niet meer lang duurt want ben door een hel aan het gaan. Zelfs water verdraag ik niet. Ben ook helemaal opgeblazen, is echt geen zicht ?
  Graag tips om deze fase draaglijk te maken
  Gts

  • Hey
   Hoelang heeft die pijn bij u geduurt ik heb de ballon nu 16 dagen en heb na het avondeten alle eten kan je dat ni noemen 2 lepeltjes puree heel veel last en moet erdaarna alles uit ik ben zo slap dat ik nog ni heb kunne werken moet morgen op controle ik bang dat mijn maagballon eruit moet

 5. Hoi allemaal.
  Ik heb mijn maagballon van juni en maandag 15 februari ga ik deze late verwijderen. Ik heb mijn maagballon dus redelijk lang kunnen inhouden. In totaal ben ik er 7 kilo met vermagerd. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik weinig moeite zelf heb gedaan. De motivatie om op mijn eten te letten is altijd mijn zwak punt geweest en ik vrees dat dat altijd moeilijk ga blijven. Of ik spijt heb? Nee helemaal niet. In het begin is het afzien.. Die pijn vergeet ik nooit meer :-) maar dat verdwijnt . Soms krijg je wel af en toe een kramp of een vies gevoel maar je went eraan. Het lijkt wel of die ballon echt een deel van jou word. Je leert er echt met samenleven. Voor degene die het overwegen moest je het echt willen dan ga je er gewoon voor! Weet dan gewoon dat die ballon er niet zomaar uit gaat dus eens je er aan begint is het echt voor een tijdje. Nu begin ik wel wat last te krijgen. Bv soms begint die zo te draaien dat de ballon in het midden van mijn buik ligt en dan krijg ik echt een bult. Dat is wel redelijk ambetant! Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn als ze de ballon verwijderen… Want blijkbaar gaat ie er veel moeilijker uit als er in :-) groetjes

 6. Ik heb vorig jaar april mijn maagballon laten zetten met een startgewicht van 98 kilo. In oktober woog ik 68 kilo en was ik helemaal blij. Helaas hebben de meesten van ons met overgewicht niet zomaar overgewicht, maar omdat ze emoties wegeten. Wanneer dit dus niet in je hoofd goed is, val je gewoon weer in je oude patroon. Ik ben dus terug bij af geweest en zit nu in therapie om juist normaal te eten ipv te lijnen en aan te komen. De biologie is in de war… Door normaal te eten ben ik nu ook 10 kilo kwijt sinds mei dit jaar.
  Lieve mensen, ik wens jullie het allerbeste, maar denk aub goed na of het deze bijna 3000 euro waard is om tijdelijk af te vallen. Je valt af, maar je koppie blijft hetzelfde (en zelfs tijdens de tijd met mijn maagballon had ik ook nog een psycholoog en diëtist).

  Bij bergman clinics vroegen ze bij het bloedprikken zelfs of dit mijn eerste keer was voor de maagballon. Ik reageerde vreemd met dat je toch hopelijk maar een keer zoiets nodig zou hebben als steun in de rug? Het blijkt dus dat mensen meerdere malen terugvallen in het oude patroon en meerdere malen een maagballon proberen. En daarom wordt het ook niet vergoed door je zorgverzekering. Zij zeggen helaas ook dat het niet vergoed wordt omdat er teveel terugval is…

  Ik hoop dat ik door mijn eerlijke reactie mensen heb kunnen helpen. Nogmaals, ik was zeer blij met de afgevallen kilo’s, maar het gevolg was minder voor mij…

 7. Ik heb mijn ballon nu een jaar geleden laten verwijderen.
  aan het einde van de rit was ik 3 kilo bijgekomen!
  Nu in oktober zal ik mijn gastric bypass krijgen.

 8. Heb de Maagballon nu 5 dagen en moet eerlijk zeggen dat ik het een HEL vond de eerste 3dagen. Moest zelfs na de SEH omdat de pijn voor mij niet te dragen was. Inmiddels voel ik me wel stukken beter en ben ik al 4,5 kg afgevallen (waarschijnlijk vocht) mijn startgewicht was 82 kg.

  Ballon heb ik laten plaatsen bij dokter sas S. In België.

 9. Ik heb een maagballon laten plaatsen bij Diana Gabriels. de behandeling vond plaats op een zondag. Echter werd mij niet verteld van te voren dat de plaatsing door 2 Franstalige artsen zou worden gedaan. De plaatsing zelf was voor mij persoonlijk best traumatisch. Al ging het snel en waren de artsen zeer zorgzaam. ik heb 7 dagen lang niets binnen gehouden. Niet eens water. Er is in die week nog contact geweest met de artsen die de ballon geplaatst hebben. Na een week was ik 7 kilo verloren, maar zodra ik weer wat binnen hield, kwam ik ook weer bij. ( vocht vasthouden) De kliniek heeft mij totaal geen nazorg gegeven. Ik heb getracht een afspraak te maken, maar dat is niet gelukt. Op het moment dat mijn lichaam volledig gewend was aan de ballon, kon ik er prima mee leven. Al voelde ik de ballon de hele dag door mijn maag zweven. Standaard ochtenden kon ik rennen naar de toilet, maar daar kon ik ook mee leven. Al was dat geen pretje. Ik ben in totaal 7 kilo afgevallen. Uiteindelijk is de ballon in mijn maag geknapt zonder dat ik daar weet van had. De ballon is vast komen te zitten in mijn dunne darm en ik heb daarmee 5 dagen in het ziekenhuis gelegen. Ik ben door helse pijnen gegaan en de artsen hadden maar 2 opties voor mij. Of proberen met een colonoscopie te kijken of ze er bij konden komen, of opereren, maar omdat hij in de dunne darm vastzat, was de kans niet heel groot dat optie 1 zou lukken, omdat ze met een colonoscopie maar een klein stukje de dunne darm in kunnen.( de dunne darm kan wel 7 meter lang zijn) nadat ik helemaal voorbereid was, heeft de ballon 2 uur voor de kijkoperatie toch zijn weg naar buiten gevonden.Ik besefte dat ik veel geluk gehad had. Toen ik in het ziekenhuis lag, kwam het besef bij mij naar boven hoe kwetsbaar het menselijk lichaam eigenlijk is. Ik voelde zoveel spijt en zoveel walging voor mijn keuze dat ik spontaan mezelf begon te waarderen zoals ik ben. Momenteel heb ik een bmi van 32 en heb besloten nooit meer iets aan of in mijn lichaam te laten brengen wat mijn gezondheid schaden kan. Ik heb in die 5 dagen de grootste angsten gehad. Je lichaam is zo kwetsbaar. wees er zuinig op!

 10. Hallo, ik heb mijn maagballon nu 6 dagen..
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik een maagballon positief vind . Als je het beu bent om zwaarlijvig te zijn en al vanalles hebt geprobeerd .. Doe het dan gewoon. Je moet echt een klik maken. Van de plaatsing heb ik weinig van gemerkt want dat was onder lichte sedatie…meteen erna voel je wel die ballon zitten en ik kreeg enorme maagkrampen die ik toch een 5tal dagen serieus heb gevoelt en heb gevloekt :-) en idd dan denk je waar ben ik aan begonnen want de pijn en dat gevoel mag je niet onderschatten! maar dat gevoel blijft niet duren en het gevoel van die ballon gaat ook stilletjes aan weg.. Ik ben nu op nog geen week al 3 kilo kwijt en ik kan sinds een 2tal dagen ongeveer 1/8 van de porties eten dat ik ervoor at. ik voel mij er goed bij en als jullie willen dan wil ik jullie gerust op de hoogte houden.
  Groetjes

  • Hey, je hebt het dan pas laten uitvoeren? Hoe gaat het nu met je? Van welk gewicht kwam.je en wat is je streefgewicjt? Ik laat volgende week woensdag mijn maagballon zetten… ben benieuwd heb 15 kg overgewicht.

  • Blij om uw positieve commentaar te lezen. Ik heb sinds dond mijn maagballon. Amai,serieus afgezien.maar vandaag wel al soep kunnen eten zonder over te geven. Heb wel last van een hele dikke buik. Had jij daar ook last van?

  • Hooi ik ga mijn maagballon over 2 weken plaatsen en ik zou heel graag wat ervaringen via de mail willen uitwisselen heb je daar mischien interesse in?

  • Hallo
   Ik ben ashley heb nu 2 dagen een maagballon maar ben zo vreselijk misselijk dat ik twijfel om het eruit te laten halen
   Ik kan niks zelfs geen water binnen houden en heb erge maagkramp is dit normaal ?

  • Hallo Lisa, hoe gaat het ondertussen met jou ? Is je maagballon ondertussen al terug verwijderd ? Waar heb je het laten uitvoeren. Hoeveel kilo ben je intussen al kwijt. Is je eetgedrag al wat aangepast ? zou je het andere mensen aanraden. Ik zou dit heel graag willen proberen, maar ik mis dat laatste duwtje nog.

  • Beste Lisa, Zou jij mij aub wat meer info kunnen geven, ik zou graag praten of chatten met iemand die dit heeft meegemaakt/ondergaan.

 11. Ik heb mijn maagballon er nu twee dagen inzitten en denk soms waar ben ik aan begonnen maar we houden vol ik had het voordeel dat de kosten gedekt werden door mijn hospitalisatieverzekering van het werk

 12. Hallo idereen
  ik ben zeer benieuwd hoeveel jullie uit eindelijk zijn
  afgevallen, na die half jaar, zijn jullie de kilo’s ook kwijt? En blijven ze ook weg?
  ik ben in onderhandeling met dokter en verzekeringen, bij mij zal een medische kwestie zijn, ik moet namelijk 25 kilo afvallen en heb daar alles voor over maar omdat ik een bmi van 33 heb ben ik nog niet zwaar genoeg.
  Hoop op reacties
  groetjes bianca

  • hey bianca. kan je eens vertellen hoe het nu een jaar later met je gaat? hoeveel afgevallen in hoeveel tijd? bijwerkingen? ben je tevreden? ben je die 25 kg kwijt? wat heb je hiernaast nog meer gedaan?

 13. Ik heb 18 aug een maagballon laten plaatsen in de Boerhavekliniek. De eerste week was een ramp: misselijk, maag- en darmkrampen, alles kwam er weer uit. Had 25 aug een afspraak met de diëtiste en zij raadde mij aan de tweede week nog vloeibaar voedsel te nemen. Ernstig verzwakt ging ik de tweede week in maar dat was slechts iets beter, met name dank zij extra veel zetpillen tegen misselijkheid en tegen krampen. Daar kwam ook nog rugpijn bij, waarvan ik niet weet of het een relatie met de maagballon heeft.
  Ik viel wel af, van 104 naar 101 kg. In de derde week ging het eindelijk iets beter en kon ik wat groenten en kip en een gekookt eitje eten. Ik viel af tot 98 kg. Wel veel problemen met de stoelgang en daarvoor laxantia moeten nemen omdat ik na 6 dagen nog niet was geweest.
  Het is nu bijna 3 weken geleden dat de ballon werd geplaatst. Ik voel me nog zwak en ben heel gauw moe, al gaat het wel wat beter en kan ik eindelijk wat aan beweging gaan doen. Dat betekent Max een 20 min op de hometrainer in de langzaamste stand, uurtje wandelen en de tuin vegen. Ben daarna compleet gevloerd en trillerig en duizelig.

 14. Hoi Hana,
  Wil weten hoe het gegaan is en of je tot nu toe afgevallen bent, graag hoor ik het van je want zelf heb ik ook een afspraak staan bij Bergman cliniek

 15. Hallo Hana,

  Ik zie je inderdaad staan voor volgende week, wat goed dat je de stap hebt gezet. De kosten voor het traject bedragen 2995 euro, zoals je op onze website ook gelezen hebt. In het bericht van Yvon staat een foutje.

  We spreken elkaar dan volgende week :).

  Vanmorgen starten de herhalingen van Dit Is Mijn Lijf op rtl4 waaronder ook een aflevering met de maagballon.

  Groet,
  Marja

  • Hoi Marja,

   Het is geen makkelijke stap maar na zoveel geprobeerd te hebben probeer ik dit. Ik weet dat het geen wondermiddel is en dat ik het uiteindelijk moet doen.

   Waar ik me echt zorgen om maak is het traject nadat de maagballon is verwijderd want dat is pas echt de uitdaging. Ik weet dat maagballon werkt maar goed ik hoop dat ik dan het gewicht/mooie lichaam kan behouden :-)

   Ik zal kijken naar het programma, mijn Lijf, bedankt voor de tip!

   Ik kijk uit op onze ontmoeting!

   Groet,
   Hana

 16. Hallo allen,

  Ik ben gisteren bij Diana Gabriels in Barndrecht geweest. 1 juni krijg ik een maagballon. Ik vind het een beetje eng allemaal maar heb alles ervoor over om over die verschikkelijke drempel van mijn gewicht te komen…… Bij mij moet minimaal 20 kilo af….

  Succes allemaal!

  • Hallo,
   Ik zie dat jij heeft maagballon via Diana Gabriels geplaatst .
   Ik heb ook een afspraak over 10.dagen.
   Kan jij me a.u.b, meer over vertelen?
   Hoe is het gegaan,hoe veel /en ben jij afgevalen?
   Blijf jij bij de gewicht naa de verwijderen van mb.
   Ben jij tevreden over nazorg ?
   Alvast Bedankt,

 17. Hallo, allen op dit forum.
  Mijn naam is Miriam en ben informatie aan t verzamelen om een juiste keuze t maken
  Want wat kun je veel vinden over een maagballon , maagband enz enz.
  Liefst kies ik voor een maagballon, geen operatie lijkt me minder risico’s. Maag zoals ik ondertussen al weet wordt dit niet vergoedt, een maagband vaak wel. Maar ik lees hierover ook vele verhalen dat t niet zo goed gaat met een maagband.
  Is t waar dat ziekenhuizen geen maagballon meer plaatsen omdat t toch niet zo goed werkt?
  Wat ik wel weet dat ik zo niet verder wil en dat ik echt op een keerpunt sta in mijn leven.
  NU moet er iets gebeuren. Waarom toch wil de zorgverzekering dit niet vergoeden, minder risico’s enz. Heb je t al moeilijk met je gezondheid en je lichaam, mag je ook eerst zorgen voor een flink bedrag hiervoor. Ik heb t niet, en zal t dus nooit krijgen, die maagballon.
  Wordt er verdrietig van. Want in eerste instantie zei iemand van de vgz dat t wel vergoedt werd, ik blij, ging kijken waar ik geholpen wilde worden, kreeg toen t horen dat t niet vergoedt wrrd, belde dus nogmaals naar vgz, toen zeiden dat t niet vergoedt werd, ik snapte er niets meer van, haar collega had een foutje gemaakt. Een foutje….. Mijn blijheid veranderde in wanhoop.
  En nu….? Even weet ik t niet meer. Las jullie verhalen en wilde het mijne ook graag even kwijt. Gr Miriam

  • Dag Miriam,
   Heb je ook meegekregen dat het mogelijk is om een betalingsregeling te treffen?
   Bij Boerhaave Medisch Centrum bestaat deze mogelijkheid.
   Vooraf teken je een contract met de betaalafspraken, dan wordt de ballon geplaatst. Daarna betaal je in maximaal 12 maanden het bedrag af. Geldende rente is de dagrente.
   ik hoop dat dit nog een lichtpuntje voor je is?
   Hartelijke groet,
   Lilly

 18. Hoi Daniëlle en Margot,
  Ik ben ook nog heel erg aan het twijfelen of een maagballon voor mij een oplossing is….. Hoe gaat het met jullie, zijn jullie al veel afgevallen? Hebben jullie ook een bepaald dieet?

 19. Beste allemaal,

  Wat leuk dat jullie elkaar hier vinden. Zoals Yvon al aan geeft zijn we inderdaad bezig met een forum voor clienten die in het traject van de maagballon zitten bij Bergman Clinics. Jullie krijgen bericht zodra deze werkt. Mochten er andere dames of heren vragen hebben over dit traject dan mogen jullie altijd vrijblijvend contact met mij opnemen. Yvon heeft al een mooie samenvatting van de kosten en het traject in de reactie hierboven beschreven.

  Hartelijke groet,
  Marja Gijgink

 20. Ik zal nog wat informatie geven aan degenen die vragen hebben.
  De ingreep kost 2.295 euro. Helaas krijg je hier niks van terug van zorgverzekering, dus het is uit eigen zak. Als je een psycholoog en/of diëtiste bij het proces betrokken wilt, komen er kosten bij. De psycholoog krijg je 5 behandelingen vergoed uit je pakket (ligt aan zorgverzekeraar en welk pakket je hebt).
  Voor het proces kun je veel vinden op de site of informatie aanvragen.
  Als er verder nog vragen zijn, kan ik je misschien helpen!
  P.s. ik heb Marja gevraagd of ik in contact kan komen met mensen die ‘in hetzelfde schuitje’ zitten en ze zei dat Bergman Clinics al bezig was met een forum op te zetten.
  P.s. voor een maagballon hoef je geen verwijzing te hebben van de huisarts, alleen als je de psycholoog wilt betrekken bij het proces.

  • Hi Yvon,

   Ik wil m’n kilo’s ook kwijt dus ik heb een afspraak gemaakt met Bergman Clinics en volgende week is mijn intake gesprek (…spanned!!)

   Lukt het met afvallen? Success!! Ben benieuwd…

   Maar ik vroeg me af of het bedrag van 2.295 euro ook op hun website stond of dat je deze prijs met hen had afgesproken? Ik zie namelijk nu op hun website 2.995 euro staan.

   Alvast bedankt voor je reactie :-)

   Ciao!

  • Hallo Hana,

   Ik zie je inderdaad staan voor volgende week, wat goed dat je de stap hebt gezet. De kosten voor het traject bedragen 2995 euro, zoals je op onze website ook gelezen hebt. In het bericht van Yvon staat een foutje.

   We spreken elkaar dan volgende week :).

   Vanaf morgen starten de herhalingen van Dit Is Mijn Lijf op rtl4 waaronder ook een aflevering met de maagballon.

   Groet,
   Marja

 21. Hoi hoi… ik heb sinds afgelopen woensdag een maagballon, ook via marja bij bergman clinics. Ik ben nauwelijks misselijk geweest, alleen veel last van maagzuur. Ook dit gaat nu al beter. Ik wil graag met jullie in contact blijven over jullie proces! Succes

 22. Beste,ik en waarschijnlijk vele anderen zouden graag iets meer weten over de prijs.Kun je dit ook voor een deel terug betaald krijgen van de mutualiteiten? Ik moet 30 kg kwijt en op eigen kracht lukt het me niet.Bestaan er info brochures? Alvast bedankt moest je op mijn vragen willen antwoorden.

 23. Hoi Daniëlle, daar ben ik weer :-) heb eerlijk gezegd niet meer op deze site gekeken en krijg dus geen melding wanneer er nieuwe berichten zijn… Met mij gaat t weer n stuk beter!
  Ik heb idd een roesje gehad en de behandeling stelde dus niet veel voor.
  De eerste 2 dagen waren niet om naar huis te schrijven maar daarna elke dag beter gelukkig! Gewoon eten ben ik nu langzaam aan t opbouwen. Vandaag aardappelpuree met wat groentes. Heerlijk weer.

  Vrijdag bel ik weer met Marja en dat is fijn.
  Verlang wel echt naar wat richtlijnen want ik snap t nog niet helemaal.

  Ik kan je mijn email adres wel geven, is makkelijker denk ik.
  Alleen weet ik niet of ik dat hier kan doen :-)
  Wat denk jij?

  Hoe gaat t nu met je?
  Best fijn om met iemand te kletsen….

  Groetjes Margot

  • Hoi Margot,

   Even snel een reactie vanaf het werk. Misschien is het handig om Marja te vragen om te bemiddelen qua mailadres? Ik zou hem niet zo op een open forum zetten.
   Ik zal haar even een mailtje sturen of ze mijn mailadres aan jou wil doorgeven.

   gr. Danielle

 24. Goedemorgen Margot,
  Als het goed is, zit je maagballon er nu in. Hoe is het gegaan? Kon je een roesje krijgen? Ik heb het zelf namelijk zonder moeten doen omdat ik te zwaar ben. Ik dacht ik wacht even tot reageren tot na je plaatsing. Ik ben benieuwd hoe je je nu voelt. Ik was de eerste nacht en de eerste dag alleen maar aan het overgeven, gal omdat er verder niks in je maag zit. Wat kan een mens zich dan beroerd voelen. In de tijd daarna moeite met eten en redelijk vaak last van pijn en misselijkheid. Ik ben met Marja nog een beetje aan het zoeken naar de juiste dagindeling omdat ik toch nog te snel last heb. Moet zeggen dat ik nu alles weer eet, maar met mate.

  Voor jou is het nu eerst vloeibaar. Ik was wel blij met de belletjes van Marja, kan je toch even wat vragen overleggen. Ik weet nog wel de eerste keer dat ze belde. Ik moest tot 2x toe de telefoon aan mijn man geven, omdat ik eerst moest overgeven. Maar dat maakt ze wel vaker mee geloof ik :P

  Hoeveel wil je afvallen? Sterkte de eerste paar dagen, het wordt snel beter!! En dan vergeet je dit ook weer. Ik zag het gewoon als een grote resetknop voor mijn lichaam.

  Groetjes Danielle

 25. Hallo Danielle, sorry ik zie jou bericht nu pas!
  Hoe is het gegaan joh?! Ik ben ook idd naar Bergmankliniek te Bilthoven gegaan en ik ga vrijdag voor de behandeling….
  Begin nu ook best een beetje zenuwachtig te worden en me allerlei dingen af te vragen of ik wel de goede beslissing neem pfffff
  Maar ik ga het doen!!
  Groetjes Margot

 26. Hoi Diana,

  Ik heb de ballon zelf betaald. Wat ik begrepen heb wordt het nooit vergoedt door de zorgverzekering. Wel krijg ik de extra zorg zoals dietiste en psycholoog vergoedt.

 27. Beste Margot,
  Ik laat mijn maagballon plaatsen bij Bergman Clinics in Bilthoven. Is ook bij Utrecht dus qua afstand geen groot verschil. Mijn ervaringen daar toe nu toe zijn erg positief. Morgen wordt mijn ballon geplaatst. Het voortraject is goed verlopen maar nu begint het echte werk pas!

 28. Hallo allemaal, ook ik overweeg een maagballon te laten plaatsen na inmiddels een levenslang gevecht tegen de kilo`s! Ben het zó beu! 4 jaar geleden ben ik gestopt met roken en er is daarna 14 kg bijgekomen en ik kán het gewoon niet meer opbrengen wéér te beginnen maar vooral vol te houden…
  Ik overweeg naar de Veldhuiskliniek in Utrecht te gaan, heb daar volgende week in ieder geval een gesprek.
  Ik woon in Brabant en ik kan geen adres dichterbij vinden….heeft iemand van jullie nog tips?
  Margot

 29. Beste Claire,

  Hoe gaat het nu met je maagballon? Ik ben erg benieuwd.
  Mijn maagballon wordt a.s. vrijdag, valentijnsdag, geplaatst. Aan de ene kant ben ik blij als het zover is, maar zie er ook wel tegenop.
  Ben erg benieuwd hoe het jou nu vergaat nu je een maand verder bent. Hoeveel wil je afvallen eigenlijk en waar heb je je ballon eigenlijk laten plaatsen?

  • hallo danielle, ik had een vraagje heb je de maagballon vergoed gekregen of is het altijd op eigen kosten?

 30. Ik heb nu een week gelden een maagballon laten plaatsen.
  Heftig. Vooral de eerste 4 dagen. Heb vaak gedacht “waar ben ik aan beginnen”.
  Vandaag is dag 6 en mag eigenlijk niet klagen. Ben niet meer misselijk, hoef niet meer over te geven en heb minder krampen maar voel hem wel echt goed zitten. Best een onprettig gevoel. Af en toe heb ik het gevoel dat ik moet gaan liggen om meer “ruimte” te krijgen in mijn buik. Vooral ook als ik langere tijd zit. Dan zit je beetje in elkaar gebogen en dan moet echt even de druk eraf. Maar nu vraag ik me af of dit bij jullie ook is. Is dit dus die ballon die ik de gehele 6 maanden op deze manier blijven voelen zitten of is dit gewoon even omdat het de eerste week is?

 31. Hallo Allemaal,

  De Obalon die zit ondertussen al 1,5 maand in mijn maag en ik ben nog maar 3 kg afgevallen. Blijkbaar is dit een normaal gemiddelde met de Obalon en gaat het in het begin wat trager. Ik moet wel zeggen,de Obalon doet het werk niet voor jou. Je moet echt veel minder gaan eten en veel sporten. Dus ik ben niet zeker dat de 3 kg eraf gegaan zijn door de Obalon.
  Ik heb wel het gevoel dat ik rapper volzit, maar ik kan nog steeds veel eten als ik wil.
  Ik hoop dat het allemaal nog wat rapper gaat en beter wordt… .

  De voordelen zijn wel, je hebt nooit geen zwaar gevoel op je maag, je voelt hem niet zitten, je bent niet misselijk en je moet geen operatie of dergelijke ondergaan (ookal is het slikken van die grote pil geen sinecure).

  Conclusie: het helpt, maar niet snel en het doet niet al het werk voor jou, het is wel een goede extra om de moed niet te verliezen omdat je kilo`s toch wel degelijk naar beneden gaan.

  Hopelijk jullie hiermee te kunnen helpen.

  Is er nog iemand die reeds een Obalon heeft?? Ik ben wel nieuwsgierig in ervaringen van anderen??

  Groetjes

 32. Hallo Allemaal,
  Ik heb deze morgen een obalon laten plaatsen, dit heeft hetzelfde effect als een maagballon maar je slikt hem als een pil, hij wordt gevuld met stikstof ipv zoutwater en hij weegt maar 6 gram.
  Meteen na de behandelijk kan je direct terug werken, autorijden, geen misselijkheid.
  Nu alleen nog hopen dat er vele kilo`tjes vanaf vliegen eh ;-)
  Hopelijk kan ik jullie hier mee helpen!

  • Beste Maya,

   Ik ben na jou reactive gaan googlen op Obalon en enthousiast geraakt. Nu kan ik alleen nergens vinden welke klinkieken deze Obalons plaatsen en wat de kosten (niet verged dacht ik?) zijn.
   Zou je mij heir wat meer over kunnen vertellen?

   Groeten,

   Inge

  • Hallo,

   Ik ben erg benieuwd waar je die obalon hebt laten plaatsen. Wat zijn jou bevindingen?

 33. Hallo!

  Ik ben Ilona 43 jaar en heb 6 mei j.l. een maagballon laten plaatsen. De eerste dagen waren echt niet prettig en nu anderhalve week later gaat het uiteraard een stuk beter. Ik kan alleen nog lang niet zoveel eten als dat er op mijn menu werd meegegeven…..
  Ook heb ik moeite met veel water drinken want het eten en drinken blijft best lang in je maag zitten en dan moet ik het er uiteindelijk toch “even uitgooien”, omdat ik anders ook zo’n kramp krijg in mijn maagstreek. Ik eet nog veel gepureerd eten, maar heb gisteren voor het eerst een portie carpaccio met rucola sla gegeten en het bleef erin….(whoeaaa)
  Ik zou graag met mensen in contact komen met wie we ervaringen kunnen delen, recepten en tips uitwisselen…..Mijn start gewicht was 83 kg en nu anderhalve week later 78 kg. Natuurlijk komt dat ook omdat ik alleen water en thee gedronken heb de eerste week!
  Groetjes Ilona

  • Hallo Ilona,
   Hoe gaat het nu met afvallen en hoe voel je je ? heb je honger? Ik denk er zelf ook over om een maagballon te laten plaatsen. Waar heb je dat laten doen? Las dat ze in Belgie een ballon hebben die ze vullen met lucht . Heeft iemand daar ervaring mee? Hoor het graag.
   Groeten Helmi

  • Hllo Ilona;
   Bij mij is op 14 juni een maagballon gezet. Het is nu de zesde dag.
   Eerlijkgezegd vond ik de nasleep behoorlijk pittig! Ik las adviezen als:”Je moet maar een dag vrij nemen van je werk”maar ik ben na bijna een week nog steeds bijzonder slap. Als ik de vriezerdeur moet openen, die altijd een beetje vacuum trekt, moet ik echt mn best doen terwijl ik bij dergelijke dingen vroeger echt niet na dacht…
   Ik voel me wel elke dag stukje beter en krijg nu ook honger als ik de gehaktballetjes ruik die mijn man aan het bakken is. En, nog erger, ik ben dol op haring en de nieuweharingtijd is van start gegaan! Ik woon in Vlaardingen en dat is bij uitstek een haringstad..

   Heb jij ook zo een “steen”in je maag? De ballon zit bij mij ook duidelijk aan de rechterkant van mijn maag, ik voel hem zitten, ben rechts meer öpgezwollen”. Ik kan eigenlijk ook alleen maar op mijn linkerzij slapen, Andere houdingen maken me misselijk en geven maagzuur.

   Je bent wel lekker afgevallen al, hoor! Dat geeft weer moed..
   Graag hoor ik hoe het verder met je gaat…
   Groetjes, Heleen
   p.s. Hoe oud ben je?
   Ik ben 53 en 1.58 klein en ik startte ongeveer met 86.5 kilo

 34. kan zo’n ballon ook geplaats worden met personen waarbij de BMI rond de 25 is en die er niet in slagen om zelfstandig hun ontsierend gewicht kwijt te geraken? Eventueel om hem na een 5 tal kilo’s er dan opnieuw terug uit te halen. Bedankt voor uw antwoord.

 35. Dag Kim,
  Ik meen dat de maagballon vooral geschikt is voor mensen die zo’n 15-20 kg moeten afvallen.
  Maar ik denk dat je het beste even contact op kunt nemen met een van de klinieken waar je de maagballon kunt laten plaatsen, daar weten ze ook meer over de eventuele andere voorwaarden waaraan je moet voldoen.

 36. Hallo ik heb een vraagje. Wat zijn de voorwaarden waar je aan moet voldoen om een ballon te mogen laten zetten. Men moet overgewicht hebben? Ik ben 1.58 m en weeg 68 kg. Is dit dan mogelijk?
  Groetjes

 37. Hallo Angelique,
  Ik zou even bellen met de Boerhavekliniek. Ik verwacht dat ze je daar gelijk uitsluitsel kunnen geven. Misschien zijn ze daar iets minder streng in de leer. Bel het nummer wat onder ‘contact’ staat, niet het gratis nummer, dat is altijd bezet.
  Bij mijn weten wordt de maagballon niet vergoed, ik heb de mijne ook zelf betaald.

 38. Hallo, ik val een beetje tussen wal en schip: mijn BMI is te hoog voor een maagballon en te laag voor een maagband/verkleining.
  Bij Bergman Clinics hebben ze me verteld dat ik eerst nog 10 kg moet afvallen voordat ze de maagballon kunnen plaatsen. Welk BMI hanteert Boerhave Kliniek?? Weet iemand hoe het zit met vergoeding via de zorgverzekering bij Boerhave? Iedereen succes gewenst!! Gr. Angelique

 39. hoi Marjolina,

  Vanavond een afspraak gemaakt met de boerhave kliniek voor het laten plaatsen van een maagballon. Hoe bevalt het jouw tot nu toe ?

  mvg
  Marieke

  • Dag Marieke,
   Hij zit er nu 8 dagen in bij mij.
   Ik heb 2 dagen en nachten wat last gehad en vanaf dat moment voel ik me prima. Ik moet eraan wennen dat het afvallen zo langzaam gaat want ik was crashdieten gewend. Dan gaat het snel. Waar ik moeite mee heb is de regelmaat van om de 2 uur iets eten. Ik moet dan a.h.w. mijn afspraken rondom deze eetmomenten plannen en dat vind ik te ver gaan. Dus plan ik mijn eetmomenten rond mijn afspraken en dan blijft er weinig regelmaat over. Ik ben daar nog niet uit. Verder moet ik bekennen dat ik nog niet geheel hongerloos ben. Dus komt er in dit stadium toch meer wilskracht aan te pas dan ik gedacht had. Maar ik ben de 1e week toch 1 kilo afgevallen dus waar zeur ik over. Ik wens je succes. Marjolina

 40. Hallo, hebt enorm ovrgewicht en kan geen maagoperatie aan. Daccht dat ballon de oplossing zou zijn, maar ik ebn 65… en dus niet voor mij geschikt. Wat kan ik nog anders na 30 jaar dieet??

  H

  • Bij de Boerhavekliniek in A’dam doen ze niet moeilijk over die leeftijdgrens als je verder goed gezond bent. Afgezien van je overgewicht dan. Ik ben 65 jaar en heb net een week geleden een maagballon laten plaatsen. Je kunt dat al met ze bespreken aan de telefoon.
   Veel succes. Marjolina

 41. Ik heb op 27 augustus 2012 een maagballon laten plaatsen
  in het begin vaak moeten braken en misselijk zijn
  nu moet ik nog steeds opletten wat ik eet
  ben ondertussen 11 kg kwijt maar de laatste maand ben ik niks meer afgevallen
  ik zou nog graag 10 kilo verliezen hoop dat het me lukt ;-)
  ik heb het vooral gedaan omdat ik een knieprothese moest laten plaatsen en ik woog 83 kg met mijn 1.60 dus overbelasting
  anders had ik het nooit gedaan ’t is nogal duur vind ik

 42. ik ben ook al jaren en jaren aan het worstelen met overgewicht dan weer 16 kg kwijt dan 18 kg eraan dan weer 18 kg kwijt en dan weer 20 kg aangekomen zijn door stoppen met roken en door medicijn gebruik ik ben vanaf begin januarie tot nu van de 79 kg naar de 101 kg gegaan :( ik heb nog nooit zoveel gewogen in mijn leven als hoeveel ik nu weeg zelfs niet tijdens mijn zwangerschap….ik zou graag iets van 20 kilo willen afvallen….maar het lukt me niet meer…en ik begin nu heel veel last te krijgen van mijn gewrichten…zou het een uitkomst zijn een ballon laten plaatsen?? groetjes sonja

 43. Voor het tweede seizoen van het televisieprogramma ‘Dit is mijn lijf’ RTL4, zijn wij op zoek naar iemand die een maagballon wil laten plaatsen. De kosten hiervan worden volledig door ons vergoed. En er vind een goede begeleiding plaats voor en na plaatsing van de maagballon

  Is je BMI tussen de 27 en 40 en/of heb je overgewicht van meer dan 15-20 kilo en zou je die kilo’s graag kwijt willen?

  Mocht je hier interesse in hebben en/of meer informatie hierover willen krijgen, mail me dan via onderstaand adres:

  Groet,

  Soraya
  Redacteur/producer “Dit is mijn lijf”

  Palm Plus

  Postbus 283

  1200 AG Hilversum

  Nederland

  [email protected]

  http://www.palmplus.com

  • hallo
   mijn naam is rachel aarts.
   heb je mail gelezen,en zou ook graag een maagballon willen.
   ben een moeder van 3 kinderen,en worstel ook een lange tijd met mijn gewicht.
   ik kom rond de 10 tot 15 kilo over gewicht.
   groetje rachel aarts

  • Hoi, ik ben Rozila abdul, ik overwoog ook om een maagballon te nemen , heb alles al geprobeerd zn beetje met lynen, financieel is het voor my helaas niet haalbaar, ik hoop dat ik een kans maak, ik weeg 90 kilo en ben 1 meter64 lang, groetjes en tot horens hopelyk ,liefs rozila

  • dit is voor mij een droom die zou uitkomen . ben steeds een welstellende vrouw geweest en was toen gelukkig een slanke dame . tegenslagen door verkoop van de zaak en al probeer 5 jaar te overleven ben ik 25 kg bijgekomen . en ik het momenteel niet kan bekostigen plus mijn man is gelukkig stabiel van acute leukemie. grtjs hilde

 44. Hallo ik worstel ook met overgewicht en zit er over de denken om ook een ballon te nemen maar ik geef nog steeds borstvoeding aan mijn kind. Mag je die dan ook laten plaatsen of mag dat niet als je borstvoeding geeft.?
  Vriendelijke groet audrey

  • Ik denk niet dat het mogelijk is om een ballon te laten plaatsen als je borstvoeding geeft…
   Het is best zwaar en je wordt heeeeel slap. Dan kun je echt geen bv blijven geven. Het is een veel te zware aanslag op je lijf,,,,

Klik hier voor meer ervaringen

Sanne
Mijn naam is Sanne Sanders en ik ben trendwatcher op het gebied van dieet, voeding, gezondheid en beauty. Regelmatig schrijf ik een artikel of review voor vetvrij.com Heb je een vraag of suggestie? Dan kun je me een berichtje sturen.