Maagballon

Afvallen in 2021

Een maagballon is een alternatief voor een ‘echte’ maagverkleining en heeft als voordeel dat het geen operatieve ingreep is.

De inbreng geschiedt via de mond en de slokdarm. Een licht slaapmiddel voorkomt dat u er iets van merkt. Wanneer de ballon is ingebracht wordt hij gevuld met fysiologisch zout en een

lichaamvriendelijke kleurstof.

De ballon (gemaakt van duurzaam, elastisch, hoge kwaliteit silicone) is spiegelglad aan de buitenkant en kan dus over het algemeen geen beschadigingen veroorzaken aan de binnenkant van de maag.

Werking van een maagballon
De ballon die als het ware in de maag drijft, zorgt voor een vol gevoel. Bovendien wordt het voedseltransport van de slokdarm naar de maag erdoor vertraagd. Voor een goed resultaat is voldoende lichaamsbeweging essentieel, evenals het nauwgezet volgen van de door de diëtiste verstrekte adviezen. Het plaatsen van een maagballon geschiedt poliklinisch en duurt ongeveer een half uur. Direct na de behandeling mag u de kliniek verlaten. Gedurende 2 à 3 dagen kunt u flink misselijk zijn. Daarna kunt u weer alles doen wat u gewend was.

Na maximaal 6 maanden wordt de maagballon wegens lekkagerisico verwijderd. De ballon kan dan dusdanig aangetast zijn door maagzuur dat hij stuk kan gaan en kan verdwijnen in het darmkanaal. Normaal gesproken zou een lege ballon volgens natuurlijke wijze uw lichaam kunnen verlaten, maar uit veiligheidsoverwegingen is het het beste om een ballon door een arts te laten verwijderen

Bij mensen ouder dan 55 jaar wordt geen maagballon geplaatst

Na eerdere buikoperaties mag een ballon niet langer dan 3 maanden blijven zitten (dit i.v.m. mogelijke risico’s vanwege mogelijke verklevingen).

Het aanbrengen van de maagballon
De ingreep start met een uitbreide intakegesprek en het invullen van een lijst met vragen.

Voor de ingreep zelf krijg je een infuusnaaldje in je arm of hand waardoor, via een bijspuitnippel, de kalmeringsmiddelen worden toegediend. Bij sommige klinieken krijg je een volle eetlepel met een verdovende gel (Xylocaine) in de mond (meestal met een spray om te verdoven), die je gedurende gemiddeld 3 minuten moet doorslikken, spoelen en gorgelen. Hierdoor krijg je een dik gevoel in de keel, dit is de verdoving. Vlak voordat je gaat slapen, wordt de keel één of twee keer gesprayd met Xylocaine, om diep rond het strottenhoofd ook te verdoven.

Nadat je onder een lichte narcose bent gebracht, zal de arts die de ballon in de maag zal brengen, eerst een onderzoek met een flexibele kijkbuis doen, waarmee het maagslijmvlies wordt gecontroleerd op afwijkingen. Daarna wordt de kijkbuis verwijderd en wordt de ballon via de mond en slokdarm aan een voerdraad ingebracht. Als die in de maag zit, wordt met een flexibele maagkijker gecontroleerd of de ballon in de juiste positie ligt. Dan gaat er 400 tot 700 cc (in Nederland standaard 500cc) onschadelijke zoutwateroplossing (saline) in met een blauwe kleurstof.

De ballon drijft nu als het ware in uw maag en zorgt ervoor dat u een vol gevoel heeft.

Ook het verwijderen van de maagballon geschiedt onder een roesje. Vrijwel alle patiënten kunnen zich niets herinneren van wat er tijdens de ingreep is gebeurd. Dit komt omdat de gebruikte middelen het kortwerkende geheugen uitschakelt. Het verwijderen van de ballon gaat eigenlijk op precies dezelfde manier als het inbrengen.

Na de plaatsing van een maagballon.

Vrijwel alle patiënten worden misselijk na het plaatsen van de maagballon, omdat het lichaam de ballon ervaart als een vreemd voorwerp. De misselijkheid kan wel een week aanhouden.

De behandelend arts schrijft dan een aantal medicamenten voor om de misselijkheid dragelijk te maken en te verminderen en om de maag en de ballon tegen elkaar te beschermen (zuurremmer). Obstipatie is ook een mogelijke bijwerking, niet zozeer vanwege de maagballon, maar als gevolg van te weinig drinken na het plaatsen van de maagballon.

Mogelijke nadelen en overige risico’s van de maagballon:

Misselijkheid en braken.
Net verdragen van de maagballon.
Leglopen van de maagballon.
Gen of weinig gewichtsverlies.
Magperforatie.
Is maar voor korte termijn afvallen (max. 6 maanden).

Voordelen van een maagballon:

Geen operatie nodig.
Er wordt niet aan de maag geopereerd.
Een echte narcose krijg je niet. Je wordt slaperig gemaakt met Dormicum. Dit is een stof die een sterk dempende werking heeft op het zenuwstelsel. Dit wordt gecombineerd met een pijnstillend middel (Alfentanyl).
De maagballon kan goede diensten bewijzen bij patiënten met een (zeer) hoog operatierisico door het overgewicht.

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

101 Reacties

 1. Hoi allemaal
  Ik heb op 28 juli 2020 maagballon geplaatst .
  Nou de eerste week was hel .. kon bijna niks binnen houden alleen water na 1,5 kon ik weer vastvoeding eten wel doet me maag erg pijn als ik dat eenmaal doe.. vaak last van oprispingen en maagzuur. Ik raak er gestress van en wil eerlijk zijn maar ik red het niet. Ik ben nu 4 weken verder en ben maar 2 kilo afgevallen. Ik moet wel eerlijk zijn ik sport tot nu toe niet omdat ik de kracht niet kan vinden ervoor. Voel me kontinu vol waardoor je weinig wil bewegen .. wel eet ik geen brood en drink ik ook geen frisdrank meer.. eet kleine porties. MAAR IK RED DIT NIET.. ik voel me al maar slecht .. ben me energie kwijt vanaf ik dit geplaatst heb .. me buik lijkt ook 6 maanden zwanger ik kan niet op me buik liggen, terwijl ik gewend ben zo teslapen.. Ik wou maar 10 kilo afvallen wnt ik woog 80 en wil graag na 70 .. maar ik ben eerder depresief hiervan geworden… wie heeft het ook zo moeilijk en hoe hou je met al deze verschijnselen toch vol.. wnt nog even en ik haal het weg, ik zit al op 75% van opgeven.. Help mij

 2. Sinds 20 januari een maagballon , ik ben er echt blij mee , de eerste week was vreselijk ,maar na een 2 weken voelde ik niets meer , het afvallen gaat niet vanzelf je moet er wel je best voor doen , en kan best nog veel grote hoeveelheden eten als ik wil maar heb er geen spijt van , nu 11 kg kwijt nog 3 te gaan tot juli en dan ben ik waar ik zijn wil . Het heeft mij echt geholpen .

 3. Bent u op zoek naar een productexpert die u een deskundig antwoord op uw vragen kan bieden?
  Contacteer vrijblijvend een patient care manager

 4. Hi. Ik heb afgelopen zaterdag een maagballon laten plaatsen. Wat een Hellll was dat. Kan niks binnenhouden niet eens slokje water. Sinds gister gaat het iets beter maar nog steeds voel ik me erg zwak en misselijk. Ik had vanochtend een huilbui en dacht dat ding moet uit mijn lichaam ik trek dit niet meer. Ik moet nog geduld hebben. Hoelang heeft het bij jullie geduurd voordat jullie weer goed voelden ??

 5. Hoi allemaal.
  Morgen krijg ik een maagballon. Ik ben nieuwsgierig naar mensen waarvan de maagballon eruit is en of zij op gewicht zijn gebleven. Ik lees er, behalve hierboven, weinig over. Ik hoop 20 kg af te vallen en op gewicht te blijven.

 6. Hallo, heeft er iemand ervaring met de Oballon-pil? En waar in België die wordt geplaatst? Heb al veel info opgezocht, maar vind er niet zo veel over.
  Alvast bedankt!

 7. Hallo, ik heb twee dagen geleden de maagballon laten plaatsen , maar zijn er nog mensen die zo pijn hadden aan hun linkerzijde dicht aan hun middenrif ? Groetjes

  • Hallo, ik heb mijn ballon sinds 14 september. De volgende dag was ik al terug in het ziekenhuis met hevige pijn en.misselijkheid. ik heb minstens 20x overgegeven en begon uit te drogen. Ik lag vier dagen in het ziekenhuis en door de medicatie gaf ik niet meer over. Een week na thuiskomst, begon het opnieuw. We zijn nu 2,5 weken verder en ik geef nog om de twee dagen over. Ben bang dat ik het niet volhou en dat hij er terug uit moet.

  • Hoi. Ik had ook vreselijke pijn in mijn Li zij en dat liep door tot aan mijn onderrug. Heb PCM 1000 zetpil gekregen. Dat hielp wel na een paar dagen

 8. Dag allemaal
  Als ik dit hier allemaal lees, merk ik toch dat je niet echt veel afvalt met een maagballon.
  Ik zou zo’n 35 kg moeten afvallen, maar ik vrees dat ik er met een ballon niet geraak.
  Groetjes, Jaklien

 9. Dag allemaal,
  Ik heb twee dagen geleden een ballon laten plaatsen en ben gisteren een nachtje in het ziekenhuis moeten blijven. Die nacht vergeet ik nooit meer. Al goed dat er een hoop medicatie via het infuus gegeven kon worden want thuis had ik het niet getrokken vrees ik. Nu net tweede nacht achter de rug en nog steeds heel veel pijn en ongemak. Kan er iemand mij geruststellen dat deze fase niet meer lang duurt want ben door een hel aan het gaan. Zelfs water verdraag ik niet. Ben ook helemaal opgeblazen, is echt geen zicht ?
  Graag tips om deze fase draaglijk te maken
  Gts

  • Hey
   Hoelang heeft die pijn bij u geduurt ik heb de ballon nu 16 dagen en heb na het avondeten alle eten kan je dat ni noemen 2 lepeltjes puree heel veel last en moet erdaarna alles uit ik ben zo slap dat ik nog ni heb kunne werken moet morgen op controle ik bang dat mijn maagballon eruit moet