Liegen helpt bij afvallen

Afvallen in 2021

Door valse herinneringen aan mensen op te dringen, maak je het hen makkelijker om gezonde eetgewoonten aan te meten, dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Wetenschappers zijn heel enthousiast over deze resultaten omdat dit een nieuwe dieettechniek zou kunnen betekenen.

Asperges
Het onderzoek bestudeerde 231 studenten. Deze studenten namen deel aan verschillende experimenten. De wetenschappers konden de helft van de deelnemers overtuigen dat ze als kind verzot waren op asperges. Hoewel de studenten in het begin in een enquête hadden aangegeven dat ze er zeker van waren dat ze als kind geen asperges lustten.

Valse herinneringen
Verder blijkt dat deze valse herinneringen invloed hadden op het latere gedrag van deze studenten. Degenen belogen waren, zeiden niet alleen dat ze asperges achteraf lekkerder vonden, wilden meer asperges eten, waren bereid meer voor asperges te betalen en ze vonden dat asperges er aantrekkelijker uitzagen dan de andere deelnemers.

Voedingskeuzes
“Dit onderzoek werpt een interessant licht op het beïnvloeden van voedingskeuzes bij mensen. Dit bewijst dat we mensen ertoe kunnen bewegen gezonder te eten en ongezonde voeding te laten staan” aldus onderzoekster en psychologe Elizabeth Loftus. “Als we dit nog kunnen finetunen, kan het een veelbelovende nieuwe dieettechniek worden.”

Ziek
In eerdere experimenten gebruikte Loftus gelijkaardige technieken om mensen te doen geloven dat eten als gekookte eieren, augurken of aardbeiroomijs hen ziek had gemaakt als kind. Het resultaat was dat mensen minder geneigd waren deze voeding te eten. Hoewel de onderzoekers ontdekten dat door het opwekken van valse herinneringen het eetgedrag van mensen beïnvloed kan worden, is het nog niet duidelijk hoelang deze techniek effect heeft.

bron: sinfos.nl

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.