Leverdieet

Afvallen in 2021

De lever speelt een belangrijke rol in het spijsverteringsproces. Vetoplosbare vitaminen (A,D,E en K) en vitamine B12 komen in de lever terecht en worden verwerkt. Daarbij zorgt de lever ervoor dat schadelijke stoffen onschadelijk worden gemaakt en uitgescheiden.

De lever krijgt het door ons ongezonde eetpatroon steeds zwaarder te verduren. Roken en alcohol zijn boosdoeners, maar ook de conserveringsmiddelen, medicijnen, geur-, kleur- en smaakstoffen zijn een belasting voor de lever. De lever kan overbelast raken waardoor gifstoffen in het lichaam terecht kunnen komen. Hierdoor kan je allerlei klachten krijgen.

Dit dieet probeert de lever zo min mogelijk te belasten. Vermijd daarom schadelijke stoffen die te vinden zijn in rookwaren, alcohol, koffie, suiker, cacao, gefrituurde en gebakken producten, verzadigde vetten en witmeel producten. Goede voeding is belangrijk, maar voldoende frisse lucht en rust net zo goed.

Vermijd genotsmiddelen zoals rookwaren, alcohol en *spam*
Beperk het eten van vlees en gebruik helemaal geen varkensvlees.
Vermijd de volgende groenten: Spaanse peper, tomaat, komkommer, paprika, aubergine, courgette, spinazie, postelein en rabarber.
Vermijd de volgende fruitsoorten: sinaasappel en mandarijn
Vermijd ook: peulvruchten, gebakken en gefrituurde producten, eigeel, pinda’s en azijn, kerrie, tarwe en rogge
Beperk het gebruikt van koffie

Gebruik volle granen (dus geen tarwe en rogge)
Gebruik de volgende groenten: Avocado, artisjok, witlof, andijvie, grapefruit, rettich, tuinkers, rammenas, waterkers, prei, bosui, bieslook, paksoi, broccoli, wortel
Gebruik ook: Hüttenkäse, (parel)gerst, gekiemde zaden
Gebruik kruidenthee, zoals Mariadistel en Cichorei (goed alternatief voor koffie)

Aanvullende adviezen

Het is belangrijk dat je voeding gezond is en dat het voldoende anti-oxidanten bevat. Anti-oxidanten bestrijden de vrije-radicalen zodat deze niet in de lever komen en deze zullen belasten. Anti-oxidanten vind je in:

Vitamine C – in o.a. verse groenten en fruit
Vitamine E – in o.a. plantaardige oliën, tarwekiemen en amandelen
Bèta-caroteen of provitamine A – in o.a. wortelen, abrikozen, pompoen
Selenium (een mineraal) – in o.a. zilvervliesrijst, champignons
Glutathion (een aminozuur) – in asperges, meloen en avocado

Nog een goed advies is dat je je voedsel bereid door het te koken, stoven, stomen of grillen. Bakken of frituren zijn uit den boze.

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

11 Reacties