Lang leven niet altijd gezond leven

Mensen worden steeds ouder en kunnen daardoor ook langer werken. Misschien wel tot hun zeventigste, zoals hij dit weekeinde voorstelde. Maar aan de andere kant, waarom wordt toch altijd vergeten dat een langer leven lang niet altijd een gezonder leven is? Ouder worden gaat immers vaak gepaard met ziektes.

Deskundigen plaatsen daarom kanttekeningen bij het plan van Donner dat vanaf 2040 in zou moeten gaan. Natuurlijk heeft Donner gelijk dat ouderen langer leven, zegt Joop Garssen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “Nederlanders kunnen immers genieten van betere gezondheidszorg.” Het CBS voorspelt daarom dat in 2040 de gemiddelde man bijna 81 wordt vergeleken met bijna 78 jaar nu. Bij vrouwen loopt de levensverwachting op van bijna 82 jaar naar 83,7 jaar. Dat is aanzienlijk minder dan de stijging van tien jaar die minister Donner voorziet voor 2040.

Een deel van die ‘extra’ jaren zal iemand nog wel kunnen werken, maar het is volgens deskundigen zeer de vraag of iemand al die tijd in blakende gezondheid verkeert. Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt dat de levensverwachting ‘in goed ervaren gezondheid’ aanzienlijk lager ligt dan de ‘normale’ levensverwachting. Voor mannen bedroeg die in 2006 62,8 jaar en voor vrouwen 62,1 jaar.

Mensen met een hogere levensverwachting zijn niet per definitie gezonder dan mensen met een lagere levensverwachting, aldus Garssen. Dat constateert ook hoogleraar openbare gezondheidszorg Hans van Oers. “Hoe ouder mensen worden, des te meer gezondheidsproblemen ze over het algemeen hebben.”

Vooral vrouwen kwakkelen op hogere leeftijd met hun gezondheid. Chronische aandoeningen als astma, diabetes, darmstoornissen of kanker steken de kop op. Het CBS stelt zelfs dat ze hun ‘extra’ jaren niet in goede gezondheid doorbrengen. Vrouwen zijn gewoon iets kritischer, denkt Garssen. Ze stappen eerder naar de huisarts en stuiten zo eerder op problemen. Mannen zijn minder snel geneigd om naar de dokter te gaan. “Zij hebben dus ook sneller dan vrouwen het idee dat ze langer kunnen doorwerken.”

Hoogleraar Van Oers denkt dat overgewicht de komende jaren de gezondheid van veel Nederlanders zal beïnvloeden. Obesitas veroorzaakt onder meer diabetes en gewrichtsproblemen ‘en gaat gezonde extra levensjaren kosten’.

Daar staat tegenover dat de gezondheidszorg mogelijk nog verder verbetert, zegt CBS-demograaf Garssen. Hoewel hij daarbij wel aantekent dat de gevolgen beperkt blijven. “Als je alle mensen met kanker zou kunnen genezen, zou de levensverwachting slechts met een jaar of drie toenemen.”

bron: BN de stem


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

1 reactie

  1. Ik heb jarenlang mijn gezondheid verwaarloosd door slecht of niet te ontbijten en/of lunchen. Totdat ik de voedingsmiddelen van Herbalife ging gebruiken, merkte ik dat mijn lichaam weer in balans kwam en naar behoren ging functioneren. Succes!

Klik hier voor meer ervaringen

Sanne
Mijn naam is Sanne Sanders en ik ben trendwatcher op het gebied van dieet, voeding, gezondheid en beauty. Regelmatig schrijf ik een artikel of review voor vetvrij.com Heb je een vraag of suggestie? Dan kun je me een berichtje sturen.