Kruidvat Shakes en Maaltijdvervangers

Afvallen in 2021

De maaltijdvervangers van Kruidvat zijn onverminderd populair. Dit komt niet alleen omdat de maaltijdvervangers erg voordelig zijn, maar ook omdat Kruidvat de grootste drogisterijketen van Nederland is. Hierdoor zijn de producten makkelijk verkrijgbaar. Betekent populair ook goed? In deze review lees je alles over de maaltijdvervangers van Kruidvat.

Wat is de Kruidvat maaltijdvervanger?

Het assortiment van de Kruidvat shakes bestaat uit zes verschillende maaltijdshakes. Er zijn vier verschillende smaken in de ‘reguliere lijn’, te weten banaan, aardbei, vanille en chocola. Daarnaast zijn er nog twee smaken in de lijn ‘eiwitrijk’. Dit zijn vanille room en café latte. De reguliere eiwitshakes bevatten ongeveer tien tot twaalf gram eiwitten per maaltijd.

De Kruidvat Shakes is eenvoudig te bereiden. Je kunt simpelweg de voorgeschreven hoeveelheid maaltijdvervanger toevoegen aan 250 ml magere melk of yoghurt. Vervolgen schud je of roer je het product.

De maaltijdvervangers van Kruidvat zijn alleen te koop bij de gelijknamige drogisterijketen. Het is niet mogelijk om de producten elders te kopen.

Kruidvat Shakes Gratis Testen

Omdat ik graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Voor Kruidvat Shakes ben ik op zoek naar 50 testpersonen die dit product gratis willen testen. Deelnemen is heel eenvoudig.

Er zijn nog 42 plaatsen beschikbaar

  1. Geef middels een reactie aan waarom jij Kruidvat Shakes graag wil testen;
  2. We sturen het product gratis naar je toe;
  3. Je gebruikt het product volgens de voorschriften;
  4. Je vult het evaluatieformulier in.

Voor wie is de Kruidvat maaltijdvervanger geschikt?

De meeste mensen kunnen maaltijdvervangers zonder problemen gebruiken. Alleen als je veel suiker in maaltijdvervangers van Kruidvat zit, is dit product niet zo’n goede keus voor mensen die last hebben van diabetes.

Houd er rekening mee dat de smaak café latte ook daadwerkelijk koffie bevat. Dit kan een reden zijn om deze smaak te mijden, bijvoorbeeld als je van je dokter een aanwijzing hebt gekregen om helemaal geen cafeïne meer te nuttigen.

Hoe effectief is de Kruidvat Maaltijdvervanger?

Om de Kruidvat Shakes goed te kunnen beoordelen op effectiviteit, bekijken we het product langs meerdere kanten. Eerst kijken we naar de samenstelling van de shake. Vervolgens naar het bewijs in de wetenschap over de werking van het product. Uiteraard hebben we het product ook laten beoordelen door een testpanel.

Hoe is de samenstelling van de Kruidvat Maaltijdshake?

Bij het beoordelen van de samenstelling van een maaltijdvervanger kijken wij altijd naar de volgende vijf ingrediënten:

  • Het eiwitgehalte is hoog genoeg
  • De hoeveelheid koolhydraten in de maaltijdvervanger is laag. Er zijn geen suikers toegevoegd
  • Er zitten voedingsvezels in het product
  • De shake is verrijkt met vitaminen en mineralen
  • Er zitten extra ingrediënten in die het afvallen ondersteunen, zoals bijvoorbeeld chroompicolinaat of groene thee.

Als wij op het etiket van de Kruidvat Shakes kijken, dan slaat de schrik ons een klein beetje om het hart. Het tweede of het derde ingrediënt (afhankelijk van de smaak) in de ingrediëntenlijst is maltodextrine. Maltodextrine is een vorm van suiker die erg snel door het lichaam wordt opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerwaarden na de maaltijd de lucht in schieten (bron). In totaal zit er rond de twintig gram toegevoegde suiker per 100 gram poeder.

Afgezien van de hoeveelheid suiker zitten de maaltijdvervangers best redelijk in elkaar. Er zitten voldoende eiwitten in (met name in de eiwitrijke smaken). De hoeveelheid voedingsvezels per portie is prima, maar kan beter. Tot slot zit er een selectie aan toegevoegde vitaminen en mineralen in.

Een klein nadeel aan het product is wel dat er maar twee eiwitbronnen en een bron van vezels is gebruikt. Bij beide voedingsstoffen geldt dat hoe meer variatie er is, des te beter dit is. Met name bij de eiwitten is dit van belangrijk, omdat je op deze manier genoeg verschillende soorten aminozuren binnen krijgt.

Wat zegt de wetenschap over maaltijdvervangers?

Binnen de wetenschap wordt veel onderzoek gedaan naar manieren om overgewicht tegen te gaan. Een van de meest onderzochte benaderingen is een eiwitrijk dieet. Een eiwitrijk dieet helpt op verschillende manieren om het lichaam gezonder te houden. Zo blijf je langer vol van eiwitrijke maaltijden (al wordt dit hier teniet gedaan door de suikers) en groeit je spiermassa (bron). Uit onderzoeken komt verder naar voren dat een maaltijdvervanger prima voldoet (bron).

Resultaten van het testpanel

Ons testpanel heeft de Kruidvat Shakes een maand lang geprobeerd. De proefpersonen, 9 vrouwen en 6 mannen, vervingen twee maaltijden per dag door de maaltijdshake.

De resultaten in termen van gewichtsverlies liepen enorm uiteen. Gemiddeld waren de deelnemers 2.5 kilo kwijt na een maand. Twee proefpersonen trokken het gemiddelde flink op, omdat zij allebei richting de 5 kilo kwijt waren. De meeste deelnemers zaten op een gewichtsverlies van ongeveer 1.5-2 kilo.

Bij twee van de deelnemers werkte de shake hierdoor zelfs averechts. Zij waren allebei enkele honderden grammen aangekomen. Zelfs al zou dit een kleine variatie zijn door bijvoorbeeld vochtopname, dan nog zijn de deelnemers niet afgevallen.

Ervaringen van het proefpanel