Krachttraining Oefeningen voor Thuis

Afvallen in 2021

Krachttraining: Staar je niet blind op eiwitten

Veel mensen die graag gewicht willen verliezen en aan fitness doen kiezen er voor om meer eiwitten aan hun dieet toe te voegen en juist te minderen met koolhydraten. Vaak in de vorm van de bekende shakes maar ook door koolhydraten zoveel mogelijk te bannen en te vervangen door eiwitten, denk maar aan het Dr. Frank dieet. Van koolhydraten word gedacht dat ze ons dik maken en eiwitten slank. Maar is dat wel echt zo?

Krachttraining en Spieropbouw

Vooral voor de mensen die aan krachttraining doen, lijken extra eiwitten de oplossing voor meer spieropbouw, deze herstellen de spieren na een training. Want wat je bij krachttraining eigenlijk doet is de spieren beurs maken om ze vervolgens te laten herstellen (groeien), daarom is 1 a 2 dagen rust ook zo belangrijk omdat je je spieren hiermee voldoende tijd gunt om te herstellen. Lange tijd werd er gedacht dat koolhydraten alleen voor duursporters de beste uitkomst bieden, dat is niet waar.

Krachttraining en Koolhydraten

Eiwitten hebben we ook inderdaad nodig maar net zo hard nodig zijn we koolhydraten. Beide zorgen namelijk voor een optimaal herstel en opbouw van de spieren. Daarbij komt dat onderzoek heeft aangetoond dat een dagelijkse hoge inname van eiwitten helemaal niet gezond is voor ons mensen. Eiwitten zorgen namelijk voor snellere resultaten maar daarnaast zorgen ze uiteindelijk ook voor een snellere veroudering van het lichaam en kunnen ze op den duur een belasting worden voor bijvoorbeeld de nieren. Een hoge inname van koolhydraten zorgt trouwens ook voor een snellere veroudering van het lichaam, het is dus het beste om beide in een goede evenwicht in te nemen.

Krachttraining en Vocht

Waar vooral rekening mee gehouden moet worden, zijn de juiste tijden van inname van bepaalde voeding om een optimaal resultaat te behalen. Het is namelijk verstandig goed te eten en voldoende te drinken voor, tijdens en na het sporten. Het maakt al een groot verschil voor de spieren of je gaat eten binnen 1-2 uur na het sporten of pas 6 uur later. Het lichaam heeft beide hard nodig om op zijn best te kunnen functioneren en een bijkomend voordeel van koolhydraten is dat deze sneller door het lichaam worden opgenomen. Daarom zijn deze in vloeibare vorm ook zo populair onder duursporters, het geeft ze meteen de energie om door te kunnen gaan. Dus ook als je na het sporten een volkoren cracker neemt met een hardgekookt eitje, dan zal het lichaam je dankbaar zijn voor die cracker.

Krachttraining en Voeding

Als je toch extra eiwitten wilt innemen dan kun je dit het beste met mate doen en niet meteen door al je koolhydraten te schrappen. Eet bijvoorbeeld nog maar bij 2 van de 6 maaltijden op een dag, koolhydraatrijk en niet de hele dag door. Bijvoorbeeld als je voor het ontbijt en lunch voor brood of muesli kiest, eet dan bij het avondeten geen pasta of aardappelen maar neem bijvoorbeeld een extra grote portie groente ernaast.

Krachttraining en Eiwitten

Het is niet altijd gemakkelijk om erachter te komen wat je nu het beste kunt eten, voor de sporters onder ons al helemaal niet als je bekijkt teveel reclame er circuleert over sportdrankjes, shakes, proteinebars en meer. Probeer je ook te richten op je gezond verstand. Een schaaltje yoghurt met fruit word namelijk net zo snel en goed opgenomen als een dure eiwitshake dat misschien zelfs vol zit met e-nummers en zoetstoffen. Daarnaast is het goed om zelf op je lichaam en je gevoel te letten om erachter te komen wat voor jou het beste werkt.

yvonne

3 Reacties