Afvallen in 2021

Is koffie ongezond? 

Koffie is het meest gedronken zwarte goedje ter wereld en staat voor gezelligheid. Wanneer ik mensen test in mijn praktijk bij welke klachten dan ook zal koffie altijd moeten verdwijnen van hun voedingslijst. Kan tijdelijk zijn, kan voor altijd zijn. Zal koffie dan zo slecht zijn? Ja in mijn ogen is, na mijn jarenlange praktijkervaring en de vele duizenden mensen die ik heb behandeld met voeding, de koffie een grote boosdoener in het geheel. Ik ging zelf op onderzoek uit en ik neem je mee hierin om je te overtuigen.

Als je het voor de eerste keer drinkt, vindt bijna iedereen het vies. Maar na een paar keer drinken ga je de smaak langzaam waarderen, sterker nog je wilt het vaak nemen omdat het een verslavende werking heeft op het lichaam. De geur die het geeft is heerlijk en hoort bij de top van meest gewaardeerde geuren naast gebakken brood en gemaaid gras. Ook ik vind de geur zalig terwijl ik gelukkig nooit heb doorgezet met het drinken ervan om aan de smaak te wennen.
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar koffie en het valt mij op dat ze elkaar allemaal tegen spreken. De echte koffiedrinkers willen niet horen dat het slecht is en lezen alleen de positieve publicaties en zeggen: “zie je wel”.

Ik heb vele facetten bekeken en vele onderzoeken gelezen en we gaan eens beginnen bij het begin.

De koffieplant

We beginnen met de koffieplant. Deze groeit in zowat elk land rond de evenaar. Het is een struik waar bessen aan groeien, eerst zijn ze groen en als ze rood worden is de bes rijp.De boer legt de bessen te drogen in bijvoorbeeld de zon. In elke bes zitten twee delen van zaden dat noem je de koffieboon. De koffieboon wordt uit de gedroogde bes gehaald. Omdat de boeren daar arm zijn, willen ze uiteraard veel geld verdienen en dus nemen ze het niet zo nauw met de bestrijdingsmiddelen. Dit is een punt waar niet vaak aan gedacht wordt. Wist je dat koffieplantages een van de grootste gebruikers zijn van pesticiden? Ook wordt er veel gebruik gemaakt van kunstmest. Het woord zegt het al KUNST mest. Koffie verbouwen heeft trouwens grote nadelige gevolgen voor het milieu, niet alleen door de pesticiden die ze gebruiken maar ook door de ontbossing, erosie. Dat zal indirect ons allemaal aangaan. Verder ga ik niet eens diep in over vaak slecht betaalde werkers die de bessen stuk voor stuk van de struiken afplukken. Neem als je koffie wilt blijven drinken na dit stuk altijd biologische koffie.

Het branden van de koffie

Dan is de koffieboon klaar en moet het gebrand worden. De koffieboon kan ook ongebrand gebruikt worden wat als voordeel heeft, dat deze veel gezonde voedingsstoffen bevat. Groene koffie noemen we dat. Maar we willen dat niet, we willen juist die gebrande smaak drinken. We zien trouwens dat de groene koffie wel in opkomst is. Gemiddeld drinken wij 3 koppen koffie per dag van de gebrande koffie. Maar als je iets brandt gaan er altijd veel voedingsstoffen verloren en dat gebeurt dus inderdaad ook bij de koffieboon. Doordat het gebrand wordt, komen er honderden chemische stoffen vrij en verandert de boon in zijn geheel. Daarnaast komt er een gevaarlijke stof vrij namelijk Acrylamide. Deze stof wordt weer in verband gebracht met kanker en schijnt zeer ongezond te zijn.

Ook granen en cichorei koffie (vervangers voor koffie) bevatten deze stof. Verder zit het ook veel in chips, peperkoek, pepernoten enz.).

In de geroosterde koffiebonnen zit ook een vet dat ze koffievet noemen. Deze vetten noem je cafestol en kahweol. Deze vetten hebben een cholesterolverhogend effect. Wanneer je een filter gebruikt zoals dat vroeger normaal was dan worden deze cholesterol verhogende vetten geabsorbeerd maar nu dus niet meer. De kans op hart- en vaatziektes verhogen door koffie. Ook de doorbloeding naar de hersenen zal op lange duur verminderen.

Koffie boon malen

Zodra de koffie is gemalen is hij eigenlijk maximaal 7 dagen echt goed, daarna gaat de smaak zo enorm veranderen dat je het amper nog lekkere koffie kan noemen. Dan wordt het verpakt in aluminium cups of zakken met een laagje aluminium dat een zware metaal is en nadelig kan zijn voor de gezondheid. Ook voor het milieu is het dramatisch dus indirect heeft het ook nog eens een schadelijk effect op ons. Verder kan er in de koffie een stofje Aflatoxines komen (hoeft zeker niet bij alle te zijn), het is een afvalstof van schimmel. Koffiebonen hebben hier vaak last van, het is een zeer giftige en kankerverwekkend stof. (maar goed dat kan met zoveel voedsel zijn).

Allerlei stoffen in de koffie

Er zitten uiteraard ook allemaal stoffen in koffie en we beginnen met cafeïne. Dit heeft een sterk effect op het zenuwstelsel. Het zijn wel gifstoffen want hele hoge doseringen kunnen zelfs dodelijk zijn, maar goed wij drinken niet zoveel. Het zit namelijk zo waarom het zo slecht is. Wanneer we het druk hebben gehad, gaat het lichaam ons waarschuwen dat we moeten stoppen en we worden moe. Ook je concentratie vermindert en je wordt kalm en slaperig. Dit alles komt omdat het lichaam dan een hormoon aanmaakt adenosine genaamd (door dit hormoon kunnen we ook gemakkelijker in slaap komen). Dit hormoon past (de sleutel) in een receptor (het sleutelgat ) die in de hersenen zit. Maar cafeïne past ook in dit sleutelgat (receptor) en pikt de plek in die eigenlijk bedoeld is voor de adenosine. Op dat moment voel je dus niet meer dat je eigenlijk moe bent en ga je maar door en door. Hierdoor denken je bijnieren dat ze vooral actief moeten blijven en produceren ze verschillende hormonen zoals adrenaline en cortisol. Hierdoor wordt je nog alerter en wakkerder. Veel mensen die hard werken houden zich op de been met die koffie maar uiteindelijk hou je er een bijnieruitputting aan over en heel veel klachten. Bovendien gaat dit altijd ten koste van een goede spijsvertering omdat je energie op de verkeerde plek wordt ingezet en niet bij je spijsvertering. Als de cafeïne is uitgewerkt krijg je een enorme dip. Het lichaam is moe dus pakken we snel een nieuw kopje. Cafeïnevrije koffie heeft dit effect veel minder maar ook deze koffie bevat het een beetje. Van de manier waarop cafeïne eruit wordt gehaald, worden we ook niet zo vrolijk. Bovendien heeft cafeïnevrije koffie net zo goed nadelige gevolgen voor het lichaam.

Omdat cafeïne dus ook het stresshormoon cortisol verhoogt, is de kans op dikker worden en suikerziekte verhoogd. Aan de andere kant lees ik in onderzoeken dat er ook stofjes in zitten die weer slankmakend zijn en de kans op suikerziekte verlagen. Nou zullen we maar zeggen dat ze elkaar opheffen. Wanneer je de hele dag door koffie drinkt, zal de cortisol die eigenlijk ‘s avonds laag moet zijn ervoor zorgen dat het hormoon Melatonine niet wordt aangemaakt en dat geeft weer slaapproblemen.

Het verband tussen cafeïne en een hoge bloeddruk

Ook kan cafeïne de bloeddruk verh