Afvallen in 2021

Mijn naam is Kirsten Flipse en ik ben gespecialiseerd op het gebied van sport en bewegen. Ik ben eigenaresse van het bedrijf Health-Compact, waar ik mijn klanten adviseer op het gebied van hormonale disbalansen in het lichaam, gezonde voeding en voedingssuppletie en begeleidt met personal training. Ik ben gediplomeerd Trainer Hormoonfactoor en tevens werkzaam in de psychiatrie waar ik mensen met geestelijke klachten help om door middel van bewegen en gezonde voeding(suppletie) weer in balans te komen.

Hormonen

Graag wil ik je meer vertellen over hormonen. Waarom zijn hormonen nu zo belangrijk in ons lichaam en krijgen we die paar vetrolletjes maar niet weg?

Hormonen in balans brengen zorgt voor minder klachten op het gebied van, spijsvertering, vetverbranding, energiehuishouding en huid/haar problemen. Ook op het psychische vlak spelen hormonen een grote rol.

Hormonen sturen dus grotendeels activiteiten in ons lichaam aan. Een hormonaal disbalans kan bijvoorbeeld ontstaan door, antibiotica gebruik, een verkeerd voedingspatroon, stress, verschillende soorten lijnpogingen en te vaak en te lang trainen.

Hieronder de belangrijkste hormonen op een rijtje,

 • Insuline
 • Testoteron
 • Oestrogeen
 • Progesteron
 • Schildklierhormoon
 • Groeihormoon
 • DHEA
 • Cortisol
 • Melatonine

Voornamelijk voeding speelt een hele grote rol in een hormonaal disbalans. Dagelijks krijgen we veel te veel suiker binnen. Geraffineerde voedingsproducten, zoals brood en melk zijn lang niet meer zo gezond voor ons. Heb je vragen over hormonen en voeding stel ze gerust, ik zou je graag de gezonde weg willen wijzen. Regelmatig schrijf ik informatieve columns voor vetvrij.com. Hieronder kun je een overzicht vinden van de meeste recente columns die ik heb geschreven. Klik op de afbeelding om de complete column te lezen.

Advies van Kirsten

Wanneer je iets wilt weten over sport en bewegen, hormonale disbalans of voeding en suppletie, vraag me dan om advies. Gebruik hiervoor het reactieformulier of de facebook comment box onder dit bericht.

Gezonde Groeten,

kirsten

25 Reacties

 1. Beste Kirsten,

  Ik zou graag uw persoonlijke advies ontvangen.
  Nu is het nogal een (persoonlijk) verhaal.

  Ik hoor het graag,
  mvg ichelle

 2. Hallo Kirsten!

  Ben een overduidelijke ectomorph van 1,88 die in anderhalf jaar tijd van 72 kilo naar 92 kilo is gegroeid.
  Als astma patiënt heb ik helaas toch erg lang gerookt en geblowd. Nu na anderhalf jaar gestopt te zijn en begonnen te zijn aan medicijnen(symbicort, ventolin en omeprazol 20mg) is het aankomen sterk begonnen. In het begin bewoog ik amper(futloos, moe, stress(erg hoog, psychosomatische fysiotherapeut langs geweest)) Nu voel ik me iets beter, beweeg veel meer, ik sport meer, ik heb meer geslachtsgemeenschap maar voel me zeker niet lekker in me vel door me gewicht(iets wat hogere BMI).

  Ik snoep niet veel maar hou wel van lekkere broodjes en een stevig drankje(heb vakantie)
  Hoop dat u een paar tips voor me heb.

  Bij voorbaat dank,

 3. Hallo,

  Ik ben nu bijna vier jaar bezig met fitness en heb al verschillende doelen bereikt. Echter heb ik de laatste tijd het gevoel dat ik stil sta, hoewel ik wel 3x per week m.b.v. een opgesteld schema sport. Daarvoor kan ik wel bij de sportschool terecht, maar ik vraag me nu af of ik misschien wat aan mijn voeding wil doen. Ik zou nu graag wat zichtbaar gespierdere bovenarmen en zichtbare buikspieren willen hebben. Niet overdreven, maar gewoon enigszins zichtbaar. Ik eet ’s ochtends vanaf 7 uur elk uur een bruine boterham, om 14.00 uur een bak magere kwark van 450 gram en daarna nog een banaan en een appel. Tussendoor veel groene thee en op de terugreis een flesje water. ’s Avonds eet ik gewoon met de pot mee en dat is over het algemeen geportioneerd, gevarieerd en gezond. Daarna alleen nog een kop thee. Is er enig advies te geven? Alvast bedankt!

 4. Hoi kirsten,
  Ik heb een traag werkende schildklier en slik hier al 25 jr thyrax voor. Ik ben altijd bezig met voeding en zit sinds kort in de overgang. Omdat mijn oestergeen laag is slik ik rode klaver en teunisbloemolie 2x per dag. Ik let op voeding en loop elke dag met mijn hond 3 kwarier.
  Neem geen melkproducten en eet geen brood, eet geen varkensvlees en drink beperkt koffie, ik drink biologische groene thee of verse munt thee.
  Ik gebruik geen soya omdat dit een contra indicatie voor mijn schildklier is.
  Ik val niet af nu ik extra op mijn voeding let.hoe kan dat?

  Groetjes ghislaine

 5. Goede middag,

  Ik had een vraagje; ik ben heel druk bezig met het krijgen van een gezonde lifestyle. Heb streng gelijnd en ben in een korte tijd wel 15 kilo afgevallen toen was ik er klaar mee. Ik blijf netjes op gewicht door 3 – 4 x per week te sporten cardio en krachttraining. Maar ik word nu al angstig als ik boven de 900 calorien per dag kom.
  Ik hou alles netjes bij via MyFitness pall en gemiddeld eet ik zn 60 g koolhydraten per dag, 15 – 20 g vet en 70-100 g eitwitten.

  Kunt u mij aangeven wat de juiste verhoudingen hierin zijn en wat ik nodig heb? Macro’s om wel nog iets meer af te vallen. ik wil naar de 60 kilo toe.

  177 cm
  64,3 kg
  20 jaar

  Groetjes Lisanne

  • Hi Lisanne,

   Je stofwisseling zou je nog iets kunnen versnellen met groente thee, en daarmee ook genoeg vezels, zodat de darmfunctie verbeterd. Na een streng dieet gaat je stofwisseling wat vertragen, waardoor er geen kilo’s meer van af gaan. Minder eten is niet altijd de juiste oplossing, maar je stofwisseling verhogen door cardio in combinatie met krachttraining is goed. Probeer juist af en toe wat meer vezels te eten, en dan goed te kauwen. Kauwen bevorderd de spijsvertering.

   Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt.

   Vriendelijke groet,

   Kirsten

  • Beste Suzan,

   Ik wil het je afraden en als je wilt gaan afvallen zou ik dit in overleg met een arts doen. Metformine onttrekt sterk vitamine B12 dit zou je wel extra kunnen suppleren. Je zou voor dieet pro kunnen kiezen, maar dit ook weer in overleg met een arts.

   Ik hoop dat ik je vraag zo voldoende heb beantwoord.

   Vriendelijke groet,

   Kirsten

 6. Hoi Kirsten!~Ik ben op zoek naar een persoonlijk sportdieet
  Zou jij mij daarbij kunnen helpen? Ben al op de goede weg maar heb voor de laatste loodjes wat hulp nodig

  Groetjes Carina

  • Hoi Carina,

   Voordat je bepaald welke voeding je tot je neemt is het belangrijk om te kijken naar de sport die je doet. Als je veel cardio (duursporten) doet is het belangrijk om ook wat koolhydraten erbij te eten. Dus af en toe zilvervliesrijst, linzen, zoete aardappel of speltpasta kan helemaal geen kwaad. Maar als je veel krachttraining doet is het juist belangrijk om voldoende eiwitten met goede vetzuren binnen te krijgen. Dit kan je halen uit verschillende soorten biologische vlees, kwark, eieren, peulvruchten of een biologische eiwitshake. Bijv. Whey isolate van nutrivian. Goede vetzuren kan je halen uit vette vis, zoals haring, zalm, makreel of forel. Als je minder dan twee keer in de week vette vis eet zou je elke dag visolie kunnen nemen. Daarbij zijn lijnzaad, noten en tennisbloemolie ook belangrijke bronnen voor de juiste vetzuren.

   Verder zijn natuurlijk alle soorten groente, fruit en zaden belangrijke voedingsbronnen.

   Hoeveel je moet eten per maaltijd, kan ik niet zeggen, omdat ik daarvoor te weinig weet over jouw lichaam, geest en gebruiken.

   Ik hoop dat ik je vraag zo voldoende heb beantwoord.

   Vriendelijke groet,

   Kirsten

 7. Beste Kirsten. Kan je mij helpen om te vertellen of het dagelijks gebruik van molkosan de zuurgraad in mijn lichaam verhoogd? Ik gebruik het om de darmflora op orde te houden maar heb ook last van een beginnende spierreuma. Daarvoor zou ik juist meer de basenkant van de voeding op moeten zoeken. Vriendelijke groet!

  • Beste John,

   Ja, het verhoogd de zuurgraad in het lichaam. Voor de darmflora zou je beter op een probiotica over kunnen gaan. Dit zijn gevriesdroogde bacteriën die in je darm werkzaam zijn. Verder adviseer ik magnesium citraat die helpt bij spierontspanning. Probeer zoveel mogelijk basisch voeding te eten. Zoals, Alfalfa, Boerenkool, Gerstegras, Tarwegras, Radijs, Venkel, Tomaat, Rozijnen, Sojascheuten, witte bonen, Komkommer. Je zou je ook eens kunnen verdiepen in de Alka druppels om te ontzuren.

   Ik hoop dat ik je antwoord zo goed mogelijk heb beantwoord.

   Vriendelijke groet,

   Kirsten Flipse

 8. Hoi Lisanne,

  Drie keer in de week sporten is een goed begin. Niet gelijk te hard van stapel lopen. Vaak moet je lichaam aan deze beweging wennen en je moet het zelf ook vol blijven houden. Als je fanatiek aan de slag gaat is een uur sporten meer dan genoeg. Bedwing jezelf en probeer niet te snoepen na het sporten, maar kook liever een eitje voor je eiwit inname.

  Fijn weekend!
  Vriendelijke groet,

  Kirsten

 9. Hoi Jim,

  Er zijn natuurlijk heel veel supplementen die collageen aanmaak stimuleren en verbeteren. Vitamine C is daar één van. Maar je kan met voeding ook al heel veel betekenen voor je collageen. Aanmaak van collageen kan als we tenminste alle aminozuren via voeding binnen krijgen. Daarvoor is het noodzakelijk om collageenhoudende voeding te eten zodat we zeker alles binnenkrijgen. Helaas laten we deze voeding juist liggen. Als we zalm eten, gooien we de huid weg. Maar daar zit juist het collageen in, wat we nodig hebben voor onze eigen huid. Verder kweken we pitloze druiven, terwijl druiven met pit juist heel gezond zijn voor onze huid. Druivenpit-, granaatappelextracten en resveratrol zijn effectief in de bescherming van elastinevezels tegen vroegtijdige afbraak onder invloed van vrije radicalen en overmatig zonlicht.

  Wanneer je het collageen in de gewrichten wilt verbeteren is de glucosamine formule van nutrivian de juiste voor je. Het bevat vitamine C en Hyaluronzuur.

  Ik hoop dat je nu een antwoord op je vraag hebt gehad.

  Vriendelijke groet,

  Kirsten

 10. Hoi Lisanne,

  Het is altijd goed om een sport te kiezen die bij jou past en die je motiveert om door te gaan. Wel is het belangrijk dat je hartslag piekt bij een sport. Begin dus niet een uur lang op het zelfde tempo baantjes te zwemmen, maar wissel van slag tijdens de baantjes. En trek dan weer een snel baantje afgewisseld met een rustig baantje. Het is de bedoeling dat je ‘bezweet’ het water uitkomt!

  Heel veel succes met alles!
  Jij begint het jaar 2015 goed:)

  Vriendelijke groet,

  <