Afvallen in 2021

Door Irene Lelieveld (auto)kinesiologisch voedingstherapeute.

Tegenwoordig zien mensen door de bomen het bos niet meer. Zoveel adviezen zoveel methodes.

Vroeger was het gemakkelijk, je volgde het advies van het voedingscentrum op en wat een dieetsite je vertelde. Je had de schijf van vijf en je at braaf wat ze melden zoals elke dag melk, kaas, yoghurt veel brood en 200 gram groente en 2 stuks fruit. Vlees en vis erbij. Koffie en thee mag je onbeperkt drinken. Nou dat was lekker duidelijk en iedereen deed braaf mee.

Langzaam kwamen er wel diëten zoals Monitina, c south beach diet enz. Als mensen te dik waren volgden ze dat en vielen af. Daarna werd het langzaam toch wat onrustiger in de voedingswereld. Er veranderde ook heel veel. We gingen steeds minder naar de bakker, de boer en de slager. De Spar bestaat bijna niet eens meer. Tegenwoordig kopen we alles in grote supermarkten en er is zoveel aanbod dat zelfs in de megagrote er niet eens genoeg plek is. Vooral heel veel kant en klaar producten, dat is het grote verschil met vroeger. Vroeger at men dan wel vrij standaard en kwam overgewicht weinig voor en ook bepaalde welvaartziektes waren er minder toch is het in deze huidige tijd ook al zou je zo eten niet meer mogelijk

Is het eten volgens de schijf van vijf dan toch beter?

Nee dat zeker niet want het is een achterhaalde methode en er zijn veel tegenonderzoeken geweest die aantoonden dat dit voedingspatroon niet meer bij deze tijd past. Je moet weten dat er vroeger geen genetisch gemanipuleerd voedsel was, alles was veel zuiverder en simpel. Men maakte alles zelf en lekkers kreeg je in het weekend of als er feest was. Tegenwoordig is het elke dag feest. Snoep op het brood zoals suikerzoete jam, stroop, hagelslag en andere dingen. Fruit eet men niet meer en koekjes (zogenaamd gezonde) zijn in de plaats gekomen vol suiker. De mensen zijn veranderd, de voeding is veranderd en mensen doen niet meer braaf wat de kerk en het voedingscentrum ons vertelt. Dat gaf vroeger houvast.

Toen de voedingsindustrie veranderde voelden mensen dat het niet goed was, paden vol koek, snoep, koffie, ongezond broodbeleg, potjes en kant en klaar producten. Dit kon niet zo doorgaan en zo kwam inderdaad de nieuwe stijl van ons voeden en kwamen langzaam de natuurvoedingsdeskundigen. Ergens rond de eeuwwisseling is alles wat gaan veranderen en toen ik mijn praktijk begon en mijn eerste boeken begon te schrijven merkte ik dat ik bij de eersten hoorde die anders met voeding omgingen als de standaard diëtiste en gewichtsconsulente en mijn praktijk draait dan ook waanzinnig goed.

Het advies was toch hoe dan ook anders als de schijf van vijf. Natuurlijk de basis van veel groente en fruit bleef maar in de natuurvoeding werken we niet met melkproducten, (met mate van de geit wel) tarwe, suiker, koffie. Veel meer met granen melkjes, spelt of glutenvrij producten, noten, zaden, pitten en superfoods. Het voedsel in de supermarkten wordt slechter en slechter en dat is te merken aan de gezondheid van mensen. Veel klachten en ziektes komen op die vaak voedingsgeralateerd zijn. Daarom doen de natuurvoedingsboeken het zo goed tegenwoordig maar hierin is echt wel een chaos ontstaan en iedereen heeft zijn eigen mening. De één roept geen gluten, de andere roept eten als oermensen, weer een ander zegt geen suiker, geen zuivel, geen geen geen. Hoe moet je als leek hier nog wijs uit komen?

Internet staat vol voedingsadviezen en de praktijkjes ploppen de bodem uit. Ik krijg stagiaires hier van scholen met belachelijk aangeleerde voedingsadviezen.

Iedereen is anders

Al die mensen, al die studies en adviezen hebben gelijk (ook die van de voedingscentra). Maar iedereen is anders en we moeten dus naar de persoon zelf kijken.

(auto) Kinesiologie

Er zijn een heleboel manieren om te testen en kinesiologie is er één van. Het is een methode waarbij spierspanningen centraal staan. Kinesiologie is weer opgedeeld in enorm veel verschillende methodes. Mijn manier (auto) kinesiologie is hier in Nederland niet zo bekend omdat deze methode uit het buitenland komt. Dus mijn testmethode is erg uniek hier en zeker omdat ik mijn werk in de afgelopen 18 jaar zelf ontwikkeld heb. Er is geen opleiding waarbij je precies leert wat ik kan en doe. Door veel verschillende studies, veel te lezen en als ervaringsdeskundige is mijn methode ontwikkeld en gegroeid. Door een huilbaby in 1997 ben ik uit nood gaan zoeken naar een testmethode om haar en mezelf te helpen. Ondertussen heb ik zoveel informatie opgedaan dat ik nu boeken schrijf en mensen met klachten enorm goed kan helpen in de praktijk. Voeding als medicijn zet ik in bij klachten met waanzinnige resultaten.

Wat is kinesiologie

Kinesiologie betekent bewegingsleer en is ontwikkeld in 1964 door een chiropractor. Het is een holistische methode. Bij gewone kinesiologie test je op de persoon zelf en breng je het lichaam in balans. Bij auto kinesiologie test je ook, maar dan gaat het via de therapeut en breng je balans op een andere manier in het lichaam. Ik ga namelijk op zoek naar de reden waarom het lichaam uit balans is gegaan en door middel van voeding en supplementen ga ik het zelfgenezingsmechanisme triggeren om zo het lichaam weer gezonder te krijgen. Dus in tegenstelling tot de meeste kinesiologen werk ik niet met energetische druppels of het balanceren van het lichaam.

Korte uitleg auto kinesiologie

Ons onderbewustzijn weet alles en reageert de hele dag met sterke en zwakke spierspanning. We zijn verleerd om daar in tegenstelling tot dieren naar te luisteren. Als een paard gras eet dan zal hij nooit planten eten waar hij dood van kan gaan. Hij voelt dat het slecht is door de spierspanningsverandering in zijn lichaam. Mensen hebben dat net zo, alleen we voelen dat niet meer, omdat ons bewustzijn te overheersend is geworden door de eeuwen heen.

Alleen als iets echt heel slecht of goed is kunnen we dat voelen, ons onderbewustzijn (instinct/ intuïtie / voorgevoel) geeft dan een zwak gevoel en dat ervaren we als negatief en als iets heel goed voor ons is voelt dat extra fijn. Hoog sensitieve mens