Afvallen in 2021

Heeft mijn kind overgewicht?

Kinderen met overgewicht is helaas een groeiend probleem. Overal liggen de verleidingen op de loer. Vaak weten kinderen (en ouders) niet hoe ze overgewicht van kinderen aan moeten pakken. Maar hoe weet je of een kind overgewicht heeft? En wat is een gezond gewicht voor kinderen en tieners? De BMI tabel voor kinderen geeft een goede richtlijn over een gezond gewicht.

Kinderen en Dieet

De vraag is of het goed voor kinderen is om een dieet voor kinderen te volgen. Elk kind in de groei heeft alle gezonde voedingsstoffen nodig. En die krijgen ze binnen door goed en gezond te eten en niet door te lijnen. Dat levert alleen maar tekorten van voedingstoffen op, veroorzaakt het beruchte jojo-effect en maakt ze als puber vatbaarder voor extreme diëten. Om je kind met overgewicht te helpen kun je het beste beginnen met kleine veranderingen en goede afspraken. Zo werk je samen naar een gezonde levensstijl toe. Ik geef je een aantal tips mee om je kind hierin te steunen.

Tip 1: Ontbijt

Zorg dat je kind elke dag ontbijt voordat het naar school gaat. Dit kan met brood, maar een verse yoghurt smoothie is ook een goede optie. Zorg voor variatie.

Tip 2: Maak het gezonde eten “leuk”

Snoep en andere zoetigheden zitten in kleurrijke verpakkingen die de kinderen “lokken”. Tegenwoordig zijn er ook supermarkten die ook al leuke plaatjes op de snoeptomaatjes en appelen gebruiken en er zijn zelfs al “bewuste kassa’s”waar geen snoep ligt dus het gaat de goede kant op. Wees creatief met groenten, zo kun je uit de hardere soorten groenten en fruit leuk figuurtjes maken en verse sappen en smoothies kun je leuker maken met gezellige rietjes en parapluutjes.

Tip 3: Eet aan tafel

Aan tafel heb je ook de kans om met je kind over gezond eten te praten. Leg het spelenderwijs uit wat gezond eten voor het lichaam betekent. Zorg ervoor dat je kind zich fijn gaat voelen bij de nieuwe gewoonte maar leg ook uit dat ongezonde voeding, zoals frietjes en snoep niet verboden zijn maar alleen voor af en toe zijn. Zo wordt gezond eten geen straf voor je kind.

Tip 4: Neem ze mee naar de winkel

Mijn kinderen gaan graag mee naar de “gezonde winkel”. Dat is een biologische supermarkt in Duitsland waar ook altijd wel iets te proeven staat. Ook de gewone supermarkt vinden ze leuk. Van te voren geef ik aan of ze iets mogen kiezen in de winkel dit voorkomt een hoop stress. Als ze niet mogen kiezen lopen ze ook zonder problemen langs de snoepjes. Wist je overigens dat er voldoende mogelijkheden zijn om gezond te snoepen? Vaak doen we ook een spelletje gezond of ongezond. Dan laat ik ze iets aanwijzen wat ongezond is of gezond en vraag ik ze waarom. Ik doe graag boodschappen dus ik neem er ook alle tijd voor. Ook omdat ik erg bewust van de e-nummers ben lees ik veel etiketten, ook van producten die ik vaak koop. Zo nu en dan wordt helaas de receptuur van producten aangepast waardoor ik het niet meer koop.

Tip 5: Samen Koken

Laat je kinderen je helpen met koken. Afhankelijk van de leeftijd zijn er genoeg klusjes te doen zoals aardappelen en groenten wassen, rauwkost snijden, roeren. Zo leren ze met voeding omgaan en als het iets nieuws is proeven ze er eerder van omdat ze zelf mee hebben gekookt. Heb je weinig tijd laat ze dan de tafel gezellig dekken. Kook zoveel mogelijk zelf zo kun je zelf bepalen wat je eet en wat erin zit en hoeveel zout en suiker. Beperk de afhaalmaaltijden tot maximaal 1 keer per week.

Tip 6: Lust ik niet!

Kinderen moeten nog veel smaken leren. Soms moeten ze wel 10 keer proberen voordat ze iets lekker vinden. Laat je kind nieuwe dingen proeven en ben positief ook als ze het bijna uitspugen. De volgende keer probeer je het nog een keer. Je kunt er ook een spelletje van maken met een blinddoek om.

Tip 7: Gezonde lunch voor mee naar school

Bij velen is het s’morgens hectisch en druk en er is al helemaal geen tijd om een gezonde lunch klaar te maken. Snel een boterham met pasta smeren en klaar. Sta in het vervolg 10 minuten eerder op en maak van de lunchtrommel een feestje. Zelf heb ik trommels met 3 vakjes en in elk vakje zit iets anders. Bijvoorbeeld stukjes komkommer, een boterham met jam en wat fruit. Ook bij de lunch geldt goed variëren.

Tip 8: Drink water

Zorg er voor dat er geen gesuikerde dranken zoals frisdrank, sportdranken en fruit dranken meer in huis zijn en dus ook niet meer worden gekocht. Hier zitten erg veel calorieën in en heel veel suiker. Heeft je kind er echt moeite mee bouw het dan af of maak hele slappe ranja. Bij mij thuis is de regel, water is voor de dorst en ranja voor erna. Zo voorkom ik dat de dorst gelest wordt met teveel suiker. Beperk ook de inname van 100 % vruchtensap. Fruitsap heeft meer vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen dan suikerhoudende frisdrank, maar deze sappen bevatten ook veel suiker en vaak net zo veel calorieën als frisdrank. Beperk 100 % sap tot niet meer dan een glas (250 ml ) per dag.

Tip 9: Minder TV,games en meer bewegen

De tijd dat kinderen binnen zitten wordt steeds langer. Dit komt door de TV,playstation en alle andere game soorten. Ga voor jezelf eens na hoe vaak je kind eigenlijk nog wel buiten speelt? Meer bewegen is niet alleen naar het voetballen, judo of zwemmen te gaan 1 of 2 keer per week, maar meer bewegen is ook lekker buite