Afvallen in 2021

Zo herken je een ketose en kun je sneller afvallen

Je zult het woord ketose best wel eerder hebben gehoord. Wellicht ken je het ketogeen dieet? Nu vooral is ketose een bekende term voor zij die willen afvallen. Veel van de hedendaagse diëten zijn op basis van het principe van ketose opgesteld. Maar wat houdt het nou eigenlijk in? En waarom is het zo belangrijk tijdens het afvallen? Dit alles en nog veel meer lees je in dit artikel.

Wat is Ketose?

Laten we beginnen bij het begin. Allereerst moet je weten wat ketose nou eigenlijk inhoudt. Het is een stofwisselingsproces waarbij er veel ketonen in je bloed vrijkomen. Deze ketonen nemen in je bloed toe wanneer vetzuurketens worden afgebroken.

Makkelijker gezegd: Ketose is een proces waarbij je lichaam de benodigde energie haalt uit vet. Normaliter haalt je lichaam de energie die het nodig heeft uit koolhydraten.

Echter wanneer je weinig koolhydraten naar binnen werkt zal je lichaam vet verbranden om daaruit het tekort aan energie te halen

Je kan dus spreken van ketose wanneer je lichaam bij gebrek aan koolhydraten overstapt naar lichaamsvet als primaire bron van energie.

Waarom is Ketose belangrijk tijdens het Afvallen?

Normaliter haalt je lichaam energie uit de koolhydraten in je voeding. Deze koolhydraten worden afgebroken in glucose en daarna via je bloedbaan naar alle cellen in je lichaam vervoerd. Om een staat van ketose te bereiken worden koolhydraten zoveel mogelijk vermeden. Je lichaam krijgt dan niet voldoende glucose en als gevolg daarvan te weinig energie. Het moet hierdoor een ander energiebron zoeken zodat het basisfuncties en essentiële activiteiten kan verrichten. De nodige energie haalt je lichaam dan uit vetten. Je lichaamsvet wordt afgebroken, waardoor er ketonen vrijkomen in je bloed. Op zo een manier neemt je lichaamsvet af. En dit wil je juist tijdens het afvallen. Dit is de basisprincipe van elk koolhydraatarm dieet.

Hoe kun je Ketose bereiken?

Een snelle manier om in ketose te raken is door een koolhydraatarm dieet op na te houden of door te vasten. Bij de keuze tussen een koolhydraatarm dieet en vasten, raad ik vasten helemaal af vanwege de gezondheidsrisico’s.

Een koolhydraatarm dieet is doorgaans makkelijker vol te houden en ook een gezondere manier om in ketose te raken.

Daarom wordt een dieet bestaande uit weinig (of geen) koolhydraten en eiwitten aangeraden om in een toestand van ketose te komen.

Op een koolhydraatarm dieet eet je dus best veel vetten. Deze vetten gebruikt je lichaam als primaire bron van energie. Een goed koolhydraatarm dieet bestaat voor 10% uit koolhydraten, 10% uit eiwitten en 80% uit vetten. Ze kunt het zelf aanpassen en 90% aan vetten consumeren en 10% aan koolhydraten en eiwitten. Op zo een manier kom je heel snel in ketose.

Het is een strikt dieet, wat doorgaans moeilijk vol te houden is omdat we normaliter veel koolhydraten consumeren. Ga zelf na hoe vaak en hoeveel je van de volgende voedingsitems per dag eet:

  • aardappel,
  • rijst,
  • pasta
  • en producten met veel suikers.

Deze items moet je zoveel mogelijk vermijden en vervangen met producten zoals noten, spek, vis, vlees en eieren. Gezien we gewend zijn aan koolhydraatrijke voeding kan de overstap, vooral in het begin, heel moeizaam gaan. Je voelt je dan heel lusteloos omdat je lichaam gewend is energie te halen uit koolhydraten. Nu moet het die energie ergens anders zoeken. De overgangsperiode is kort, maar niet aangenaam.

Is Ketose Gezond?

Alhoewel ketose niet schadelijk is voor je gezondheid is het niet raadzaam om te lang in zo een staat te blijven. Het is een effectieve manier om snel af te vallen, maar het is geen voedingsplan dat je op lang termijn mag volhouden.

Heb je vragen over afvallen of Ketose? Laat dan een reactie achter. Ik beantwoord je vragen graag!

Gezonde Groeten,

natascha