Ketogeen Dieet Review en Ervaringen

Afvallen in 2021

Door de ontwikkeling van nieuwe en betere anti epileptica is het ketogeen dieet sterk op de achtergrond geraakt. Men koos eerder voor een pil dan voor een dieet dat als onsmakelijk en onpraktisch beschouwd werd, en heel wat doorzettingsvermogen eiste.

Momenteel passen neurologen in de Verenigde Staten -en recent ook in Nederland, het ketogeen dieet weer toe, voornamelijk in gevallen van duidelijke “therapie resistente epilepsie” (Lees hier “epilepsie die de betrokken arts niet weet te behandelen”) en als de medicatie niet te accepteren bijverschijnselen geeft.

ketox24 korting

Het Ketogeen Dieet

In het begin van deze eeuw werd het toepassen van een dieet populair omdat verschillende artsen een tijdelijke vermindering van aanvallen vaststelden gedurende een periode van totaal vasten. Omdat totaal vasten praktisch niet haalbaar was, heeft men gezocht naar een manier om het vasten na te bootsen. De wetenschapper Geyelin (1921) ging ervan uit dat de positieve invloed van het vasten wellicht te wijten was aan de acidose (verhoogde zuurgraad) die men kreeg in het bloed en dat aanvallen zouden verminderen bij een vetrijke en koolhydraatarme (met weinig suikers en zetmeel) voeding. Tijd-genoot Wilder verklaarde dat een dieet met een hoog vetgehalte en een laag eiwit- en koolhydraatgehalte hetzelfde effect zou hebben als het vasten, en dit door het veroorzaken van een ketose (verhoging van ketozuren in het bloed en in de urine). Hij en ook anderen bewezen nadien dat dergelijk dieet soms bruikbaar was voor de controle van aanvallen.

Het ketogeen dieet is gekenmerkt door een voeding met een hoog vetgehalte en een heel laag koolhydraat- en eiwitgehalte.

Het werkingsmechanisme van het ketogeen dieet op epilepsie-aanvallen is tot op heden onbekend. Door de jaren heen heeft men verschillende theorieën hierover ontwikkeld en een aantal hypothesen pogen de anti-convulsieve werking van het dieet te verklaren.

Eerst werd dit effect toegeschreven aan de ketose, veroorzaakt door ketonlichamen, en de hiermee gepaard gaande acidose (ophoping van zuren) in bloed en urine. Hierdoor verandert de stofwisseling in de hersenen waardoor epilepsie-aanvallen kunnen wegblijven of verminderen.

Later associeerde men het anti-convulsief effect met een negatieve elektrolytenbalans in het bloed. Een andere hypothese haalt aan dat dit effect te wijten zou zijn aan hyperlipidemia. (dit is een overmaat van vetachtige stoffen in het bloed) Meer recent vermoed men dat veranderingen in het lipoïde membraan van de hersencelwand en in de neurotransmitterfuncties aan de oorsprong liggen.

Ons lichaam haalt in een normale situatie zijn energie uit de koolhydraten, die na vertering glucose geven die onze belangrijkste brandstof is.

Het principe van het ketogeen dieet

Het principe van het ketogeen dieet is een vetrijke voeding(+/-80%) met weinig koolhydraten (zetmeel en suikers) en eiwitten. Bij dergelijk dieet mist het lichaam de koolhydraten en moet het op zoek naar een andere energiebron: het schakelt over op een vetverbranding. Door het gebrek aan glucose kan het vet niet volledig verbrand worden met als gevolg dat er een reststof overblijft, de ketozuren, en het lichaam gaat in “ketose”. Deze ketozuren zouden een rol spelen bij de aanvalsvermindering.

Het ketogeen dieet moet minimaal één tot drie maanden gevolgd worden, vervolgens kan bekeken worden of voortzetting wenselijk is. Als het dieet aanslaat moet het zeker twee jaar gevolgd worden. Vervolgens wordt één jaar gebruikt voor de afbouw van het dieet, waarbij steeds minder vet en meer koolhydraten aan de voeding worden toegevoegd.

Het ketogeen dieet wordt per individu berekend. Er wordt uitgegaan van bepaalde gegevens zoals:

  1. Het ideaal gewicht
  2. Geslacht en leeftijd
  3. Benodigde hoeveelheid eiwit voor groei en ontwikkeling. Dit is 1 gram eiwit per kilogram ideaal gewicht.

Door de huidige kennis van de voedingsmiddelen biedt het dieet meer mogelijkheden dan vroeger en door een aantal variaties is het minder eenzijdig. De meest toegepaste of klassieke vorm van het ketogeen dieet is het 4:1 dieet. Dit betekent dat de voeding vier maal zoveel vet als eiwit en koolhydraten bevat. Een voorbeeld is een voeding van 156 gram vet, 24 gram eiwit en 15 gram koolhydraten.

Deze hoeveelheden worden verdeeld in drie gelijke delen zodat elke maaltijd 52 gram vet, 8 gram eiwit en 5 gram koolhydraten bevat. De hoeveelheid calorieën is minder dan aanbevolen. Er wordt uitgegaan van 75% van de aanbevolen hoeveelheid. Als het dieet goed uitgebalanceerd is, zal men om die reden niet aankomen in gewicht.

Het dieet kent een lichte vochtbeperking. Er wordt uitgegaan van 65 cc. vocht per kilogram ideaal lichaamsgewicht. De hoeveelheid vocht ligt tussen 1200 en 1500 cc. per dag. Men kan ook de MCT-vorm (medium chain triglyceride) van het dieet toepassen dat gemakkelijker te bereiden en smakelijker is dan het klassieke 4:1-dieet. Hierbij gebruikt men olie-capsules die meer ketonen per calorie leveren. Hierdoor ontstaat geen laag bloedsuikergehalte en geen veranderde zuurgraad van het bloed en bij dit dieet zouden ook wat meer koolhydraten gebruikt worden.

Kernbegrippen zijn hier dus: een vetrijke voeding, uiterst nauwkeurig zijn in de hoeveelheden en verhoudingen en drie maaltijden per dag gebruiken met dezelfde hoeveelheid vet, koolhydraten en eiwitten. Het dieet werkt alleen als het lichaam een voldoende graad van ‘ketose’ bereikt.

Ketogeen Druppels