Jeugd kijk minder diep in het glaasje

Start met KetoX

De Nederlandse jeugd laat drank steeds vaker links liggen en eet gezonder. De voorbije vier jaar zijn de Nederlandse scholieren gezakt van plek 3 naar de vijftiende plaats op de ‘internationale zuipschuitenlijst’, zo blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.

Van de Nederlandse kinderen tot 11 jaar nuttigt 4 procent wekelijks een alcoholisch drank. In de categorie tot 13 jaar is dat 9 procent en bij 15 jaar stijgt het structurele alcoholgebruik naar 37 procent. Het zijn aantallen waar de Nederlandse onderzoekers niet van schrikken. “We mogen concluderen dat wij in een land wonen waar het plezierig opgroeien is voor de meeste jongeren”, aldus de professoren Wilma Vollebergh en Tom ter Bogt die meewerkten aan het onderzoek.

Koploper als het gaat om alcoholconsumptie bij kinderen is de Oekraïne. Of ze nu 11, 13 of 15 jaar zijn, ze drinken verschrikkelijk veel. Bij elf jaar drinkt 22% van de kinderen uit de Oekraïne wekelijks, op 13-jarige leeftijd ligt dat op 32% en op 15-jarige leeftijd zelfs op 53%. In Finland en Noorwegen drinken de scholieren het minst.

Aan het onderzoek namen ruim 200.000 jongeren tussen de 11 en 15 jaar uit 41 West-Europese en Noord-Amerikaanse landen deel. De Nederlandse jongeren in die leeftijdsgroep bleken zelfs als meest tevreden uit de bus te komen.

bron: depers

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.