Afvallen als Spirituele Oefening, je neurotische eetgedrag als gif(t)

Afvallen in 2021

Je neurotische eetgedrag als gif(t) Column Sandra Derksen

Mensen zien hun neurotische en verstoorde relatie met eten vaak als iets waar ze het liefst zo snel mogelijk van af willen, maar veelal niet weten hoe. Het gedrag blijkt veelal hardnekkiger dan de motivatie en manieren om het aan te pakken. Daar waar ik het neurotisch eetgedrag een gift noem, is men geneigd het te zien als gift zonder die extra ‘t’. Voor meer dan genoeg mensen beheerst het zelfs hun totale leven en belemmert het hun diegene te zijn die ze diep van binnen voelen werkelijk te zijn.ecover afvallen als spirituele oefening

Toch wil ik je hier laten kennismaken met een nieuwe manier van kijken. Kijken én denken vanuit inzicht is fundamenteel voor het transformeren van je neurotische eetgedrag naar een bewuste en gezonde relatie met eten… en jezelf!

Acceptatie van je Eetgedrag

Je kunt in feite twee dingen doen. Als eerste wat het overgrote deel van de mensen doet: je eetgedrag veroordelen, er vanuit verzet, wanhoop en weerzin keer op keer wensen dat het er niet was en er intussen als een vlieg in een spinnenweb in gevangen voelen zitten. Je onderneemt misschien de ene na de andere poging die misschien voor de korte termijn werkt, maar je er uiteindelijk niet uit bevrijdt en je laat terugvallen in je eetgedrag. Of je doet geen enkele poging meer en probeert je er heimelijk tevergeefs in te berusten dat het nu eenmaal zo is.

Het tweede wat je kunt doen is je juist niet te verzetten tegen je eetgedrag, maar deze volledig te accepteren en onder ogen zien als een gegeven dat er IS! Dit betekent NIET dat je jij je erin berust en passief wordt. Integendeel! De acceptatie is in feite een heel simpel en helder iets en zal leiden tot positieve transformerende acties.

Je kunt het vergelijken met een dag waarop het regent. Terwijl jij zo graag had gewild dat het mooi weer was, regent het. Je kunt je er de hele dag blijven verzetten tegen en chagrijnig voelen omdat het regent. De zon gaat er op dat moment echt niet door schijnen en de enige die er last van heeft ben jij. Je blijft gevangen zitten in jouw beeld over hoe het zou moeten zijn. Of je accepteert dat het regent als een gegeven dat IS en kijkt vervolgens wat jij die dag gaat doen en in hoeverre die regen invloed heeft op jouw keuzes. Een groot verschil van beleving in die dag. Met je eetgedrag is het precies zo!

Gek genoeg blijkt het accepteren van het neurotisch eetgedrag voor mensen een bijna ondoenlijk iets. Het mechanisme wat deze acceptatie in de weg zit, is de overtuiging dat acceptatie van het eetgedrag zou betekenen dat je meteen bevestigd dat je waardeloos, zwak, niet goed genoeg bent of welke andere vernietigende en pijnlijke overtuiging je hier ook maar bij hebt. Iets wat je toch al keer op keer tegen jezelf zegt, maar acceptatie zou betekenen dat jij er je definitieve handtekening onder voor akkoord onder zet en redding niet meer mogelijk is.

Food For Thought (ebook)

Als ervaringsexpert (40 kilo eraf zonder dieet) en therapeut deel ik in dit mijn ebook ‘Food For Thought‘ mijn inzichten en geef ik tips hoe anderen hun overgewicht / eetprobleem kunnen oplossen. Zonder dieet! Food for Thought is geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, eetgedrag en zelfbeeld. In dit eboek deel ik aan de hand van meer dan dertig columns haar (deels spirituele) inzichten en geeft zij tips hoe jij de lichtheid in je leven kunt ontdekken door naar de wortels van je overgewicht / eetprobleem te gaan en deze eens en voor altijd op te lossen.

Afvallen als Spirituele Oefening (boek)

Afvallen als Spirituele Oefening, een spirituele reis is de titel van mijn boek dat 1 oktober 2012 zal worden uitgegeven. Dit boek gaat over lessen voor een licht en vervullend leven en kun je samenvatten in de volgende