Is spinazie met vis wel zo gezond?

Afvallen in 2021

Iglo heeft een nieuw product op de markt gebracht (Kombino vis/spinazie) het is een soort visstick met spinazie ertussen. Spinazie is een nitraatrijke groente wat in combinatie met vis ongezonde (kankerverwekkende) stoffen kan opleveren.Het voedingscentrum heeft dit ook opgemerkt en adviseert vis, schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente. De Wageningen Universiteit geeft aan dat de combinatie van spinazie en vis nietVroeger werd gedacht dat de combinatie van vis met bladgroente (zoals spinazie) af te raden was in verband met de vorming mogelijke nitrosamines. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat de vorming van nitrosamines niet zo hoog is als werd verondersteld en dat er geen gezondheidsrisico is.

Ook in epidemiologisch (onderzoek onder de bevolking) is geen bewijs voor het ontstaan van kanker ten gevolge van de consumptie van nitraatrijke groenten in combinatie met vis aangetoond. Dit kan mede te maken met de aanwezigheid van vitamine C in groenten. Vitamine C kan met nitriet reageren, en zo mogelijk de vorming van kankerverwekkende nitrosaminen remmen.

Dus deze Kombino vis/spinazie kan zo nu en dan rustig gegeten worden eventueel met (nitraatarme) groente ernaast zoals bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, courgette, komkommer, prei, spruiten, tomaat, witlof en worteltjes. Probeer 2-3 keer per week vis (liefst Ongepaneerd te eten)

bron: voedingscentrum.nl  

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.