Is Lactosevrije Melk Gezond?

Start met KetoX

Volgens recent onderzoek heeft bijna 5 procent van de Nederlandse bevolking last van een lactose-intolerantie. Een vervelend gevolg voor deze groep is dat ze zich moeten houden aan een dieet zonder melk producten. Veel mensen denken dat dit alleen inhoud dat je geen melk mag drinken, maar daar blijft het helaas niet bij. Melk is verwerkt in enorm veel producten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een lekkere latte machiato, maar ook minder voor de hand liggende producten zoals een stukje gebak of een broodje bevat in de meeste gevallen lactose.

boterham-melk

Drink jij graag Melk?

Heb jij een lactose-intolerantie, of melkliefhebber? Drink jij lactosevrije melk? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Je kunt ook de reacties van andere bezoekers lezen.

Koemelk

Het aantal mensen met een lactose-intolerantie groeit gestaag. Volgens verschillende wetenschappers is koemelk een van de oorzaken hiervan. Zij beweren dat koemelk niet geschikt is voor de mensen. Problemen in de darmen en het immuunsysteem zouden ontstaan door het drinken van koemelk. Een recent onderzoek onder kinderen met koemelkallergie heeft aangetoond dat ze een verhoogde kans hebben op aandoeningen zoals astma en eczeem.

Moedermelk

Veel baby’s krijgen vanaf hun geboorte moedermelk. Dit is een van de redenen dat we de rest van ons leven melk blijven drinken. Maar heeft de natuur het eigenlijk wel zo bedoeld? ‘Melk bevat kalk, en kalk heb je nodig om sterke botten te krijgen en te houden’, is een argument dat we veel horen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Uit recent onderzoek van de Universiteit van Harvard is gebleken dat melk de kans op botbreuken nou juist vergroot. Het probleem is ook dat in de loop van ons leven, het vermogen om de lactose te verwerken steeds meer afneemt. Hierdoor ontwikkelen veel mensen een lactose intolerantie.

Lactosevrije Melk

Verschillende melkfabrikanten zoals Campina spelen handig in op deze groeiende groep mensen. Op dit moment promoten ze met veel TV reclames hun nieuwe paradepaardje, lactosevrije melk. De pakken melk zijn verkrijgbaar in twee soorten, een verse en een lang houdbare variant. Blijkbaar kost het lactosevrij maken van de melk veel geld, want een literpak lactosevrije melk is bijna 80 cent duurder dan een liter ‘normale’ melk. De smaak blijft volgens Campina gelijk.

Hoe word lactosevrije melk gemaakt?

Lactosevrije melk is eigenlijk geen echte zuivelvervanger. Het gaat namelijk om gewone koemelk, maar dan zonder de stof lactose. Dit wordt bereikt door het toevoegen van de enzym lactase aan de melk. Deze splitst lactose in glucose en galactose, zodat de negatieve gevolgen van lactose niet optreden. Dit betekent dus dat lactosevrije melk geschikt is voor mensen met koemelk allergie, maar niet voor veganisten of ovo-vegetariers.

Is Lactosevrije Melk Gezond?

Lactosevrije Melk is dus een bewerkt koemelk product. Door het toevoegen van lactase wordt de lactose gesplitst. Deze bewerking heeft nagenoeg geen invloed op de smaak en kwaliteit van de melk.

Vragen en Ervaringen

Heb jij een lactose-intolerantie, of melkliefhebber? Drink jij lactosevrije melk? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Je kunt ook de reacties van andere bez