Is Brinta Gezond?

Afvallen in 2021

Brinta en havermoutpap zijn twee super bekende ontbijtgerechten. Als kind heb je zeker vaker een bordje brinta of havermoutpap voorgeschoteld gekregen. Een tijdje waren deze papsoorten minder populair, maar daar kwam er recentelijk verandering in. Wel, in het geval van havermoutpap dan. Die is nu populairder dan ooit, terwijl het genegeerd wordt. Is het misschien niet zo gezond? Dat bespreken we vandaag in dit artikel. De belangrijkste eigenschappen worden aangehaald zodat je zelf kunt beslissen over hoe gezond het is. Wellicht wil je na het lezen van dit artikel Brinta opnemen in je dieet.

Brinta heeft vele gezondheidsvoordelen. Het is bijvoorbeeld goed voor de spijsvertering, de botten en de huid. Bovendien kunnen we de gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel niet vergeten. Het is de ideale ontbijtgraan dankzij de eerder genoemde voordelen en de gezonde koolhydraten die erin zitten. Die geven je de nodige energie om de dag aan te kunnen.

Een bron van voedingsvezels

Het lichaam heeft voedingsvezels nodig. Probeer daarom wat vezels binnen te krijgen met je ontbijt. Deze onverteerbare koolhydraten zijn goed voor de darmwerking, omdat ze de brinta verpakkingdarmen schoon en gezond houden. Bovendien houden ze de slechte LDL-cholesterol laag in het lichaam. Het goede HDL-cholesterol verhogen ze juist. Waarom vezels bij het ontbijt? Omdat ze je de hele ochtend verzadigd houden.

Brinta is bijzonder rijk aan voedingsvezels. Met dit als ontbijt zul je tenminste tot de lunch geen honger hebben. 100 gram bevat 10,5 gram vezels. Dat zijn relatief veel vezels. Een product is rijk aan vezels zodra het minstens 6 gram aan vezels bevat.

Hoe hoog is de Glycemische Index?

De glycemische index (GI) is een manier om de gezondheid van koolhydraten aan te geven. Met de glycemische waarde geeft men aan hoe snel koolhydraten in de dikke darm worden verteerd en vervolgens als glucose in het bloed worden opgenomen. Voedingsmiddelen met een hoge GI zorgen voor veel pieken in je bloedsuikergehalte. Dit zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel waardoor je eerder trek hebt en sneller last krijgt van overgewicht.

 een lage GI-waarde houdt je bloedsuikerspiegel dus stabieler waardoor je minder snel trek hebt

Je gewicht onder controle houden gaat zo wat gemakkelijker. Brinta heeft een GI-waarde van 40. Een GI-waarde die heel hoog is zal een grote suikerpiek veroorzaken. Het gevolg is een dal waarbij je trek hebt in zoete snacks. Dit is de grote veroorzaker van eetbuien. Zulke eetbuien hebben we niet nodig, vooral niet wanneer we willen afvallen. Een ontbijt met een lage GI is daarom ideaal. Je dag begint dan stabiel. Brinta valt binnen deze categorie met een Glycemische Index van 40. Hij is dus laag genoeg om elke dag probleemloos van Brinta te genieten.

Met welke Melk kun je Brinta het beste maken?

Niemand lust droge Brinta. Dat is alles behalve lekker. Aan brinta zul je wat moeten toevoegen, meestal voegt men wat koemelk aan toe. Recentelijk gebruikt men ook plantaardige melk. Beide melksoorten zijn prima en zullen de gezondheidswaarde niet beïnvloeden. Koemelk bevat zelf veel eiwitten, calcium en gezonde vetten, maar niet een ieder kan koemelk verdragen. Als je niet goed tegen lactose kunt, dan kun je ervoor kiezen plantaardige melk te gebruiken.

Je kunt dan kiezen tussen amandelmelk, sojamelk, havermelk en nog veel meer. Je hebt dus keuze zat. Wees wel alert wanneer je een keus maakt. Bepaalde varianten bevatten extra suiker. Ga voor een variant waar geen suiker aan is toegevoegd. De speciale ongezoete plantaardige melksoorten zijn echt de moeite waard. In de standaardpakken doet men doorgaans suiker bij.

Hoe Gezond is Brinta?

Brinta is naast havermout 1 van de populairste ontbijtgranen van het moment. Brinta bevat vele belangrijke voedingsstoffen waaronder eiwitten, gezonde vetten, vitamine B1, foliumzuur, ijzer, magnesium, zink en fosfor. Dit alles maakt Brinta gezond voor ieder persoon.

 

Voedingsvezels

Brinta is een goede bron van voedingsvezels. Die maken Brinta gezond voor de spijsvertering. Tevens houden voedingsvezels je langer verzadigd zodat je minder vaak trek hebt. Voedingsvezels zijn een belangrijk onderdeel van elk dieet. Toch eten de meeste Nederlanders te weinig vezels. Een volwassen persoon heeft dagelijks tussen de 30 tot 40 gram aan voedingsvezels nodig. Die vezels kun je uit Brinta halen.

Een ander voordeel van de vezels in Brinta is het positief effect op je cholesterolgehalte. Voedingsvezels verlagen het slechte cholesterol in het lichaam. Tevens heeft de combinatie van de lage glycemische waarde en het hoge vezelgehalte een positieve werking op je bloedsuikerspiegel. Dankzij de hoge vezelgehalte is Brinta een geweldige broodvervanger. Het is even rijk aan vezels als volkorenbrood.

Het geeft je energie

Een ander gezondheids voordeel van Brinta? Het is een natuurlijke bron van energie. Het dankt dit aan de langzame koolhydraten, de B vitaminen, fosfor en magnesium. Met Brinta voel je je energiek de hele dag door. Het is daarom perfect voor sporters.

Goed voor de huid en de botten

De fosfor, magnesium en calcium maken Brinta gezond voor de huid en de botten. Gebruik Brinta met melk voor wat extra stevigheid aan de botten. Tevens kan Brinta een droge huid ver