Invloed van biogene aminen op lichaam, gedrag en psyche

Afvallen in 2021

Uit de praktijk blijkt dat veel mensen een overgevoeligheid hebben voor de biogene aminen. Biogene aminen zijn stoffen die het lichaam zelf aanmaakt, zoals histamine, tyramine en serotonine. Deze stoffen komen voor in mens, dier en plant, dus ook in onze dagelijkse voeding en hebben invloed op onze bloedsomloop, ademhaling, slaapritme, humeur, hormoonhuishouding, psyche en gedrag.

Erfelijkheid

Een intolerantie voor de biogene aminen of gluten is vaak erfelijk bepaald. Bij deze overgevoeligheid is sprake van een verstoord afweersysteem, veroorzaakt door een gendefect. Het lichaam reageert dan averechts op de lichaamseigen stoffen ofwel biogene aminen. De intolerantie voor biogene aminen kan ook ontstaan door de auto-immuunziekte coeliakie ofwel glutenintolerantie. Maar ook bestaat de mogelijkheid dat door een overgevoeligheid voor de biogene aminen je een intolerantie opbouwt voor het gluten (eiwit) in de granen. Uit praktijkervaring blijkt dat sommige mensen dan ook beide voedselintoleranties kunnen hebben. De complexe eiwitten (dus ook het gluten) maken histamine vrij in het lichaam, waardoor je overgevoelig reageert.

Oorzaken van een intolerantie voor biogene aminen

Door een slechte darmflora, stress, alcohol- of medicijngebruik en vaccinaties kunnen er meer biogene aminen (histamine) ontstaan in het lichaam. Deze stoffen kunnen dan lichamelijke of geestelijke klachten veroorzaken en een negatieve invloed hebben op ons gedrag. Uit de praktijk blijkt dat na het vaccineren van een kind het histaminegehalte ernstig wordt verhoogd. Dit kan ook gebeuren na inname van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld Ritalin of sommige anti-depressiva. Spanningen en onverwerkte emoties kunnen ook het histaminegehalte verhogen.

Relatie intolerantie biogene aminen en gedrag/psyche

Uit praktijkervaring en onderzoeken blijkt dat een te hoog histaminegehalte kan leiden tot manisch gedrag, angsten, ADHD of autistisch gedrag. Als het histaminegehalte hoog is, ontstaat er een tekort aan serotonine. Hierdoor kunnen depressiviteit of verslaving worden ontwikkeld. Als de darmflora niet goed functioneert kunnen gedragsstoornissen ontstaan, want het is bekend dat er een relatie is tussen darmflora en hersenen. Een slecht functionerende darm kan ontstaan door bijvoorbeeld een intolerantie voor gluten, melkproducten, suiker, additieven of biogene aminen.

Door een teveel aan histamine wordt namelijk de darmwand poreus en kunnen onverteerde complexe eiwitresten in de bloedbaan komen en zo de hersenen bereiken, waardoor ons gedrag negatief wordt beinvloed en hierdoor bijvoorbeeld ADHD- of autistisch gedrag kan ontstaan. Uit de praktijkverhalen en bioresonantietest van veel mensen is gebleken dat er bij hun psychische problemen of gedragsstoornissen vaak sprake is van een intolerantie voor biogene aminen, gluten of melkproducten.

Klachten

Als er sprake is van een intolerantie voor de biogene aminen, kunnen zowel lichamelijke problemen ontstaan, maar dus ook psychische klachten en verandering in het gedrag.

Lichamelijk problemen: misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, jeuk, uitslag, eczeem, galbulten (netelroos, urticaria), oedeem, migraine, anafylactische shock, astma, verstopte neus of loopneus, slapeloosheid, snelle stofwisseling, verlaagde bloedsuikerspiegel ofwel hypoglykemie, spastische darm, hooikoorts, hyperventilatie, hartritmestoornissen, slechte kwaliteit slijmvliezen.

Psychische klachten: depressiviteit, angsten, zelfmoordgedachten, schizofrenie, verstoord dag- en nachtritme, drugsgebruik.

Gedragsveranderingen: denkverwarring, obsessief gedrag, dwangmatig gedrag, disperceptie ofwel slechte waarneming, ADHD, hyperactiviteit, verslavingen, autistisch gedrag.

Reguliere geneeskunde

Veel mensen met psychische problemen of gedragsstoornissen laten zich vaak behandelen met medicijnen, die soms heel vervelende bijwerkingen hebben, het histaminegehalte kunnen verhogen en verslavend kunnen werken. Mensen kunnen depressief worden, ontvangen niet de juiste behandeling en daarbij de nodige voedingsadviezen. Deze mensen moeten juist worden geactiveerd, getest op voedselintolerantie en verder is het van groot belang om het voedingspatroon aan te passen. De juiste aandacht en werkwijze is van groot belang.

Natuurgeneeskunde

Al in de jaren ’80 van de vorige eeuw deed Dr. Carl C. Pfeiffer onderzoek naar ‘de relatie tussen voeding en psyche’ bij mensen met psychische klachten en stoornissen in het gedrag. Hij was de oprichter van het Brain Bio Center in de staat New Yersey van de Verenigde Staten. In zijn boek ‘Voeding en psyche” (vertaling van het boek: Nutrition and mental illness), geeft hij een duidelijke beschrijving wbt de oorzaken van psychische klachten. Dit boek zou iedere psycholoog of psychiater moeten lezen, zo ook de mensen in de omgeving van de mens met psychische problemen of gedragsstoornissen.

Pfeiffer spreekt ook over ‘histadelie’ ofwel een verhoogd histaminegehalte. Er is dan sprake van een teveel aan histamine en daardoor een tekort aan serotonine. Als er een tekort aan serotonine is, kan ook dwangmatig gedrag ontstaan. Door mensen met psychische klachten of stoornissen in het gedrag te laten testen op voedselintoleranties, het voedingspatroon aan te passen, hen te activeren door veel te bewegen in de buitenlucht, een goed dag- en nachtritme aan te leren en hen de juiste aandacht te geven, kan deze natuurlijke benadering een  positieve invloed hebben op gedrag en psyche. De heer Jaap Huibers heeft jaren geleden een interessant boekje geschreven over ‘de invloed van de biogene aminen op de psyche en het gedrag’: Voedsel, oorzaak van lichamelijke en psychische ontregeling, Ankertjesserie nr. 129.

Voedingstherapie

Bekend is dat vooral de dierlijke voeding rijk is aan biogene aminen. Alle complexe eiwitten maar ook alcohol en tabak zijn histaminevrijmakers. Ook de complexe eiwitten in noten, soja en granen maken histamine vrij in het lichaam. Gluten ofwel het eiwit in de granen is dus ook een histaminevrijmaker. In sommige fruit- en groentesoorten komen ook biogene aminen voor zoals aardbeien, avocado, zuurkool of spinazie. Een aantal additieven zoals E621 ofwel ve-tsin kunnen histamine vrijmaken in het lichaam en een he