Intermittent fasting combineren met keto dieet?

Afvallen in 2021

Intermittent fasting en het keto dieet zijn twee populaire strategieën om af te vallen. Kun je intermittent fasting combineren met keto dieet? Wat zijn de voordelen hiervan en waar moet je op letten.

Wat zijn intermittent fasting en keto

Intermittent fasting is een methode waarbij je het aantal eetmomenten beperkt. Sommige mensen eten een keer in de week 24 uur niets, andere mensen houden twee keer in de week een dag waarop ze maar 500-600 calorieën eten. Een ander populair schema is 16 uur vasten en 8 uur per dag eten. Je begint dan bijvoorbeeld om 12:00 met een ontbijt en na het avondeten om 20:00 eet je niets meer.

Het keto dieet is een dieet waarin je erg weinig koolhydraten eten, je eet bijna uitsluitend vetten en eiwitten. Doel van het keto dieet is om je lichaam in de staat van ketose te brengen. Als je in ketose bent, gebruikt je lichaam vet in plaats van koolhydraten als energiebron.

Het keto dieet vereist de nodige planning in wat je eet. De meeste mensen komen niet in ketose als ze meer dan 40 gram koolhydraten per dag eten.

Waarom intermittent fasting combineren met keto

Intermittent fasting en keto lijken op het eerste gezicht prima te combineren. Intermittent fasting schrijft vooral voor wanneer je moet eten, het keto dieet vooral wat je moet eten. In de praktijk zijn er dan ook veel mensen deze twee strategieën combineren.

Het keto dieet en intermittent fasting versterken elkaar. Doordat je bij intermittent fasting minder vaak eet, komt je lichaam eerder in ketose. Doordat je in ketose vooral vetten en eiwitten eet, voel je je langer verzadigd (bron). Dit maakt het makkelijker om intermittent fasting vol te houden. Uiteindelijk kun je zo sneller en makkelijker genieten van de voordelen van beide voor je gezondheid.

Afvallen met keto en intermittent fasting

Het belangrijkste gezondheidsvoordeel van keto en intermittent fasting voor de meeste mensen is gewichtsverlies. Intermittent fasting heeft als voordeel dat je er mee kunt afvallen zonder dat je calorieën telt (bron). Dit komt onder andere doordat intermittent fasting je stofwisseling stimuleert (bron). Het effect van intermittent fasting alleen is vrij beperkt, reken op een paar kilo gewichtsverlies.

Het keto dieet is een stuk effectiever als het gaat om gewichtsverlies. Met een ketonen dieet laag in calorieën kun je meer afvallen en dit is veel effectiever dan een vergelijkbaar dieet laag in vetten (bron). Groot voordeel is dat dit gewichtsverlies vaak blijvend is (bron).