Insulinegevoeligheid en Afvallen

Afvallen in 2021

Ook jij kan 5 kilo afvallen

Ben jij ook zo jaloers op mensen die nergens van aan lijken te komen? Scheur jij al uit je broek als je alleen al denkt aan iets lekker? Heb je al meerdere crashdiëten gevolgd, maar ben je daarna alleen maar extra aangekomen? Stop! De oplossing voor jouw probleem zou wel eens heel simpel kunnen zijn; verhoog je insulinegevoeligheid.

Vrouwen1 Resized

Wat is insulinegevoeligheid

Insulinegevoeligheid geeft de mate aan waarop je lichaam reageert op het hormoon insuline. In de loop van de tijd kan je lichaam steeds ongevoeliger worden voor dit hormoon. De oorzaak hiervan is de inname van bovenmatig veel ‘snelle’ koolhydraten en suikers. Steeds na inname van een product met deze voedingsstoffen zal je lichaam insuline aanmaken om de suikers en koolhydraten je lichaamscellen in te transporteren waar deze worden omgezet in energie. Maar wanneer je doorlopend veel koolhydraten en suikers eet wordt je insulinegevoeligheid steeds lager. Voor een zelfde effect zal er steeds meer insuline aangemaakt moeten worden, met als resultaat dat je lichaam steeds sneller de binnenkomende suikers en koolhydraten op zal slaan als vet.

De gevaren

Het hierboven beschreven effect wordt ook wel insulineresistentie genoemd en dit kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Een van de effecten van insulineresistentie is dat je sneller aankomt. Daarnaast is het ook mogelijk dat een insulineresistentie op den duur leidt tot diabetes type 2. Patiënten met dit ziektebeeld hebben een verhoogde kans op allerlei levensbedreigende ziektes en kwalen. Enkele voorbeelden hiervan zijn een verzwakt immuunsysteem, hart- en vaatziekten, beroertes, depressies, hersenbeschadigingen, nierfalen, blindheid, incontinentie en impotentie.

Jaarlijks wordt bij ongeveer 71.000 mensen de diagnose diabetes type 2 gesteld. Veel mensen blijven echter te lang doorlopen met kwalen als overgewicht, een grote behoefte aan suiker en veel moeten drinken en plassen waardoor het werkelijk aantal patiënten waarschijnlijk zelfs hoger ligt. Dagelijks sterven er 27 Nederlanders aan de directe of indirecte gevolgen van diabetes type 2 (bron: Nationaal Kompas en Diabetes Federatie).

Wat doet men fout

Om minder snel koolhydraten en suikers op te slaan in de vorm van lichaamsvet is het zaak je insulinegevoeligheid te verhogen. Dit is mogelijk door koolhydraten en suikers zo veel mogelijk te vermijden.

Doe dit echter niet door direct aan een streng dieet te beginnen. Door een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen raak je al snel futloos en prikkelbaar waardoor het dieet al snel zal worden gestaakt. Een terugval naar het oude voedingspatroon betekend dan meestel niet alleen het terugkrijgen van de verloren kilo’s, maar ook wat pondjes extra. Dit komt door je stofwisseling wat als gevolg van het korte maar strenge dieet is vertraagd.

Zo val je 5 kilo af!

Een crashdieet is dus niet de juiste optie. Begin in plaats daarvan met het geleidelijk aanpassen van je huidige voedingspatroon. Vermijd voedingsstoffen die tot insulineresistentie kunnen leiden en ga op zoek naar producten waarvan je bloedsuikerspiegel niet te veel stijgt.

Het belangrijkste is om vol te houden. Kies daarom voor gezonde voeding die je ook echt lekker vind. Krijg met een gezond voedingspatroon je insulinegevoeligheid weer ophoog en verlies definitief die 5 kilo.

Om je daarmee op weg te helpen is de Superverbrander Methode ontwikkeld. Dit programma helpt het hormoon insuline weer in balans te brengen en zo sneller af te vallen.