ADHD hulp voor volwassenen

Start met KetoX

Je hebt vast wel eens gehoord over ADHD. Vooral kinderen krijgen regelmatig een ‘ADHD stempel’ maar ook veel volwassenen hebben ADHD. Gelukkig is tegenwoordig steeds meer duidelijk over ADHD en de behandeling van deze ziekte.

Wat is ADHD ?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel Aandachts-Tekort-Stoornis met Hyperactiviteit. Zoek je hulp bij ADHD? Dan hebben we hieronder alle contact gegevens voor hulp instanties voor ADHD voor volwassenen en kinderen voor je op een rijtje gezet

Medische hulp bij ADHD

Hiervoor moet je in eerste instantie bij een arts zijn, al is er niet altijd even veel deskundigheid bij artsen ten aanzien van ADHD. De huisarts als eerste, daarna de de kinderpsychiater, of desnoods de kinderarts, kinderneuroloog, of kinderneuropsycholoog. Voor volwassenen is een ter zake deskundige volwassenenpsychiater nu nog de meest aangewezene. Hiernaast zijn er ook nog andere deskundigen.

Andere deskundigen op het gebied van ADHD

Naast de artsen is er een groeiende groep van orthopedagogen en psychologen die deskundig zijn. Ook binnen bijv. de sociaal-psychiatrische verpleegkunde raakt men meer geïnteresseerd in ADHD bij volwassenen. ADHD bij kinderen was bij hen natuurlijk al langer bekend. Verder zijn er ervaringsdeskundigen die via bijvoorbeeld Balans, Impuls (voorheen ADHesie) en de ADHD stichting voorlichting geven, zowel aan ouders en volwassenen als aan docenten en hulpverleners.

ADHD bij kinderen

Deskundige kinderpsychiaters zijn wel te vinden, zij zijn immers gemiddeld 25 tot 30 % van hun tijd met ADHD bezig. Wel zijn er voor hen vaak wachtlijsten, die helaas ook erg lang kunnen zijn. Hiernaast zijn steeds meer kinderartsen deskundig op het gebied van ADHD. De Landelijke Vereniging Balans kan u verder helpen met namen en adressen in je omgeving (of eventueel daarbuiten).

ADHD bij volwassenen

In het geval van ADHD bij volwassenen ligt het nog wat moeiljker. Veel mensen herkennen zichzelf eindelijk in wat ze over ADHD lezen of horen. Daarom melden veel volwassenen zich bij de hulpverlening met de vraag of ADHD de verklaring zou kunnen zijn voor hun problemen. Tot nu toe was ADHD bij volwassenen een vrijwel onbekende stoornis, bij de volwassenen zelf, maar ook bij de hulpverleners. ADHD zorgt bij misschien wel 1 % van de volwassenen in Nederland voor aanzienlijke problemen. (Ter vergelijking: dit aantal is te vergelijken met het aantal volwassenen met epilepsie en schizofrenie.)

Boeken over ADHD

ADHD?! Wat nu?
ADHD?! Wat nu?
Goede, B. & Sonja van ’t Hof

Over medicatie voor volwassenen met ADHD + DVD / druk 2
Over medicatie voor volwassenen met ADHD + DVD / druk 2
J.J.S. Kooij

Oudergids ADHD
Oudergids ADHD
M.L. Kutscher