Hormoon Dieet Recepten

Start met KetoX

Bij het hormoondieet wordt er aandacht besteed aan de werking van diverse hormonen. Het lichaam zit vol met hormonen, die dagelijks zorgen voor verschillende processen. Deze hormonen verklaren deels waarom niet iedereen aanleg heeft om dikker te worden. Met name Insuline en Serotine spelen een rol bij het Hormoondieet.

Insuline is een hormoon dat suikers uit de voeding omzet in glucose. De cellen gebruiken glucose als brandstof. Als je teveel suikers inneemt, kan het lichaam niet alle glucose verwerken. Een deel gaat dan naar de lever en de rest wordt omgezet in vetcellen in de vorm van vet.

Hormoondieet Recepten

Een essentieel onderdeel van het Hormoondieet zijn de recepten. Er zijn een aantal basisregels die je in acht moet nemen om gerechten te bereiden die voldoen aan de maatstaven van het hormoondieet. Op de receptenpagina kun je deze basisregels en een aantal voorbeeldrecepten vinden zodat je zelf aan de slag kunt. In het boek ‘Het Hormoonbalansdieet‘ staan meer recepten en festmenu’s van topkoks.

De Basis van Het Hormoondieet

Bij het hormoondieet wordt het eetpatroon veranderd aan de hand van de hormonen die dikmakend zijn. Om de insulineproductie laag te houden bij het hormoondieet, eet je eiwitrijk voedsel, groente en fruit en ‘gezonde’ suikers gecombineerd met vezels, zoals in volkoren rijst en bruin brood. Vermijd suikerrijk fruit zoals druiven en bananen. Om de serotonine productie te stimuleren, eet je: chocolade, melk, brood, exotisch fruit, kaas, sesamzaad, schaaldieren, pompoen, pruimen en inktvis. Wil je de productie van het groeihormoon stimuleren, dan consumeer je vlees, tomaten, vis, citrusvruchten, brood, melkproducten en schaaldieren. Aangezien alcohol, sigaretten en cafeïne de hormoonbalans verstoren, dien je het gebruik daarvan te vermijden. Bij het volgen van het hormoondieet neem je geen voedingssupplementen in, omdat die de hormoonbalans kunnen ontregelen.

Serotine

Serotonine geeft je een gelukkig gevoel. Gelukkige mensen snoepen minder. Uit onderzoek is gebleken dat veel vrouwen die aan obesitas leiden, een tekort aan dit hormoon hebben. Mensen die slecht slapen of depressief zijn, hebben ook een tekort aan dit hormoon.

Het groeihormoon stimuleert het groeiproces bij kinderen. Het regelt ook de juiste hoeveelheid spierweefsel, vet en water in het lichaam van volwassenen. Als je een tekort hebt aan dit hormoon, wordt je prikkelbaar of moe en krijg je een futloos gevoel. Bij gezonde mensen wordt de vetverbranding door het groeihormoon gestimuleerd.

Bloedonderzoek

Een bloedonderzoek toont aan welke hormonen, in welke mate, in het lichaam voorkomen. Aan de hand van dit onderzoek wordt het hormoondieet opgesteld.

Het Hormoonbalansdieet van Ralph Moorman

De Hormoonfactor en het Hormoonbalansdieet van Ralph Moorman zijn afgeleid van het Hormoondieet. Ralph Moorman ontwikkelde met de Hormoonfactor een fitness- en voedingsprogramma dat op natuurlijke wijze het hormonale systeem