Homeopathische Slaapmiddelen

Afvallen in 2021

In hun zoektocht naar een oplossing voor slaapproblemen, komen veel mensen uit bij homeopathische slaapmiddelen. Dit zijn slaapmiddelen die uitsluitend plantaardige ingrediënten bevatten. De reden hierachter is dat veel mensen chemische toevoegingen willen vermijden. In dit artikel lees je alles over de zin en onzin van homeopathische slaapmiddelen.

Slaapmiddelen soorten

Er zijn veel verschillende soorten slaapmiddelen op de markt. We zetten de belangrijkste soorten voor je op een rijtje.

Slaapmiddelen op recept: Dit zijn vaak zware slaapmiddelen van synthetische oorsprong. Deze slaapmiddelen zijn alleen verkrijgbaar bij de apotheek nadat ze voorgeschreven zijn door een huisarts. Deze doet dit doorgaans alleen als er geen andere uitweg mogelijk is. Slaapmiddelen op recept hebben doorgaans ook ernstige bijwerkingen, zoals sufheid, duizeligheid en een verminderd concentratievermogen.

Slaapmiddelen zonder recept: Dit zijn slaapmiddelen die verkrijgbaar zijn in de drogist, apotheek (zonder verwijzing van de arts) of op het internet. Er zijn veel verschillende slaapmiddelen zonder recept. Veel van deze slaapmiddelen maken gebruik van melatonine. Dit is een lichaamseigen stof die het inslapen stimuleert.

Homeopathische slaapmiddelen: Dit zijn de eerder benoemde slaapmiddelen op plantaardige basis. Veel voorkomende ingrediënten zijn citroenmelisse, valeriaan, hop of slaapmutsje. Meestal is bevatten homeopathische slaapmiddelen een combinatie van meerdere ingrediënten.

Slaapmiddelen zonder recept

Er zijn heel veel verschillende slaapmiddelen verkrijgbaar zonder recept. Je kunt deze slaapmiddelen op verschillende manieren aanschaffen. Uiteraard kun je deze bestellen bij de drogist, maar je kunt ook naar de apotheek gaan. Sommige van de beste slaapmiddelen van Nederland zijn uitsluitend via internet te verkrijgen.

Natuurlijk slaapmiddel apotheek

metasleep slaapmiddel review

Bij de apotheek zijn veel verschillende slaapmiddelen verkrijgbaar. Zonder recept krijg je alleen natuurlijke slaapmiddelen mee. Dat wil zeggen, chemische verbindingen zoals Temazepam krijg je alleen mee als je een recept hebt van een arts.

Bij een apotheek betaal je doorgaans wat meer voor een slaapmiddel. Daar staat tegenover dat de apotheker je wel iets beter kan voorlichten over de voor- en nadelen van een bepaald middel.

Natuurlijke slaapverwekkers

De meeste natuurlijke stoffen die gebruikt worden als slaapmiddel, helpen je niet direct om in slaap te vallen. Ze helpen je om rustig te worden. In sommige gevallen is dat genoeg om vervolgens in slaap te vallen. Voorbeelden van stoffen die je rustig maken zijn valeriaan, citroenmelisse en hop.

Veel van deze plantenextracten worden ook wel eens door artsen voorgeschreven aan mensen die om een andere reden behoefte hebben aan rust. Denk bijvoorbeeld aan studenten die ernstige stress hebben voor een examen. Het laat zich raden dat deze mensen liever niet in slaap willen vallen.

Uiteindelijk zijn homeopathische middelen die je helpen om te kalmeren beter dan niets. Mensen die citroenmelisse innemen slapen gemiddeld iets beter dan mensen die een placebo kregen (bron). Deze scores vallen echter in het niet bij de scores van bijvoorbeeld melatonine en andere, niet plantaardige slaapmiddelen.

Dat een middel homeopathisch is, is geen garantie dat het ook goed voor je is. Cocaïne zou je ook als een homeopathische drug kunnen omschrijven. Omdat sommige homeopathische middelen inwerken op je hersenen, zijn er ook plantaardige middelen die een verslavende werking