Hoeveel eten heeft een kind nodig?

Start met KetoX

Kinderen en overgewicht is een steeds groter wordend probleem. In de meeste gevallen is de oorzaak van het overgewicht een combinatie van te veel eten en te weinig bewegen. Maar hoeveel eten heeft een kind eigenlijk nodig?

In de tijd dat je kind op de basisschool zit, maakt het een enorme groei door. Ieder kind groeit in zijn eigen tempo en heeft z’n eigen lichaamsbouw. Daardoor kunnen kinderen uit een klas onderling sterk verschillen qua lengte en gewicht en eten ze ook niet allemaal evenveel. Kleine eters kunnen ineens grote eters worden als ze in een groeispurt komen. Hoeveel een kind eet, kan dus sterk variëren.

Richtlijn voor de basisvoeding

De tabel hierna geeft een idee van wat een kind van 4-12 jaar ongeveer per dag nodig heeft om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dit is de zogenaamde basisvoeding.

Brood
3-5 sneetjes (105-175 gram)

Aardappelen (of rijst, pasta, peulvruchten)
2-3 aardappels of opscheplepels rijst/pasta/peulvruchten (100-150 gram)

Groente
150 gram (3 groentelepels)

Fruit
2 vruchten (200 gram)

Zuivel
300-450/600 ml* melk(producten) en 10-20 gram kaas (½ – 1 plak)

Vlees(waren), vis, kip, ei of vleesvervangers
50-100 gram (gaar product)

Halvarine, margarine, bak- en braadproducten
15-35 gram

Dranken
1-1,5 liter

* Bij de zuivel gelden de kleinste hoeveelheden voor de jongste kinderen. Voor de oudere kinderen in deze groep geldt 450 ml voor de meisjes en 600 ml voor de jongens.

bron en meer informatie: voedingscentrum.nl

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.