Hoe Aspartaam wettelijk legaal werd

Afvallen in 2021

Aspartaam is in in veel landen waaronder Nederland en Vlaanderen een wettelijk legale zoetstof. Om die reden treffen we aspartaam  aan in talloze producten zoals bijvoorbeeld cola light. Naast de producenten van de producten die aspartaam bevatten zijn er ook talloze tegenstanders van de zoetstof. In het onderstaande artikel kun je een kritisch rapport lezen over de gevaren van aspartaam lezen.

Hoe aspartaam wettelijk legaal werd – Kom, zoete dood

(Vrij vertaald René Voogt)

December 1965 – JAMES SCHLATTER, een chemicus werkzaam voor G.D.SEARLE, ontdekte bij toeval tijdens het werken aan een remedie voor maagzweren “ASPARTAAM”, een stof die 180 keer zoeter was dan suiker, maar geen calorieën bevatte.

In het voorjaar van 1967 – G.D.SEARLE (nu een onderdeel van PFIZER, voorheen een dochteronderneming van MONSANTO) begint met onderzoeken naar de veiligheid voor een goedkeuring voor ASPARTAAM door het Amerikaanse FOOD AND DRUG ADMINISTRATION (FDA) zoals dat gebruikelijk is.

In het najaar van 1967 – Dr HAROLD WAISMAN, een biochemicus aan de Universiteit van Wisconsin, leidt namens de FIRMA SEARLE dierstudies met ASPARTAAM op jonge apen. Van de zeven apen die ASPARTAAM melk kregen, overleed er één en vijf andere ondergingen een beroerte.

November 1970 – CYCLAMAAT, de leidende en toonaangevende kunstmatige zoetstof, wordt uit de markt gehaald nadat onderzoekers erachter kwamen dat het kanker veroorzaakte. De veiligheid van SACHARINE werd ook in twijfel getrokken.

18. December 1970 – Het management van de FIRMA SEARLE ontwikkelden een “zoetstof” strategie, die erop gericht was om een positieve instelling van de FDA ten opzichte van ASPARTAAM te bewerkstelligen. Een interne memo beschrijft de psychologische tactieken, die door het bedrijf gebruikt zouden worden, om de FDA in een, “onbewuste sfeer van samenwerking” te verplaatsen om vervolgens het “ja-zeggen tot een gewoonte te maken”.

In het voorjaar van 1971 – neuroloog Dr JOHN OLNEY (vanwege zijn baanbrekende pionierswerk met mononatriumglutamaat, werd dit uit de babyvoeding gehaald) informeert SEARLE dat ASPARAGINEZUUR, een component van ASPARTAAM, bij experimenten op babymuizen gaten in de hersenen van de muizen vreet. Eén van de eigen onderzoekers van SEARLE, Dr OLNEY’s bevindingen bevestigen de ontdekkingen in een vergelijkbaar onderzoek.

Februari 1973 – Nadat tientallen miljoenen dollars besteed werden aan veiligheidsstudies, vraagt de FIRMA SEARLE een goedkeuring aan bij de FDA voor het middel ASPARTAAM en stelt meer dan 100 studies beschikbaar om de veiligheid ervan te bewijzen.

5. Maart 1973 – Na de eerste testen met ASPARTAAM komt een FDA wetenschapper tot de conclusie dat de door SEARLE verstrekte informatie ter evaluatie van de mogelijke toxiciteit van ASPARTAAM van weinig nut zijn. Er zijn verdere klinische studies noodzakelijk om de veiligheid van ASPARTAAM voldoende te kunnen testen.

Mei 1974 – Advocaat JIM TURNER (consumenten bond, die een belangrijke rol speelde in het verbod van CYCLAMAAT) heeft een ontmoeting met SEARLE vertegenwoordigers om de bevindingen van Dr OLNEY’s studies te bespreken.

26. JULI 1974 – ASPARTAAM wordt goedgekeurd door de FDA voor gebruik in droge levensmiddelen.

Augustus 1974 – JIM TURNER en Dr OLNEY proberen de goedkeuring van ASPARTAAM aan te vechten.

24. Maart 1976 – Een door TURNER en OLNEY geschreven petitie leidt er toe dat een onderzoek verricht wordt naar de Laboratoriums van SEARLE. In het eindrapport van dit onderzoek worden de, laboratoriumtest procedures van SEARLE,  als “armoedig”, “vol onjuistheden” en zelfs als gemanipuleerde data bestempeld. Bovendien, schrijven de onderzoekers dat ze nog nooit “zulke slechte testprocessen” als die van SEARLE gezien hadden.

10. Januari 1977 – De FDA vraagt de officier van justitie om te bepalen of er verdere gerechtelijke stappen tegen SEARLE ondernomen moeten worden – op basis van bewust vervalste verklaringen, een verkeerde interpretatie van de studies en het achterhouden van feiten. Voor het eerst in haar geschiedenis, vordert de FDA een strafrechtelijk onderzoek tegen een fabrikant.

26. Januari 1977 – SIDLEY & AUSTIN, het advocatenkantoor voor SEARLE, doet SAMUEL SKINNER, de met het ASPARTAAM conflict belaste officier van justitie, een aanbod voor een baan.

8. Maart 1977 – G.D.SEARLE neemt de beruchte Washington insider DONALD RUMSFELD aan als de nieuwe Bedrijfsleider (CEO) om het tij te kunnen keren ten gunste van SEARLE. Door zijn betrekkingen in het Congres en bij Defensie verzameld RUMSFELD een aantal handlangers uit Washington en plaatst die in het topmanagement van SEARLE.

1. Juli 1977 – Neemt SAMUEL SKINNER ontslag als Amerikaanse procureur en accepteert een baan in het advocatenkantoor van SEARLE.

1. Augustus 1977 – HET BRESSLER-RAPPORT, samengesteld door FDA onderzoekers onder leiding van JEROME BRESSLER, worden gepubliceerd. Het rapport beschrijft onder andere hoe 98 van de 196 dieren stierven tijdens de SEARLE-testen en hoe de autopsies te laat uitgevoerd werden – in enkele gevallen zelfs meer dan een jaar later. Vele andere fouten en inconsistenties werden gevonden. Eén rat werd bijvoorbeeld twee keer dood verklaard maar tussentijds weer als levend verklaard; zweren als baarmoederpoliepen werden in de dieren gevonden, maar Searle vermelde dat niet in hun officiële onderzoeken.

Hier zou dat hele rapport ingevoegd moeten worden!

Bekijk dit document op Scribd: Bressler-Report (Aspartam)

8. December 1977 – Door het aftreden van procureur-SKINNER