Histamine Vrij Dieet

Afvallen in 2021

Het Histamine dieet heeft alles te maken met voedingsproducten. Maar wat is Histamine in welke voedingsproducten zit het? En wanneer moet je nu een histamine beperkt dieet volgen?

Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid histamine in zijn bloed. Het is een hormoon dat invloed heeft op de bloedcirculatie. Histamine is een biogeen amine. Histamine is een stof die van nature in voeding voorkomt. Normaal gesproken regelt de darm dat er niet te veel biogene aminen in de bloedbaan komen. Ze worden niet de door darmwand opgenomen of afgebroken. Als deze barrière niet goed functioneert, komen er teveel biogeen aminen in het bloed en dat geeft lichamelijke reacties.

Biogeen aminen komen onder andere voor in varkensvlees, tomaat, spinazie, avocado, aardbei, kaas, wijn, bier, zuurkool, cervelaatworst, tempeh en ketjap. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen histamine vrijmaken uit lichaamscellen en op die manier lichamelijke reacties oproepen. Deze producten zijn bijvoorbeeld: chocolade, schaal- en schelpdieren, kruiden, alcoholische dranken en additieven.

Als er teveel histamine in uw bloed zit, dan zetten de bloed-vaten uit en wordt het weefsel dikker. Het lichaam zet op, dit geldt voor de huid, slijmvliezen maar ook voor gewrichten. Vooral weefsel dat al is aangetast, reageert sterk. Om deze reacties zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat men de lichaamsfuncties zo goed mogelijk in balans houdt. Dit betekent dat u regelmatig moet leven. Hierbij moet u denken aan:

* een goed dag- en nachtritme;
* een goede ademhaling;histamine1
* een goed voedingspatroon;
* het tijdig bestrijden van optredende ontstekingen

bijvoorbeeld: ontstaan door vermindering van de weerstand of door
het uit balans zijn.

Als bovengenoemde punten niet in evenwicht zijn, veroorzaken zij een lichte toename van histamine in het bloed. Dit heeft zwellingen in het weefsel tot gevolg. Je houdt dan meer vocht vast. Uit medisch onderzoek is aangetoond dat het wenselijk is te proberen je algemene conditie te verbeteren door uw voedselpatroon te veranderen. Je kunt dan bijvoorbeeld een histaminebeperkend dieet volgen.

Hieronder wordt een overzicht gegeven van soorten voeding en de hoeveel histamine die aanwezig is in het voedsel. Het is voor mensen die een histamine bepekt dieet volgen belangrijk voedingsmiddelen met een hoog gehjalte aan histamine zo veel mogelijk te mijden.

Vis

In vis zit veel histamine. De meeste histamine zit in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen (kroepoek, trassi) schaalen en schelpdieren. Het is dus beter geen vis te eten. Vis uit blik is overigens slechter dan verse vis. Vis uit de diepvries bevat nog het minste histamine.

Zuivel

Schimmelkazen (Franse), oude kaas, yoghurt, kwark, karnemelk, biogarde en het wit van een ei bevatten veel histamine. Jonge kaas en smeltkaas bevatten minder histamine en zijn daarom beter. Melk, slagroom en crème fraîche bevatten een geringe hoeveelheid histamine.

Kruiden en specerijen

Deze bevatten in het algemeen veel histamine. Wij raden af om kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, kervel, gember, zonnebloempitten en nootmuskaat te gebruiken. Vanille is zeer slecht. Dit zit in veel producten, zoals koek(jes), cake, taart en vanillevla en -ijs.

Groenten en fruit

Er zit veel histamine in tomaten, spinazie, zuurkool, bietjes en paddestoelen (zoals champignons). In groentes, zoals paprika, rabarber, bonen (pinda’s, verse sperziebonen, snijbonen en peulvruchten) zit een matige hoeveelheid histamine. Andere groentes bevatten in het algemeen een geringe hoeveelheid histamine.  Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango’s, papaja’s, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten over het algemeen een geringe hoeveelheid histamine.

Vlees

Varkens- en lamsvlees en vlees van verschillende wildsoorten bevatten veel histamine. Ook lever is niet goed. Rundvlees, kip, kalkoen en paard bevatten een geringe hoeveelheid histamine en geven dus weinig problemen. In het algemeen is vlees dat door de slager is aangemaakt slechter dan vers vlees.

Dranken

Alcohol heeft als algemene eigenschap dat het de vaten uitzet. Cider, bier en wijn bevatten veel histamine. Rode wijn is over het algemeen slechter dan witte wijn. Dit komt onder andere door de sulfiet. Als u toch alcohol wilt drinken, dan is jenever, whisky en wodka nog het minst schadelijk. Cola en soortgelijke dranken zijn vanzelfsprekend veel slechter dan water.

Diversen

Drop, chocolade, marmite, ketjap en soja bevatten veel histamine. Soja zit in slaolie, margarine, mayonaise, frituurvet, dressings, koffiecreamer, koekjes, tofu, tempeh, tahoe, ketjap en kant- enklaarmaaltijden. Noten, vooral wal- en cashewnoten, bevatten een matige hoeveelheid, maar bij veel snoepen is dit toch ook verkeerd. Ook menthol (pepermunt) is een slecht product en raden wij dus af.

Thee bevat een matige hoeveelheid histamine. Het beste is thee te drinken die zo zuiver mogelijk wordt aangeboden, dus zonder kruiden. Teveel koffie kan ook verstoringen geven, maar dat is een probleem apart.

Voor alle voedingsmiddelen geldt: vers is beter dan lang bewaard. Gistproducten, maar ook kleurstoffen, conserveringsmiddelen, sulfieten, nitrieten en glutaminaten die aan ons voedsel worden toegevoegd, kunnen problemen geven. Het kan zijn dat je daar ook rekening mee moet houden.

34 Reacties

 1. Aangezien alcohol verboden is, mag vb. wijn zonder alcohol, of heeft er iemand tips voor een alcoholvrije cocktail, momenteel drink ik niks anders dan water, appelsap en druivensap

 2. Hallo,
  Ik volg een bloedgroepdieet, dat bevalt me prima. Ik heb ontzettendveel last van opgezwollen neusslijmvliezen als ik een hoofdverkoudheid heb.
  Bestaan er ook voedingsmiddelen die een ontzwelllend effect hebben op de neusslijmvliezen?

 3. Dag dames,

  Ik heb sinds een jaar last van maag- en darmklachten. In eerste instantie dacht ik dat het door vettig eten kwam. Dus, ik vermeed voornamelijk vet voedsel en pittig eten. Ik ben nu een jaar verder, ik heb een maagonderzoek gehad zonder resultaat. Ik heb een glutentest gedaan positief was en ik heb nu onderzoeken lopen in verband met voedselallergie. De afgelopen twee dagen drink ik elke ochtend melk en ik voel dat mijn darmen heftig reageren, dus mogelijk een lactose intolerantie.
  Ik heb al een tussentijdse diagnose waaruit blijkt dat ik allergisch ben voor veel fruitsoorten, voor garnalen (kweekdieren),amandelen, hazel-, cashwet- en walnoten, rundergehakt en specerijen. ik zit letterlijk in een crisis. Ik weet niet meer zo goed wat ik wel of niet moet eten. ik ben pas 20 jaar en ik kan niet meer mee naar restaurants of nieuwe dingen proberen. Ik wil zo graag reizen, maar deze allergie houdt mij tegen.
  Ik start het nieuwe jaar met een diëtist en ik hoop dat ik net als vele van jullie weer rust ga vinden. Ik zal jullie daarvan op de hoogte houden. Ik zal jullie tips meenemen naar mijn diëtiste. Bij is het woord histamine allergie nog niet gevallen, maar door mijn eigen onderzoek ben ik bang dat ik dit ook heb.

  • Dag Hajar,

   neem eens een kijkje op de site van Sussanne Fink, othomolekulair therapeut. Haar geneeskunde benadert het lichaam niet met chemische medicijnen maar met supplementen en frequentietherapie. Zowel ik als mijn dochter hadden vage klachten waar de reguliere artsen geen oplossing voor hadden. Sussanne heeft ons beide goed geholpen. Ik hoop dat je spoedig weer kunt reizen.

 4. Ik moet een histaminevrij dieet volgen, maar moet ook rekening houden met mijn lactose-, fructose- en ei- en soja-intolerantie.Ik reageer ook fel op bananen en kiwi .
  Ik weet niet meer wat eten wat te eten ! Kan iemand enkele gedachten geven?

  • Ik ben zeer histamine gevoelig maar kan de algemene histamine- arme lijst niet volgen omdat ik daarbuiten nog intoleranties en allergiën heb voor oa fructose, gluten, …. Ik laat om de zoveel maanden een huidmeting doen met het quintstation (holografie). Dit is gebaseerd op de Oosterse geneeskunde en is zeer accuraat. Het duurt ongeveer een uurtje en je weet meteen welke kruiden, groenten, vlees, etc je moet weren in je voeding. Ik betaal hiervoor € 70 maar het helpt me enorm vooruit. Ik kan het echt aanraden!

 5. Mij valt op dat hier veel producten in de lijst staan om NIET te eten, terwijl ik al jaren het histamine-vrije dieet volg vanuit het ziekenhuis. Als ik mij zal houden aan het voorschrift zoals door Sanne beschreven, wordt ik heel ziek. Waar komt de informatie vandaan dat deze producten histamine bevatten? Ik bedoel daarmee; avocado, meloen, biet, kiwi etc. dat zijn gewoon producten die in een histamine vrij dieet passen?

 6. Ik heb vandaag te horen gekregen dat ik een histamine intolerantie heb. Alleen mag ik ook geen gluten. Verder zie ik veel gerechten met aardappelen, terwijl mijn lichaam in ketose is. Hoe pak ik dit aan, want ik denk dat ik dan niet veel aan het kookboek heb of wel?

 7. Las laatst t volgende: Brandnetels bevatten histamine, maar hebben ook een werking als natuurlijke (!) histamineremmer. Bovendien werkt t ook algeheel bloedzuiverend, ontstekingsremmend en schimmelwerend. Vermoedelijk zijn de positieve effecten daardoor groter dan de negatieve. Voorzichtig proberen en niet overdrijven met hoeveelheden (liever een kopje dan een liter) lijkt t overwegen waard.

 8. Ik wil ook graag je recepten .waar moet ik betalen?

  Ik begin vandaag met HET dieet. Ook ben ik allergie voor gist en suiker en melk.
  GroetjesAnne

  • Hallo Anne,

   Via de website http://www.etenzonderstress.nl kan je een receptenboek bestellen en daar staan ook diverse recepten op. Ook op facebook plaats ik wekelijks een aantal recepten. Hopelijk heb je iets aan deze informatie. Succes.

 9. Hier even een heel positieve ervaring met histamine vrij dieet.
  Ik was altijd ziek moe zwak en misselijk. Van alles geprobeerd maar nooit aan voeding gedacht.
  Tot ik het zo zat was en ben gaan googelen. Het moest echt anders.
  Ik kwam uit op histamine vrij dieet, en vanaf dag 1 ging het beter met mij. En ik ben 14 kilo kwijt. Soms is het wel lastig het is wel saai nooit meer een lekker glas rode wijn, maar je nooit meer zo rot voelen is zo prettig. Het is het waard.

  Gr. Patricia

  Ps hoop dat je wat met de informatie kunt. Een heel blije histamine vrije eter.

  • Er bestaat sulfree dat zijn druppels die je in je wijn doet en die zijn smaakloos en zetten de sulfiet om in een ander onschadelijk stofje.

 10. hartelijk bedankt voor dit antwoord want ik ben een echte thee drinker,ik ben nu 3 dagen bezig met de “te veel ” produkten te laten staan ik hoop dat dit werkt het is eigenlijk een test.zolang ik weet heb ik last van jeukende ontstekingen in me gezicht jeuk is ondragelijk ik ben nu 41 en heb eidelijk een zalf gehad van de dokter dat een beetje helpt ben er pas mee bezig blozen is ook altijd een probleem geweest en ik merk vaak dat ik na kaas eten galbulten krijg en chinees eten is vragen om een jeukaanval te veel vetsin gebruiken en zo kunnen we nog effe doorgaan . ik spring een gat in de lucht als ik een keer zonder vloeibaar makeup de straat op kan ik hoop dat het dieet helptik heb alleen nog een vraag over lijnzaad en vergine kokosolie kan ik dit gebruiken?

 11. vraag welke thee is precies het beste ik ben een fanatiek theedrinker..
  en in hoeverre is roken hiermee verbonden?