Het Metabolisme Dieet Haylie Pomroy

Slank in 28 dagen

Het Metabolisme Dieetboek gaat over het herstel van je metabolisme, maar wat is dat metabolisme precies? Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Het metabolisme proces bestaat uit een aantal chemische reacties die zich in de cellen van alle levende organismen voordoen. Het doel hiervan is om voedsel om te zetten in energie en brandstof, ofwel substantie. Dit is een verzamelnaam voor bloed, botten en vet.

verlies 10 kilo in 10 weken

‘verlies 10 kilo in 10 weken’ en ‘dieten door veel te eten’ Lezen we op de kaft van ‘Het Metabolisme Dieet‘. Het is een dieet van plezier, niet van ontkenning. Haylie Pomroy, de auteur van deze bestseller, stuurt je in een nieuwe richting. Ze zorgt ervoor dat je opgebrande metabolisme een nieuwe boost krijgt. Weg met de angst en ontkenning en geniet weer van je voedsel. Met het Metabolismedieet zijn de onaangename bijwerkingen van diëten overbodig en honger is uit den boze. Je schudt je metabolisme wakker op de juiste manier en werkt aan een verbeterde houding tussen spiermassa en vet. Krijg weer energie, en geniet van je lichaam.

Lees de Ervaring van Wendy

Wendy Tulkens screef een blog over haar ervaring met het Metaboliseme Dieet. Heb je vragen over het Metabolisme Dieet, of heb je ervaring met deze manier van afvallen? Dan kun je een vraag stellen, of je ervaring delen. Je kunt ook de reacties van andere bezoekers lezen.

Wat is Metabolisme?

Metabolisme of stofwisseling is een proces, en dus niet iets tastbaars. Het metabolisme proces bestaat uit een aantal chemische reacties die zich in de cellen van alle levende organisme afspelen. Ze regelen het omzetten van voedsel in energie en voorzien je lichaam van energie. Je kunt het zien als brandstof voor je lichaam.

Uithongeren

Veel mensen die graag willen afvallen, gaan zichzelf uithongeren. Dit is echter een ramp voor je lichaam, met name je spieren gaan hier kapot aan. Er komt een moment dat het hongergevoel is verdwenen, maar niet omdat je eet, maar omdat je lichaam zelf begint met het eten… Van spierweefsel. Je lichaam begint eerst aan het afbreken van speirmassa omdat het vet zal worden bewaard voor echte noodgevallen. ‘Spieren zijn vervangbaar’ is de logica van je lichaam. Je moet dus eten om af te vallen.

Metabolisme Versnellen

Je metabolisme is altijd bezig met het verbranden, opslaan of afbouwen van deze zaken. Je bent een metabolisme, want je leeft, en of te leven, te ademen, te bewegen, denken en reageren heb je energie nodig. Deze energie is afkomstig uit het voedsel dat je eet. Bij veel mensen met overgewicht is het metabolisme vertraagd. De kunt van dit dieet is om je metabolisme weer te versnellen.

Juiste Informatie

Voor je aan het metabolismedieet kunt beginnen moet je jezelf afvragen waarom jouw metabolisme is vertraagd. Je weet nu wat metabolisme is, en hoe je lichaam hiermee omgaat. Met de juiste informatie kun je het metabolisme beïnvloeden, In het boek ‘Het Metabolisme Dieet’ kun je hier alles over lezen.

De 3 Fasen

Het Metabolisme is opgebouwd uit drie afzonderlijke fasen.

 • Fase 1 – Afschudden
 • Fase 2 – Kwijtraken
 • Fase 3 – Ontkennen

De eerste fase is  maandag en dinsdag. Tijdens deze dagen eet je veel koolhydraten en fruit. De tweede fase is woensdag en donderdag. Je eet nu veel eiwitten ene groenten. De derde fase is vrijdag, zaterdag en zondag. Je kunt tijdens deze drie dagen alles uit de fase 1 en 2 eten,  aangevuld met gezonde vetten en oliën. Doordat er geen gewenning optreedt in je metabolisme, zal het sneller werken en meer verbranden. je verliest zo gewicht, maar ook daalt je slechte cholesterol en stabiliseert je bloedsuikerwaarde. je krijgt meer energie, slaapt beter en ervaart minder stress. Tot slot heb je verschillende do’s- en dont’s die je helpen om je doel te bereiken.

Metabolisme Recepten

Naast de basisregels, een duidelijke uitleg over de verschillende fasen staat er een compleet weekmenu in voor vier weken met recepten om een dagmenu samen te stellen. Door het volgen van dit weekmenu houdt je jezelf strikt aan de regels en ga je voor een optimaal resultaat.

Vragen en Ervaringen

Heb je vragen over het Metabolisme Dieet, of heb je ervaring met deze manier van afvallen? Dan kun je een vraag stellen, of je ervaring delen. Je kunt ook de reacties van andere bezoekers lezen.


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

92 Reacties

 1. Beste weten jullie een consulente in Nederland die volgens Haylie werkt ?
  Mag ook digitaal
  Heb de app gedownload en betaald, maar alles is in het Engels, voor mij moeilijk!,!
  Heb ook de boeken in het Nederlands

 2. 1ik heb de 28 dagen doorlopen en ben 9 kg. Kwijt! Hoera. Kon echt niet meer afvallen hiervoor.
  Ga nu nog door tot de vakantie maar gezien de reacties ben ik bang dat het er weer bij komt als je stopt.
  Fase 2 vind ik een ellende. Ik neem plakjes kipfilet met een reep komkommer erin. Vleeswaren bevat allemaal nittiet alleen wat de slager zelf maakt niet. Bij de poelier kun je kiprollades kopen die ze zelf grillen, daar zit ook niets in. Slager vind ik te duur dus ik eet ook met nitriet. Moet ook betaalbaar blijven. Ik vries veel in, de sesam kip en kokoscurry zijn favoriet maar ook de gevulde paprika uit fase 2 is lekker. Die eet ik gerust 2 dagen achter elkaar. Kipgehakt met paprika,courgette,campignons, spinazie roergebakken is ook lekker, zowel als lunch als diner in fase 2. Ga nu een beetje kijken of ik kan smokkelen. Zoon is jarig binnenkort en ik ga een gebakje nemen. Mosterdsoep in fase 2 kan ook, let alleen op de ingredienten. Mijn bloeddruk waarden zij. Inmiddels geweldig en morgen krijg ik de uitslag van mijn cholesterol. Het dieet is een aanwinst! Misschien is 1 x per maand een optie hierna.

 3. Hallo, wat doe je tijdens het dieet als je een ‘hypo’ hebt = een te lage bloedsuiker? Ik ben diabetespatiënt type 1. Bedankt!

  • In het boek van Haylie Pomroy, het metabolisme dieet , er is ook een boek met extra recepten en een kortere uitleg over hoe het allemaal werkt. Het basis (eerste boek), is een lange uitleg met een paar recepten.

 4. hoi,

  mag je een meergranen tortilla bij fase 1 voor het metabolism diet.
  ik heb erg veel moeite om een avondmaaltijd te bedenken.

  • Volgens mij niet, wel spelt tortilla en die kan je kopen bij natuurwinkels, of zelf maken. Het is ook lastig, ik grill veel in deze fase (geen vet voor nodig) of gebruik de slowcooker.
   Groeten,
   Marina

 5. Afgelopen maandag zijn mijn vriend en ik begonnen met het metabolisme dieet. Hij is al 3 kg kwijt en ik al bijna 2 na nog niet 1 week! Heel goed vol te houden, lekker gevarieerd eten met verschillende ingrediënten. Het voelt niet eens als een dieet!
  Ik heb heel veel aan het bijbehorende metabolismedieet kookboek. Dit ga ik zeker nog wel een tijdje volhouden

 6. Komende week ga ik starten met het metabolisme dieet. Graag zou ik wat meer recepten willen krijgen. Waar kan ik deze vinden?

 7. Beste
  Is het mogelijk om ergens een lijst te vinden of te verkrijgen met welke ingrediênten
  je allemaal kan gebruiken.
  Ik heb het boek metabolisme dieet slank in 28 dagen.
  Hier staan alleen maar menu’s in.
  Ik had graag een opsomming van allerlei fruit, groenten…gewoon produkten die je gebruikt waarin eiwitten, koolhydraten,goede vetten en gezonde suikers zodat je zelf menu’s kan samenstellen.
  Alvast bedankt

 8. Ik ben nu 3 weken bezig met HMD en 6,7kg afgevallen. Hier ben ik heel tevreden mee, lekker gegeten, geen honger en ik voel me prima. Nog 1 week. Natuurlijk hoop ik om de 10 kg te halen maar iets minder is ook prima. Mijn vraag is hoe houd ik mijn gewicht na de 4 weken, is er een programma voor na het afvallen, kan ik gewoon alles gaan eten of moet ik in fase blijven denken? Hoop dat iemand me hierover meer kan vertellen? Alvast bedankt!

 9. Het boek lezen is al een open deur en heel leerzaam. Ik heb dit dieet gedaan en viel in 4 weken 10kg af, en voelde me herboren en superfit. Ik kan dit iedereen aanraden! Bereid je wel heel goed voor door het boek te lezen en goed uit te stippelen wat je allemasl gaat eten in 4 weken. Koop goed in en gebruik je vriezer optimaal, dit bespaart je veel uren in de keuken.

 10. Dit is het laatste dieet wat ik ga volgen. Door alle dieten is mijn metabolisme naar de maan. Ik val nergens vanaf en kom heel snel aan. Ik hoop dat het met dit dieet anders is. Ik kan echter wel wat inspiratie gebruiken van meer ervaren mede-dieters! Zou iemand mij wat tips kunnen geven voor met name fase 2. Wat kan ik ontbijten en wat neem ik mee naar werk, waar geen koeling is? Ik ben nu aan dag 3 bezig en stik van de hoofdpijn. Ik hoop dat het door het detoxen komt. Fase 1 verschilt niet veel van wat ik normaal eet. Alleen de grote hoeveelheid water en geen koffie zou de hoofdpijn kunnen verklaren.

  Hoop dat er nog iemand is ide mij kan helpen met tips voor fase 2!

  • Het gaat niet om het vetpercentage maar om het feit dat veel mensen een gevoeligheid voor lactose hebben. Om met de woorden van menig ‘goeroe’ te spreken: melk (producten) zijn voor kalfjes. Ze zijn er om van te groeien in de eerste levensmaanden. Mensen reageren er doorgaans niet zo goed op. Wij kunnen de lactose niet meer zo goed omzetten in lactase. Overigens schijnt dat geitenmelk beter te verteren is?? Hoe dan ook; ik ben dol op yoghurt en aanverwante producten maar neem ze niet meer. Proteïne/ eiwitten kun je naast vlees en eieren, ook halen uit (groene) groente.

 11. Hi,

  Ik ben vandaag begonnen met het metabolisme dieet. Ik wil meer dan 9kg afvallen dus moet alles ×1.5. Maar die porties lijken zo groot! Klopt dit? Ik zit echt heel erg vol na zo een maaltijd. Moet je je bord leegeten of mag je wat laten staan? Ik ben bang dat ik door zoveel te eten juist aankom ipv afval (ookal heb ik het boek gelezen).

 12. Ik begin vandaag voor het eerst aan fase 2. Ik ben wel helemaal in de war want algemeent is het 110g vlees of 170g vis maar in de recepten staan diverse gewichten. Ik had de voorbije dagen al honger en als ik nu slechts 110g vlees mag eten met groenten … Er zijn bv. recepten met 150g vlees dus ik geraak er niet aan uit. Ik wil het goed doen dus nu is er chaos in mijn hoofd en dat is niet goed. Kan iemand mij helpen? Bedankt!

  • Het lijkt mij niet de bedoeling dat je honger hebt. Je mag het altijd aanvullen met grote hoeveelheden groenten uit de fase waarin je zit. Ik pas mijn recepten aan aan de hoeveelheden die ik mag hebben. Als je tot 9 kilo wilt afvallen is dat 110 gr onbereid vlees of 170 gr. vis. In mijn geval is het 1.5 x omdat ik meer dan 10 kilo wil verliezen. Mijn raad: hou je eigen hoeveelheden aan. Staat er 150 en je mag maar 110, eet dan niet het hele recept of pas het aan met de juiste hoeveelheden.

   Succes!

 13. In oktober 2014 gestart en na de 28 dagen nog tot half december volgehouden: beiden 12 kg afgevallen. Dat gaf de burger moed en half maart wederom de 28 dagen-methode gevolgd. Echter in totaal slechts 3 a 4 kg afgevallen (ik vorige week 100 gram en deze week tot donderdag 0!), dus niet zo succesvol. Teleurstellend, vooral omdat ik nog zo’n 8 kg kwijt moet/wil en mijn vrouw nog iets langer vol zou willen houden. Op deze manier gaat dat niet lukken! Nog zinvolle tips?

 14. Hallo, na de eerste week zijn mijn man en ik beiden 4 kg afgevallen, we waren superblij. Nu na week 2 is er bij mijn man niets af en bij mij zelfs 600 g erbij. We volgen precies de maaltijdkaarten, waarom lukt het niet? We zijn zeer ontgoocheld….

 15. Vorig jaar is mijn schildklier verwijderd. Ik ben hierdoor toch enkele kilo’s aangekomen.
  Ik probeer nu een porteïne dieet, maar dit werkt blijkbaar niet zoals het hoort.
  Zou het metabolisme dieet werken voor iemand die zijn schildklier verwijderd is?

  • Hi misschien enen beetje late reactie maar bij de action kun je maatlepels kopen waar cups vermeld op staan. Heel handig en spotgoedkoop.

 16. Ik heb het boek ‘Het metabolisme dieet’ vsn Haylie Pomroy gekocht. Vanaf blz. 34 wordt verteld hoeveel je mag eten van elk voedingsmiddel per fase als je meer dan 9 kilo af wilt vallen. Bijvoorbeeld: fase 1: 170 gr. Maar is dat per dag? Als ik de porties vlees van de gerechten in het kookboek voor lunch en diner bij elkaar optel, kom ik vaak boven de 170 gr. uit. Hoe zit dat?

 17. Wij zijn net begonnen en nu in fase 2. Ik vind het lastig om toch producten te vinden en vlees en vleeswaren zonder toevoegingen. Heeft iemand tips voor ons?

 18. Ik ben 10 kilo afgevallen met het WeightWatchers dieet. Als gouden erelid mag je wekelijks gratis naar de cursus gedurende je ganse leven maar je mag niet meer dan 2 kg boven je gezonde BMI zitten. Iedereen kent wel het gevoel dat je het op den duur wat ‘beu’ bent en zo’n stukje taart op een feest kan na al die maanden zo smaken… Al vlug zat ik aan mijn bovengrens en ik kreeg die 2 kilo’s er niet meer af, hoezeer ik ook mijn best deed. Op aanraden van een vriendin heb ik in het voorjaar gedurende 12 weken het metabolismedieet gevolgd én met succes. Vijf kilo’s gingen er goed af. Eind juli ben ik opnieuw ‘alle’ gezonde dingen beginnen eten, zoals aardappelen, magere melk, magere yoghurt, een tasje koffie ( zonder suiker) want dat had ik toch wel erg gemist. … En wat is het resultaat? In nog geen 2 maanden tijd waren mijn 5 kilo’s er opnieuw bij, meer zelfs, het zijn er ondertussen al 8, zonder dat ik eigenlijk ‘ongezonde’ dingen of overdreven veel at. Ik ben nog nooit in zo’n korte tijd zoveel verdikt. Ik heb de indruk dat mijn lichaam volledig in de war is. Het is gewoon een feit, als je een bepaald dieet stopt, vliegen de kilo’s er opnieuw bij. Dit is héél frustrerend. Heb al alles geprobeerd, zonder blijvend resultaat. Het blijft een zoektocht voor het leven. Ondanks de vele teleurstellingen blijf ik gezond eten en sporten en blijf ik hopen dat ik toch een manier vind om op gewicht te blijven.

 19. Nu mijn 4e week bijna afgewerkt (nog tot en met zondag) en op vandaag reeds 6 kg afgevallen.
  Ik zou graag info krijgen over stabiliseren na het dieet. Nu eet ik niets van melkproducten maar dan moet ik de calcium als supplement nemen. Ik mis mijn dagelijks sneetje kaas en mijn yoghurt en vraag me af of dit weer kan in het stabiliseren. Grts Carine

 20. Dag 2 van het metabolisme dieet, heb toch wel wat honger en mega hoofdpijn! Gisteren keurig aan de maten gehouden en 1 kop = 1 cup.. Bij AH heb je maatbekers in cups, super handig. Gisteravond gesport. Ook beetje misselijk, volgens mij echt ontgifting van mijn lijf, ben vervent cola drinker, wat nu in 1x gestopt is. Herkent iemand dit?!

 21. Tijdens de vakantie heb ik het boek 2 keer gelezen en wou na de vakantie meteen beginnen. Mijn man en dochter deden enthousiast mee. Na 1,5 week, al 3 kg lichter. Het werkt dus echt!
  Moet wel zeggen dat de maaltijden bereiden voor 3 best veel werk is en je hebt best een heel grote frigo om alles in te bewaren.
  De proteïnedagen zijn wat lastiger en er zijn ook een aantal recepten die totaal niet in de smaak vielen, maar er zijn genoeg alternatieve manieren om toch de juiste en nodige voeding binnen te krijgen (geleerd in week 2!).
  Dus we doen gezellig verder terwijl het vet wegsmelt, zonder pillen, zonder honger.
  Dit zal waarschijnlijk ook onze eetcultuur drastisch wijzigen naar de toekomst toe.
  We zullen ons metabolisme aan de gang willen houden.

 22. Ik ben in september 2013 begonnen aan deze leefwijze en ik was binnen het half jaar 31 kilo lichter. Het is soms lastig, maar je moet zelf ook creatief zijn. Ik voel me er super bij. Ben een totaal ander mens geworden. Ik hoef niet meer af te vallen. Maar 5 dagen volg ik het schema en in het weekend eet ik weer mee. Ik wil nooit meer terug naar mijn oude ik.

 23. Ik gebruik dagelijks metamucil suikervrij met lemon/orange smaakstof voor een goede ontlasting.
  Mag ik dat gedurende dit dieet gebruiken? ik neem 2 zakjes per dag a 5,8g poeder.
  Het is echt een must! Dank U.

 24. zijn sinds maandag begonnen met het dieet kan iemand mij zeggen hoeveel een kop is .Vind fase 2ook niet zo makelijk vooral het onbijt

 25. Ik ben nu 1 week bezig met het metalbolisme dieet en ben reeds 2 kilo kwijt :-) waar ik heel blij mee ben. Heb toch een paar kleine vraagjes.
  Ik lees steeds een portie, maar uit wat bestaat een portie soep? Is dat 1 kom of zijn dat 2 kommen.
  Ook in fase 3 moet je vetten en proteïenen eten…maar is het enkel Proteïenen dat je dan mag eten of enkel de vetten om moet je deze toch combineren?
  En stel ik sta ’s morgens op om 9u, omdat ik het geluk eens heb om te kunnen uitslapen, dan eet ik rond 9u15…en voor mijn lunch eet ik terug om 12u. Moet ik dan intussen ook nog de snack eten of mag ik die dan ’s avonds rond 20u eten als ik om 18u mijn avondeten op heb?
  Bedankt al op voorhand

  Maurina

 26. Beste Imke ,

  Ieder lichaam is UNIEK , ik heb al meermaals gemerkt dat het mijne anders reageert dan dat van een vriendin, met het zelfde dieet ….kan ne heel goed voorstellen hoe teleurgesteld jullie zijn, want het vergt toch wel een inspanning hé ( die cola bv zo maar direct laten vallen als je dat gewoon bent ,is niet zo gemakkelijk ,net als koffie voor mij in het begin moeilijk was en i k afkick verschijnselen kreeg nml hoofdpijn de eerste dagen )
  Ik zou dus eerder een individuele hulp zoeken bij bv een orthomoleculaire arts .
  Alvast veel succes
  Sien

 27. Hallo,

  Mijn vriend, mama en ikzelf zijn nu al bijna 3 weken bezig met het metabolismedieet, echter zonder enig resultaat… We volgen alles strikt op, wat voor ons wel demotiverend is. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn? Het dieet werd ons aanbevolen door twee kennissen, zij zijn allebei 13 kg vermagerd in 3 weken tijd… Zou dit kunnen door een te verzuurd lichaam? We zijn namelijk alle 3 nogal grote cola light liefhebbers…

  Groetjes

  • Hallo,

   Ikzelf ben niet op Facebook ingelogd, maar naar ’t schijnt kan je wel via Facebook zaken aan haar vragen. Dus ik zou zeggen, proberen maar.

   Groetjes
   Ann

  • Als je de cola vervangt door thee en water zal je merken dat het als een trein gaat.

 28. Hoi, heb boek gekocht in Standaard en ben eraan begonnen, meermaals gelezen, herhaald.Intussen ben ik voor de 3de x bezig, dus telkens de 28dagen herhaald.
  Ben nu aan mijn 10de week en 12kg lichter! dus volhouden, zeker een aanrader. Ik hou mij niet strikt aan de recepten maar maak zelf waar ik zin in heb, alleen met de produkten die op de lijst staan;
  Het lukt! echt een aanrader, ben wel in de 1ste 28 dagen niet gaan sporten en sinds “de 2de reeks” elke week aan het zwemmen nu.
  het is normaal dat je in het begin goed afvalt en daarna een beetje minder, maarja, elke week 1kg telt ook! dus volhouden dames :-))

 29. Graag wil ik bovenstaand dieet volgen incl. begeleiding. Ik woon in Zaandam. Gaat het online of moet ik fysiek bij iemand langs?

  Hoor graag van je,
  groet,
  Susan

 30. Hoi

  Ik begin morgen met het dieet en ik wil twintig kilo afvallen. Ze schrijft bij de recepten 1 kop hoeveel is dat? En als ik in een gerecht de koppen moet verhogen moet ik dan alles verhogen? En wat zijn de portie grote? Ik hoop dat je me kan helpen. Groetjes mandy

 31. ik ben nu bezig met de tweede dag van fase 1, maar ik houd niks binnen. ik ben de hele dag aan het overgeven. Is dat normaal?

  • Hier hetzelfde. Dit is dag 15 en ik ben 0,0 kwijt. Toch maar doorzetten die 28 dagen.
   Heb jij het destijds (ik besef dat ik reageer op een berichtje van ruim een jaar geleden) volgehouden?

 32. Ik heb een vraagje in het boek staat 1 kop of 2 koppen vn iets. Hoeveel is het dan ? Khoop dat iemand mij kan helpen

  dankjeeeee!

 33. Ik start nu aan mijn derde week. Ik heb alles à la lettre gevolgd. Tijdens de eerste week viel ik 2,3kg af, nu helaas maar een halve kg. Ik ben heel ontgoocheld omdat ik weet dat ik alles goed gevolgd heb. Is dit normaal dat je maar een halve kg af bent de tweede week? Volgens het boek, val je week na week af.

  • Beste Ann,

   Ik ben in de tweede week ook slecht een halve kilo kwijtgespeeld nadat ik eerst terug een halve kilo was bijgekomen. Nu ben ik einde week 3 en ben reeds 5.7 kilo kwijt.
   Hoe gaat het ondertussen met jou?

   Nog veel succes

 34. Hallo,

  Ik heb een vraag over de lunch in fase 3.
  Kan het kwaad om in deze fase speltbrood als lunch te eten?
  Ik vind t namelijk lastig om salades mee naar het werk te nemen.

  Groet,
  Karin

 35. Hallo,

  Ik ben van plan om met het dieet te starten! Ben momenteel mijn programma aan het opstellen, het is wel wat zoeken… Ik weet ook niet altijd goed hoeveel je van wat mag in eten in welke fase! Bijvoorbeeld: hoeveel gram cornflakes, crackers, fruit, vlees, pasta, …? Iemand die mij een duwtje in de goeie richting kan duwen?
  Dank u!

 36. Hallo Dames

  Voor het eerst in mijn leven een dieetboek “metabolismedieet slank in 28 dagen” echt gelezen van voor tot achter. Heb het gevoel dat ik met een heuse boodschappenlijst naar de winkel moet om van start te kunnen gaan. Heeft er iemand zo’n basisboodschappenlijst opgemaakt?
  Alvast bedankt!

 37. Hallo, ik leef al bijna 5 maanden volgens het dieet. Heb alleen de hoeveelheden wat aangepast nu ik niet meer hoef af te vallen. Ik voel me helemaal prima zonder suiker en met de hoogwaardige voedingsmiddelen die ik door het boek heb leren kennen. Het is belangrijk om (heel) veel te drinken om het vet ook echt kwijt te raken! Ik zit vandaag in fase drie en heb een speltbolletje met gebakken eieren en spek gehad vanmorgen. Heerlijk, dat mag dus echt, spek. Wat ik ook doe is ’s morgens een glas water op de nuchtere maag en ’s avonds een glas lauw water met een lepeltje vlozaad (psyllium husk). Dat ruimt lekker op, het vormt een substantie die alle rommel uit je darmen meeneem en stimuleert de stoelgang. Ik maak op de ochtenden dat het mag havermout met een beetje Tarly en Quinoa, een paar blokjes diepvriesspinazie erbij, ik maak het aan met amandelmelk. Dan nog een paar dadels in kleine reepjes en een paar minuten laten doorkoken. In mijn bord doe ik een wat noten en zaden en lijnzaad. Lijnzaad koken is niet verstandig dan komt er blauwzuur vrij. Goede site om meer te leren over voedingsmiddelen met een lage glykemische waarde (beinvloedt je suikerspiegel het minst) is Zoet!! En verder kom ik graag bij Gekruid.

  • Hoi ik ben nu in mijn 3e week en de eerste 4 dagen val ik goed af maar zodra ik met fase 3 begin kom ik weer aan. Ik ben in totaal nu na 2 weken 3 kilo afgevallen maar wel ongeveer 6 cm eraf. Ik let echt op de hoeveelheid vetten die ik in fase 3 mag gebruiken. Ik moet zeker 30 kilo eraf en ben van plan dit zeker 2 maanden vol te houden. Heb je enige tip hoe het kan dat ik aankom in fase 3? En mag je in dit dieet bananen gebruiken?

 38. Weet iemand of het klopt dat er is fase 2 SPEK in de voedingslijst staat?
  Op blz 88 staat geen fruit in de ontbijtcyclus maar die hoort daar wel zie blz 138.
  Verder is het goed te volgens, alleen fase 2 is wat afzien.

  • Hi misschien enen beetje late reactie maar bij de action kun je maatlepels kopen waar cups vermeld op staan. Heel handig en spotgoedkoop.

 39. Hallo, ben aan de eerste dag van fase 3 en ik ben zou blij met mijn kommetje havermout met gehakte noten en daarna een rode biet.Ik vind het vooral moeilijk om voor het ontbijt al groenten te nemen. Voor de rest valt het heel goed mee. Heb me wel even vergist met déa koffie, want er zit toch nog altijd wat cafeïne in , dus alleen thee(rooibos is heel lekker), suiker mis ik niet en fruit is ook niet zo een gemis, maar dat mag nu weer even. Vind het wel spijtig dat het niet toegestaan is om wat speltbrood te eten, want daar had ik mij op verheugd. Misschien eet ik toch een sneetje speltbrood. Straks uit eten , toch maar uitkijken dat ik niks neem dat niet mag, want het is een vast menu. Groetjes Carine

 40. Hallo,

  Heb het boek ook en wil 10 kg afslanken. Zou ook graag starten maar kan je hierbij voedingssupplementen nemen zoals calcium, magnesium, etc.?

  Gtz, Kar

 41. Ik ben nu zover dat ik met de vierde week van het dieet ga starten. Ik wil 6 kg afvallen. Dat gaat me in die vier weken niet lukken. Tijdens fase 1 en 2 gaat het prima en val in af. In fase 3 komt er weer 1 kg bij terwijl ik me netjes aan het dieet en de hoeveelheden houd. Ik stond toen ik met het dieet starte op 66 kg en stond na bijna 3 weken op 62 kg. Na fase 3 sta ik weer op 63 kg. Ik ga er vanuit dat de laatste week ook nog wel iets zal afvallen maar vraag me af hoe verder na het dieet? Mijn lichaam lijkt in fase 3 het vet dat in de voeding zit direct op te slaan en vast te houden. Heeft iemand hier ervaring mee en tips voor me? Ik heb geen behoefte aan nog meer weken dieet aangezien ik het behoorlijk tijdrovend vind en niet echt lekker ( vooral fase 2 met al dat vlees )

  Ik hoop dat iemand goede tips voor me heeft!

 42. Nu lees ik bij de doorgelezen link van Wendy www eigen-wijzer.be dat je in fase 3 geen speltbrood mag eten omdat daar teveel koolhydraten inzitten.
  Zo wordt een dieet volgen wel lastig met tegenstrijdige adviezen.

  • Hallo Mij Timmerma,

   Er staat toch echt in het boek dat je speltbrood mag eten.
   Op blz 76 staat het zelfs als voorbeeld genoemd als ontbijt, speltbrood met een stukje fruit.
   Het is wel moeilijk speltbrood te vinden waar geen tarwe inzit, er zit meestal toch een ietsje in.

 43. ik heb het heeeel moeilijk om in fase 3 na mijn smootie groenten te eten.Gisteren komkommer geprobeerd vreselijk.

  • Ik ben ook begonnen met het dieet en heb er net week 1 erop zitten.
   Mij valt op dat de recepten vrij Amerikaans zijn.
   Ik denk dat ik zelf ga kijken wat ik elke fase mag eten en er zelf een gerechtje van maak.
   In fase 3 vond ik s’morgens het spiegelei wel lekker dus heb ik dat 2 ochtenden gedaan.

 44. op 8 juli 2013 startte ik met het metabolisme dieet. ik volgde de recepten zoals ze in het boek met maaltijdkaarten aangegeven zijn. na precies 1 week was ik 2,4 kg afgevallen,waar ik heel blij om was. sindsdien ben ik niet meer afgevallen integendeel ben ik zelfs al terug aan het bijkomen :(
  sinds dinsdag 16 juli heb ik koorts zonder focus,vrijdag deed ik een urinetest en nu blijkt dat ik veel te veel nitrieten in mijn urine heb,wat op ontsteking wijst, ook zitten er teveel ketonen in wat er op wijst dat ik aan het uitdrogen ben. ik drink enkel water zoals gevraagd wordt in dit boek maar daar zit dus niet van elektolyten in die je nodig hebt. bij het dieet moet ik vrij veel spinazie eten en nu vraag ik mijn af of mijn ziektebeeld en het niet meer afvallen het gevolg kan zijn van dit dieet ?
  is dit dieet dan af te raden bij mij ? ik heb het (morgen) 2 volle weken strikt volgehouden maar overweeg nu sterk om toch maar te stoppen met het metabolisme dieet !

  • Hoi, ik heb de spinazie vervangen omdat ik heel erg beroerd van werd, hevige diarree etc. Je kunt daarvoor in de plaats veldsla nemen of een ander soort sla.

  • Hallo, volgde jij het dieet ook nitriet/nitraatvrij? Want ik ben nu een week bezig, en had deze nacht spierkramp in mijn kuit. Dit komt ook door te weinig elektrolyten (volgens websites), dus ben wel benieuwd.

 45. Ik was de 1ste maandag+dinsdag 2,3kg af, in totaal 1°week -4,1kg, het volgende weekend was er 500gr bij, 2°week in totaal 5kg af, nu 3°week 5,5kg af, maar deze morgen alweer 300gr bij. Hoe zou dat kunnen komen?

  • Schommelingen in gewicht zijn heel normaal, heeft vooral te maken met vochthuishouding. Een keer meer vocht vasthouden kan heel veel schelen op de weegschaal, maar zegt dus niets over je vetpercentage. Je kunt maar beter niet dagelijks wegen, dat vertekent het beeld veel te erg. Eens per week op een vast moment, bijvoorbeeld elke maandagochtend na het opstaan en na plassen.

 46. Gisteren begonnen : gisterenavond aanval van migraine en overgegeven tot 3u vannacht. Vandaag tweede dag : ik voel me zo ziek als een hond …

 47. Hoi mensen, ik ben in mijn tweede week, maar val sinds 4 dagen niets meer af (2 kg in de eerste week). Dit ontmoedigt mij wel natuurlijk. Maar ik vermoed dat mijn menstruatie in aantocht is. Iemand al ervaring met wat menstruatie voor gevolgen heeft op het dieet-resultaat?

  • Eerst even heel hard schrikken bij menstruatie. Ik was terug 2 kilo kwijt geraakt. Ik was ook langer ongesteld dan anders. Maar het is de moeite waard.
   Ik zit nu aan het einde van de derde week en ben 5.7 kilo kwijt :) op naar de laatste week om dan zeker niet helemaal in oude gewoontes te vallen, maar wel af en toe een slippertje…

 48. Ik ben ook nog maar net begonnen. Fase 2 vind ik ook heel lastig. Waarom mag je niet het eigeel?
  Heeft iemand nog lekkere tips voor fase 2???

  Ik had ook even hoofdpijn, maar dat is gelukkig maar een dag geweest. Verder voel ik me heel goed bij. Het sporten lijkt ineens makkelijker te gaan. Ik zit vol energie. Ik heb ook geen hongergevoel. En leuke receptideeën.

  En idd, hoe moet het straks op vakantie?

  • Daphne Fase 2 is voor mij ook de moeilijkste (dan mis ik toch een sneetje speltbrood of wat rijstmelk of iets van fruit…)
   In fase 1 en fase 2 mag je totaal geen vetten eten, dus daarom ook geen eigeel.
   Wat wel mag (volledig ) eitje dus de 3 dagen van fase 3 omdat je daar juist gezonde vetten moet eten , alvast verder veel succes.
   Ik begin morgen aan mijn 3 laatste dagen joepie!!! Ik viel geen 10 kilo af ,maar dat hoefde ook ni ,ik voel me in elk geval super ,en weet nu al als ik weer alles mag eten ,dat ik toch niet te gek ga doen, maar eerder enkele aanvullingen ga doen op eht metabolisme dieet om het gewoner te maken

 49. Ik ben met het programma van start gegaan en omwille van het werk (en te weinig tijd om voor te bereiden) ben ik enkele keren terug opgestart…

  De kilo’s die ik intussen kwijt ben komen gelukkig niet terug – 2,5kg

  Over 2 weken ga ik op reis… heeft iemand hier al ervaring mee? Zo ja, hoe heb je de eerste 4 dagen aangepakt van de week? (over fase 3 maak ik me geen zorgen)

  Bedankt!

 50. Beste Brenda ,het is prefect mogelijk volgens mij dat het allemaal detox verschijnselen zijn ,afhankelijk van wat je vertrekpunt geweest is hé, als je tot de dag voordien nog regelmatig koffie en alcohol dronk en veel ongezonde vetten suikers en koolhydraten in je dieet had dan is dat voor je lichaam een hele “shock”, bij mezelf in de tijd dat ik nog dagelijks enkele koppen koffie dronk om dan als voorbereiding op een week detoxen , geleidelijk aan koffie moest verminderen had ik ook zulke bij verschijnselen vooral dan de hoofdpijn.
  Nu ben ik met metabolisme dieet aan de 13 de dag het gaat goed, ik maak wel steeds eigen recepten en variaties met de toegelaten ingrediënten. De 2 eiwitrijke dagen blijf ik het moeilijkste vinden dan mis ik tegen het eind van de dag toch een stukje fruit of een speltcracker maar ik geef niet toe en neem dan een tasje pure kruidenthee en wat vroeger naar bed hé, wetende (over)morgen beginnen mijn leukste dagen ,want die gezonde vetten is écht mijn ding hmm avocado’s vind ik zo lekker.
  Ik wens je nog veel moed en moge het volgende week beter gaan hé

 51. Ik ben nu 1 week bezig en ik loop met hoofdpijn , spierpijn in mijn benen en onderrug , en ik heb weinig energie .
  Ik hou me exact aan de weekplanner in het boek met de recepten , honger heb ik totaal niet , maar die hoofdpijn en spierpijn kan ik niet begrijpen .
  Heeft iemand anders ook deze klachten .
  Ik maak mijn 4 weken gewoon af , want het eten vind ik erg lekker .
  is het mogelijk dat mijn lichaam zo zwaar aan het detoxen is ?
  Als iemand het weet hoor ik het graag .

  • Ik ben nu aan mijn 3° week bezig en sta ’s morgens ook steeds met hoofdpijn op. Ik doe ook fitness, maar heb ook veel rugpijn (nog nooit last van gehad).

 52. Beste,
  ben in mijn tweede week van het dieet. In de eerste week 2,5 kg afgevallen,
  nu heb ik vandaag een stroopwafel gegeten, miste het zo, de verleiding was te groot.
  Welk gevolg heeft dit voor het dieet?

  • Beste Brigitte, oei helaas is geen enkele uitzondering toegestaan. Als zoiets toch gebeurt moet je absoluut opnieuw beginnen, want na de 4 weken zal je metabolisme helaas nog niet genezen zijn als je spiekt (staat duidelijk in het boek vrees ik).
   Ik ben al aan mijn 4de week bezig, dus nog een 5tal dagen en het is het waard!! veel sterkte

 53. Ik vind het een heel goed onderbouwd dieet, de schrijfster is wetenschappelijk opgeleid en weet heel goed waar ze over spreekt. Het is een erg ingewikkelde materie maar elke fase is heel goed uitgelegd zodat je begrijpt waarom je nu zo moet of zo niet mag eten .Je voelt dat de schrijfster deze materie volledig beheerst en dus met de juiste voedingscombinaties op het juiste moment het lichaam ‘manipuleert’ in de goede zin van het woord om je verbranding maximaal te activeren.
  Eigenlijk mag het niet onder de titel dieet vallen vind ik, want dan denken mensen weeral het zoveelste nieuwe dieet weer zo’n hype… Maar dit is totaal anders en ik als voedingsdeskundige opgeleid (VGLconsulente =voedingsgezondheids en levenswijze consulente ) merk dat hier totaal geen onevenwichtige of ongezonde suggesties in staan. Ik ben vandaag aan mijn 6 de dag en het loopt prima, al 2 kilo minder, niet dat ik veel te zwaar ben ,maar mijn metabolisme was de laatste tijd toch erg traag (gezien ik ook al 59 jaar ben)
  Ik doe dit ‘dieet’ zeker ook om ervaringsdeskundige te zijn want ik coach mensen rond deze thematiek en wil dus iets aanbieden dat ik zelf proefondervindelijk ken.
  Het boek heeft 50 lekkere recepten ik ben heel creatief wat receptjes betreft en zo maak ik met de toegelaten ingrediënten lijst telkens nieuwe snelle en lekkere recepten die ik dan ook noteer om ze weer aan anderen door te kunnen geven .
  Een opmerking ik zou dit dieet niet op eigen houtje volgen als u meer dan enkele kilo’s wil verliezen, maar dit toch in samenspraak met uw arts doen want elk lichaam heeft zijn voorgeschiedenis en reageert ook op zijn eigen manier, het is fijn en extra veilig om dan medische samenwerking te hebben.

Klik hier voor meer ervaringen

Mijn naam is Natascha en ik vind het leuk om je te informeren over het laatste nieuws op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Regelmatig schrijf ik artikelen en columns voor vetvrij.com