Het 5 tot 2 Dagen Horizon Dieet

Het ‘5 staat tot 2 dagen dieet’, 05:02 Dieet of Horizon dieet is een eenvoudige maar effectieve manier van afvallen. De bedoeling is om twee dagen van de week calorieën te tellen. De overige 5 dagen mag je ‘normaal’ eten. Er zijn geen moeilijke schema’s die je moet volgen of dieetrecepten die je moet bereiden. Het 2 dagendieet is erg populair in Amerika en Canada, en ook in Nederland en België wint deze manier van afvallen terrein.

Vragen en Ervaringen

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring met het 2 dagen dieet. Laat een reactie achter, stel een vraag, of lees de ervaringen van andere bezoekers.

Het 2 Dagendieet Boek

De Nederlandse vertaling van het boek van Michelle Harvie telt 400 pagina’s en is in juli 2013 uitgegeven door Kosmos uitgevers. Door het mentale aspect dat je na twee dagen diëten, alweer gewoon mag eten maakt de kans dat je je opeens toch weer te buiten gaat aan slecht voedsel minimaal.

2Day Diet

Het 05:02 diet mag overigens niet verward worden met het uit China afkomstige 2Day Diet dat bestaat uit capsules die je voor de maaltijd moet innemen. Meer over het 2Day Diet kun je hier vinden.

Balansdagen2dagendieet

Je kunt de twee dagen van het 2 dagen dieet beschouwen als extreme balansdagen. Tijdens deze twee dagen moet je jezelf aan een strikt voorgeschreven dieet houden dat bestaat uit slechts 500 kilocalorieën voor vrouwen en 600 kilocalorieën voor mannen.

Vrije Keuze

Je bent vrij om te kiezen welke twee dagen van de week je de 500 of 600 kilocalorieën dieetdagen inzet, de enige voorwaarde is, dat je de twee dagen niet achter elkaar inzet. Tijdens deze dagen mag je zelf kiezen of je alle kilocalorieën in een maaltijd neemt, of het verspreid over de dag.

Michael Mosley

Je zou zeggen dat het 05:02 dieet gebaseerd is op onzin en extreem ongezond is. Toch zit er wel degelijk een goed doordachte filosofie achter. Er is zelfs een verslaggever die deze manier van afvallen heeft onderzocht en ondersteund. Michael Mosley heeft voor de BBC een documentaire gemaakt over 05:02 en er later zelfs een boek met de titel ‘The Fast Diet’ over geschreven.

Horizon Dagen

Tijdens de test heeft Mosley zijn vaste ‘horizondagen’ vastgesteld op dinsdag en donderdag. Hij ontdekte dat het vrij eenvoudig was om een dagje minder te eten, omdat je weet dat je de volgende dag weer ‘normaal’ mag eten. Omgekeerd werkt het ook volgens Michael. Op de dagen dat je ‘normaal’ mag eten ga je jezelf niet te buiten omdat je ‘vast zit’ in de gewoonte van het dieet. Dit kennen we van meerdere diëten zoals onder andere het 5 dagen vetvrij dieet. Eigenlijk is dit de omgekeerde variant van het 05:02 dieet.

Twee Delen

Mosley heeft ervoor gekozen om zijn 600 kilocalorieën door twee te delen. De eerste 300 kilocalorieën neemt hij tijdens zijn ontbijt. Bijvoorbeeld roereieren met ham. Door de dag heen drinkt hij veel water, thee en koffie. Als avondmaaltijd gegrilde witvis, kipfilet en veel groenten.

Glucose en Cholesterol

Precies 6 weken nadat Mosley was gestart met het 05:02 dieet heeft hij een medische keuring ondergaan. Hij was bijna 7 kilo afgevallen en zijn glucosewaarden bleken aanzienlijk gezakt. Ook zijn cholesterol was enorm gezakt waardoor medicatie, die hij voorheen nodig had, overbodig was geworden.

Smoothies

Tijdens zijn test dronk Michael regelmatig smoothies. ‘Ze zijn eenvoudig te bereiden, werken verzadigend en bevatten weinig calorieën’ Aldus Mosley. Kijk naar de vloeistoffen die je drinkt op uw “feest”dagen. Vruchtensap, smoothies, lattes en drank zijn allemaal calorie rijk en niet verzadigend.

Jouw Ervaring

Spreekt het 2 dagen dieet jouw aan, en denk je dat je het vol kunt houden? Deel jouw ervaring of lees de ervaringen van andere bezoekers.

42 Reacties

 1. Hallo, ik heb deze voedingswijze 4 jaar geleden geadopteerd en heb op deze wijze mijn, met de leeftijd toenemende, sluipende gewichtstoename een halt toegeroepen, ben vervolgens in ca. 3 maanden ruim 13 kilo afgevallen en heb mijn streefgewicht tot op de dag van vandaag weten vast te houden. Het betreft overigens geen dieet daar een dieet te allen tijde op het al dan niet eten van bepaalde voedingsstoffen is gebaseerd. Een verantwoorde wijze van afvallen dan wel op gewicht blijven is een gezond en evenwichtig voedingspatroon waarbij je, tenzij door de doctor ingevolge van gezondheidsissues verboden, alles eet en ervoor zorgt dat je niet meer calorieën tot je neemt als dat je doorgaans verbruikt. Dit is weliswaar kort door de bocht maar wel de feitelijkheid.
  Voor mij als bourgondiër was indertijd van belang dat ik in de weekeinden gewoon kan blijven genieten en daarbij niet steeds dikker wordt. Vanaf je 26e ga je steeds minder calorieën verbruiken wat zonder aanpassing van je voedingspatroon uiteindelijk resulteert in een grotere maat in je spijkerboek. De door het Britse onderzoek aangevoerde vermeende verbetering voor de gezondheid waren voor mij van ondergeschikt belang. Ik moet echter bekennen dat bij periodieke gezondheidschecks is gebleken dat de verhouding tussen LDL en HDL cholesterol in positieve zin is veranderd, dat mijn bloeddruk, ondanks het feit dat deze niet te hoog was, toch nog ca 10 punten boven en 5 punten onder is gezakt, mijn nierfunctie extreem goed is en mijn suikerwaarden prima ofschoon dit ook nooit een probleem was. Deze resultaten kunnen echter persoonlijk zijn daar ieder lichaam anders kan reageren op wijzigingen in het voedingspatroon.
  Het slechte nieuw is dat, zeker in het begin, enige discipline wordt gevraagd en dat je de vasten-/balansdagen niet compenseert door de rest van de week meer te eten of te snacken. Als je eenmaal je streefgewicht dan wel kledingmaat hebt bereikt kun je terug naar een dag in de week vasten of in totaliteit minder veel maar wel gezond en evenwichtig eten. Vlieg je eens een keer uit de bocht tijdens feestdagen of een vakantie, las dan de woon weer een tijdje een paar (extra) vastendagen in totdat je weer op je streefgewicht bent. Blijf genieten en succes!!

 2. Goedemiddag , is het gebruik van zoetjes toegestaan tijdens de vastendagen ?
  Ik kan dat nergens terug vinden . Met vriendelijke groet , Erica

  • Natuurlijk mag je zoetjes gebruiken. Het gaat op een vasten-/balansdag tenslotte hoofdzakelijk om de hoeveelheid calorieën die je op die dag tot je meent.

 3. Hoi,

  Ik had een vraagover dit vastendieet. Na 2 jaar anorexia te hebben, ben ik eindelijk weer op gezond gewicht. Mijn stofwisseling is echter nog zeer laag. Als ik 1500 kcal op een dag eet blijf ik op gewicht, maar zodra ik meer eet kom ik aan. Kan dit ‘dieet’ helpen om dit te verhogen? Stel dat ik op normale dagen de eerste 4 weken 1600 kcal eet en 2 dagen 500, de 4 weken erna 1700 kcal en 500, zal ik dan mijn gewicht kunnen behouden?

  Mvg
  Marloes

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

RECENSIEOVERZICHT
Algehele Waardering
Avatar
Mijn naam is Natascha en ik vind het leuk om je te informeren over het laatste nieuws op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Regelmatig schrijf ik artikelen en columns voor vetvrij.com