Het 1 op 1 Dieet Review en Ervaringen

Start met KetoX

Het Cambridge Weight Plan is een van de bekendste dieetprogramma’s van Nederland. Nieuw van Cambridge is het 1 op 1 dieet (1:1 diet). Wat is dit voor programma en wat betekent het?

Wat is het 1 op 1 dieet?

Het Cambridge 1 op 1 dieet is een variant van het bekende Cambridge dieet. In dit dieet ga je onder begeleiding van een consulent aan de slag met het bekende dieet. Je koopt hierbij eiwitrijke maaltijdvervangende producten bij je consulent.

Testpersonen Gezocht

Nog 32 plaatsen beschikbaar

Omdat we graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Op dit moment zijn we op zoek naar 50 testpersonen die dit product gratis willen testen. Deelnemen is heel eenvoudig.

  • Geef middels een reactie aan waarom jij dit product graag wil testen;
  • We sturen het proefpakket gratis naar je toe;
  • Je gebruikt het product volgens de voorschriften;
  • Je vult het evaluatieformulier in.

Onderdeel van het Cambridge 1 op 1 dieet is dat je een stappenplan volgt. In het begin is dit dieet erg streng, maar na verloop van tijd mag je steeds meer normale voeding eten. Na afloop van het programma is het de bedoeling dat je zelfstandig een gezond dieet hebt; hoogstens gebruik je dagelijks nog één maaltijdvervanger.

Voor wie is het dieet geschikt?

Het Cambridge dieet is in principe geschikt voor iedereen, maar het is toch verstandig om een arts te raadplegen als je last hebt van diabetes of nierklachten.

Hoe effectief is het dieet?

Als het gaat om het verliezen van gewicht is het 1 op 1 dieet erg effectief. Je eet weinig calorieën, maar wel veel eiwitten. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit werkt (bron). Wel is het zo dat je in het begin van het dieet bij lange na niet de aanbevelingen van het voedingscentrum voor groenteconsumptie haalt.

Uit onderzoek is verder gebleken dat een begeleid afslanktraject vaak succesvoller is dan een onbegeleid traject. Echter werd hierbij wel altijd uitgegaan van een traject waarbij de begeleiding kwam van een arts (bron). De consulenten van het 1 op 1 dieet zijn geen artsen.

Beoordeling van het plan

Naast dat de voedingsmiddelen helpen om af te vallen, zit het 1 op 1 dieet ook aardig in elkaar. Doordat je zeven stappen hebt, houd je een gevoel van voortgang. Je gaat vrij eenvoudig naar een volgende stap toe en dit motiveert.

Daar staat tegenover dat het dieet wel weinig ruimte biedt voor personalisatie. Niet iedereen heeft dezelfde energiebehoefte. Toch word je, als je niet uitkijkt, in het keurslijf van het stappenplan geperst. Juist bij een dieet met persoonlijke begeleiding verwacht je een beter aangepast plan, zeker omdat er wetenschappelijk bewijs is dat het dieet anders werkt bij mannen dan bij vrouwen (bron).

Ervaring van proefpersonen

We hebben zeven mensen uit heel Nederland een dieet laten volgen. Zij werden hierbij begeleid door een consulent bij hen in de buurt. We hebben de voortgang twee maanden lang gevolgd.

Het 1 op 1 dieet is in eerste instantie best wel zwaar omdat je eigenlijk alleen de maaltijdvervangers van Cambridge eet. Dit maakt het lastig om met de gezinsleden mee te eten. Na verloop van tijd kun je steeds meer normale producten eten.

De mening over de dieetproducten verschilt heel erg. Sommige van de deelnemers waren blij met het ruime assortiment. Zij konden makkelijk variëren. Er waren ook deelnemers die maar een paar producten echt lekker vonden. Zij raakten hier snel op uitgekeken. De dieetproducten lijken voor een groot deel op ‘normale’ producten, maar dat is niet altijd een voordeel. De pasta bolognese is echt gewoon een stuk minder lekker dan een goede zelfgemaakt pasta.

Het is bij een dieet dat werkt met coaches en consulenten altijd erg belangrijk dat je een goede klik had met een coach. Een van onze deelneemsters had dit duidelijk niet. Als je op het platteland woont of in een gebied waar net toevallig even wat minder consulenten zijn, is dit een probleem. Je kunt dan niet de gewenste begeleiding krijgen. Ook is er een groot gebrek aan mannelijke coaches. Overigens waren de meeste deelnemers wel tevreden of zeer tevreden met hun coach.

Resultaten

De resultaten na afloop van de testperiode van twee maanden zijn goed; de deelnemers waren gemiddeld zes kilo kwijt. Wel gaven veel deelnemers aan dat zij het dieet erg zwaar vonden. Met name in de eerste fases eet je erg weinig calorieën.

Wat kost het 1 op 1 dieet?

De prijzen van de producten lopen erg uiteen. Reken erop dat je tussen de €2,50 en de €3 kwijt bent per maaltijd. Bij sommige coaches moet je wat extra betalen voor een intake, meestal enkele tientjes.

Voordelen

De persoonlijke begeleiding met een coach die je ook echt kunt zien is voor veel mensen een meerwaarde, al is het geen garantie op succes.

Nadelen

De kwaliteit van de maaltijdproducten loopt erg uiteen. De meeste deelnemers vonden de spaghetti echt niet lekker, terwijl de crunch repen wel in de smaak vielen.

Conclusie

Het Cambridge 1:1 dieet kan je helpen om af te vallen. De resultaten zijn goed, maar niet fantastisch. Het kan wel zo zijn dat de begeleiding door consulenten je uiteindelijk helpt om het dieet langer vol te houden, maar daarvoor was onze test te kort. Wel verwachten wij bij een dieet met consulenten wel dat het dieet wat meer aangepast is op de persoon. Nu is het zelfs zo dat mannen en vrouwen, die verschillende energiebehoeften hebben, ongeveer hetzelfde moeten eten.

Bij de meeste deelnemers lukte het afvallen vrij goed, maar er waren verschillende redenen waarom mensen ontevreden waren. Een van de deelnemers had het niet getroffen met haar consulente. Andere deelnemers raakten snel uitgekeken op de Cambridge producten omdat deze niet zo smakelijk zijn. Ook is het dieet vrij zwaar.