Haaruitval Vrouwen Tegengaan met Vitamine

Start met KetoX

HAARUITVAL, is iets om gek van te worden. Elke keer ligt je kussen vol, of je haalt na het douchen kostbare haren uit het putje. Normaal gesproken verlies je elke dag rond de 100 haren. Dit zijn oude haren en hier komen weer nieuwe haren voor in de plaats. Maar wat als er meer haren uitvallen dan er voor terugkomen? Een tekort aan voedingsstoffen en stress zijn twee belangrijke factoren die haaruitval kunnen veroorzaken. Hoe dat zit willen we je graag uitleggen.

Wat is een haar en waar bestaat het uit?

Een haar bestaat uit verschillende onderdelen; het deel dat zich onder de huid bevindt heet de haarwortel, en het deel dat je ziet, wordt de haarschacht genoemd. Aan de basis van de haarwortel bevinden zich de haarbol en haarpapil die voedingsstoffen opnemen om nieuwe haarcellen te maken. Terwijl deze haarcellen zich omhoog werken via de haarwortel rijpen ze door een proces dat keratinisering wordt genoemd. Je haar bestaat voor 91% uit proteïne en is opgebouwd uit zeer lange ketens met een combinatie van 18 verschillende aminozuren.

Oorzaak Haaruitval: Een tekort aan voedingsstoffen

Vitamines, mineralen en aminozuren zijn heel belangrijk voor de vorming en de stevigheid van de haren. Gezonde voeding is dus erg belangrijk. Met name het aminozuur L-glutamine, het mineraal zink en vitamine B12 zijn belangrijke voedingsstoffen voor de haren. Deze drie voedingsstoffen zijn veel te vinden in dierlijke producten zoals vlees, vis, schaaldieren en eieren.

L-Glutamine tegen Haaruitval

L-glutamine is in het lichaam het meest voorkomende aminozuur dat door het lichaam zelf gevormd wordt. Helaas neemt de productie hiervan met het klimmen van de leeftijd af. Daarom is inname van glutamine op middelbare of oudere leeftijd belangrijk, om zo de haaropbouw te stimuleren. Zeker tijdens periodes van stress of tijdens zware lichamelijke belasting is de behoefte aan L-glutamine groot. Glutamine bouwt het haar weer op doordat het de zwaveltoevoer verhoogt wat voor haargroei zeer belangrijk is. L-glutamine heeft ook een herstellende werking op de darmslijmvliezen waardoor het de opname van andere vitamines en mineralen verbetert. Ook op deze manier kan L-glutamine dus een rol spelen tegen haaruitval.

Zink tegen Haaruitval

Zink is een van de belangrijkste mineralen die haaruitval kan voorkomen en die de sterkte en glans van de haren verbetert. Zink is betrokken bij de vorming van keratine wat een hoofdbestanddeel van de haren, de huid en de nagels is. Bovendien is zink ook nodig voor de vorming van collageen. Dit vormt het bindweefsel dat het haar in de huid vastzet, en is ook van belang voor de haarstructuur. Ook in de celdeling, die de groei van het haar mogelijk maakt, speelt zink een belangrijke rol. Wanneer je merkt dat je last krijgt van haaruitval is het aan te raden om ongeveer twee maanden zink als supplement te gebruiken en na deze periode te evalueren of de haaruitval minder is geworden. Kies altijd voor een aminozuur gebonden vorm van zink zoals zink-methionine, en niet voor zink-oxide dat slecht wordt opgenomen in het lichaam. 1 tablet zink-methionine van 20-25 mg is vaak voldoende.

Vitamine B12 tegen Haaruitval

Ook B-vitamines zijn essentieel voor gezonde haargroei; met name vitamine B12. Een tekort aan deze vitamine kan haaruitval of glansloos haar veroorzaken. Vaak wordt een vitamine B12 tekort veroorzaakt doordat de opname van deze vitamine in de darmen verstoord is. Als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel, een slechte stoelgang of van maagzuur dan is de kans groot dat de opname van vitamine B12 niet goed is. Ook als je weinig vlees of andere dierlijke producten eet kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan omdat deze vitamine voornamelijk in dierlijke producten te vinden is. Daarnaast kan het gebruik van medicijnen zoals maagzuurremmers en metformine, dat vaak aan diabetici wordt voorgeschreven, een tekort aan vitamine B12 veroorzaken. We raden aan om de biologisch actieve vorm van vitamine B12 methylcobalamine te kopen in plaats van Vit B12 in de vorm van cyanocobalamine. Een zuigtablet heeft de voorkeur omdat vitamine B12 met name bij maag of darmproblemen slecht wordt opgenomen in de darmen. Door een zuigtablet wordt het opgenomen via mondslijmvliezen.

De opname van eigenlijk alle vitamines en mineralen vindt plaats via de darmen. Als de darmflora verstoord is, kunnen er tekorten aan voedingsstoffen ontstaan en kunnen ook voedingssupplementen minder goed worden opgenomen. De darmflora kan o.a. verstoord raken door verkeerde voedingsgewoontes (alcohol, wit meel producten, suiker) of door het gebruik van antibiotica. Een probiotica supplement kan dan uitkomst bieden. Dit zorgt ervoor dat de goede darmbacteriën weer de overhand krijgen in de darmen ten opzichte van slechte bacteriën, ziekteverwekkers en schimmels. Probeer altijd tijdens het gebruik van een probiotica supplement de inname van suikers te vermijden omdat suikers een voedingsbron voor slechte bacteriën en schimmels zijn. Probiotica kan goed gecombineerd worden met L-glutamine dat een herstellende werking he