Goed nieuws voor diabetespatienten

Afvallen in 2021

Diabetespatiënten hoeven soms maar 10 procent van hun lichaamsgewicht te verliezen om te kunnen stoppen met insuline. Vooral bij mensen met diabetes type 2, die korter dan zes jaar insuline spuiten en een aanzienlijk overgewicht hebben, volstaat een betrekkelijk geringe gewichtsafname al om (deels) van de insuline af te komen.

Dit blijkt uit de Lowerstudy, een wetenschappelijk voedingsonderzoek dat sinds vorig jaar mei door Previtas, kliniek voor gewichtsmanagement, in het Streekziekenhuis Midden Twente wordt uitgevoerd in samenwerking met de universiteiten van Groningen en Maastricht. Hoewel het onderzoek, waaraan 300 Twentenaren deelnemen, nog tot eind volgend jaar duurt, kunnen er nu al opmerkelijke conclusies worden getrokken. Zo blijkt niet alleen dat afvallen snel een verbetering van de bloedsuikerspiegel oplevert, het verlaagt ook de hartslag en in geringe mate de bloeddruk. Gemiddeld vielen de deelnemers 12 kilo in drie maanden af en nam de hartslag tegelijkertijd met acht slagen per minuut af. “Zowel hartslag als bloeddruk kunnen aan stress gerelateerd zijn”, laat internist dr. Frank van Berkum weten. De hartfrequentie wordt namelijk bepaald door stresshormonen en de activiteit van het onwillekeurige zenuwstelsel. De vraag is volgens Van Berkum dan ook gerechtvaardigd of overgewicht tot meer stress lijdt.

Verwacht wordt dat deze vraag en vele andere na afloop van de Lowerstudy kunnen worden beantwoord. Een van de belangrijkste is wel, welk soort dieet het meeste resultaat op de lange termijn oplevert. De proefpersonen testen daarvoor vier soorten diëten. De deelnemers bij wie het onderzoek al is afgerond, verloren gemiddeld 16 procent van hun gewicht.

bron: tubantia

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.